Alexandra van Rijen

Alexandra van Rijen vegan auteur

Het eerste ‘internationale’ gerecht dat ik thuis at als klein kind was spaghetti, bereidt met een saus van kleine blokjes varkensvlees, een blikje tomatenpuree en een potje erwtjes met worteltjes. Er ging ook nog een soort Zwitsers Gruyere kaaspoeder overheen uit een kartonnen houdertje. We hebben er onlangs nog hartelijk om gelachen, mijn moeder en ik. Dit is geenszins kritiek op de keuken uit mijn kindertijd. Het was zoals het was en het was goed. Aardappelen, vlees en groenten waren doorgaans de norm, zoals in de meeste Hollandse gezinnen.

Mijn moeder die inmiddels 84 jaar is en nog altijd meehelpt in onze catering keuken (!), heeft sindsdien een lange weg afgelegd. Tegenwoordig bestaat mijn Bolognesesaus uit op eiken gerookte knoflook, uien, wortel, rode linzen, tomaten, oregano, basilicum en gehakte (wal)noten, lang pruttelend op een laag vuurtje en geserveerd met speltpasta. Overigens een aanrader!

Eten over heel de wereld

Een groot deel van mijn leven woonde en werkte ik in het buitenland. In Spanje, Schotland, Zweden, Zuid-Engeland en in Noorwegen. En alles draaide om eten, iets waar ik het als rasechte foodie overigens de hele dag over kan hebben. Toen ik in 2014 mijn carrière in bedrijfsmanagement definitief besloot te verruilen voor een baan als keukenchef op een eiland 10 kilometer van de kust in de Zweedse Noordzee – om daar te midden van biologische moestuinen een plantaardig restaurant te gaan runnen voor locals en internationale toeristen – verklaarde iedereen me hier in Nederland voor gek. Zoiets doe je niet met een goede vaste baan, zekerheid, en een pensioen! Ik deed het.

Ik volgde mijn hartenwens en mijn passie en het is de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt. Ik leerde er hoe de producten uit de tuinen ‘leading’ waren voor het dagmenu wat ik creëerde. Ik leerde er om te werken met de seizoenen en hoe de oogst van de dag de absolute ster te maken van ieder gerecht. Na Zweden volgde Devon in Zuid-Engeland. Ik had er een baan aangeboden gekregen als keukenmanager in een gemeenschap gesitueerd in een prachtige vallei dichtbij Dartmoor National Park. Circulair leven, eenheid met de natuur, koken vanuit de moestuinen, zelfontplooiing door het vertellen en volgen van je hartverhaal, dat was waarin ik de jonge vrijwilligers en stagiaires in de keuken dagelijks mocht begeleiden. Wat een mooie tijd.

De Groene Chef: al twee keer een primeur

Eind 2017 opende ik De Groene Chef, de allereerste volledig veganistische restaurantkeuken in Tilburg. Ondanks de bedenkingen uit mijn directe omgeving, in de trant van ‘zit Tilburg daar nou wel op te wachten?’, was ik ervan overtuigd dat we hier hélemaal klaar voor waren. Onze stad die de afgelopen jaren hard aan de weg had getimmerd om hipper, beter en leuker te worden, was naar mijn mening dé plek om een vegan primeur met open armen te verwelkomen. Gelukkig kreeg ik gelijk en was het vanaf de eerste dag een succes. In 2019 zijn we overgestapt naar de volgende primeur voor Tilburg en omgeving: een volledig plantaardige cateringservice voor particulieren en bedrijven.

Mijn visie voor De Groene Chef komt voort vanuit een holistisch perspectief: alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bewustzijn is daarbij het sleutelwoord. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch welzijn kan worden beïnvloedt door de keuzes die we zelf maken. Wat we eten, hoe we denken, wat we doen, wat we drinken, waar we in geloven etc. heeft allemaal effect op hoe we ons voelen. Het eten van vlees past niet binnen een holistisch uitgangspunt. Vlees voor consumptie is een dood product. Planten daarentegen bevatten na de oogst nog volop levensenergie. Zet bijvoorbeeld de onderkant van prei, bosui, gember of bleekselderij maar eens in water en je zult zien dat de plant gewoon doorgroeit. Dat gaat je met een steak of een gehaktbal écht niet lukken!

De bewuste keuze hierin is wil jij jezelf voeden met dood of met leven? Wat is beter voor je? Het klinkt vast heel extreem voor sommigen, maar voor mij is het simpel. Wanneer je beseft dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is groeit je compassie voor alles wat leeft. Bijdragen aan het lijden van en de moord op dieren is dan niet langer een optie. Ook zachter leven voor de aarde hoort hierbij. Zo weinig mogelijk afval genereren, restjes verwerken, schillen composteren, regenwater opvangen. Eenvoudig te realiseren eerste (thuis)stappen waarmee je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.

Smakelijke artikelen voor Seeds

Toen ik gevraagd werd om voor Seeds te gaan schrijven was mijn allereerste reactie: ‘Who, me?’ Om met zulke inspirerende auteurs, boeiende artikelen en interessante mensen te mogen bijdragen aan een zeer goed gerund digitaal magazine, is iets waar ik alleen maar dankbaarheid voor voel. Wat ik wil gaan delen zijn recepten rond een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld de vegan BBQ, een zomerse picknick, fermenteren, sauzen, soepen, gerechten voor feestdagen en meer. Ook ga ik je helpen om je vegan thuiskeuken meer efficiënt te maken en ga ik zaken als maaltijdplanning, de vegan voorraadkast, tips & tricks delen, voor diegenen die graag de overstap naar een plantaardige (vegan) levensstijl willen maken. See you here!

“May All That Have Life,

Be Relieved from Suffering”

~ Buddha ~

Deel deze pagina