“Oké, dus jij bent eigenlijk een soort van bewust-eco-plantbased-duurzaam-vegan-zerowaste-type. Is dat nog wel FUN?” Hij glimlachte erbij toen ‘ie het vroeg. Hoe welgemeend ook, naar aanleiding van een vragenrondje gelinkt aan een korte talk voor internationale studenten over mijn primaire filosofie als de Groene Chef, kwam deze vraag onverwacht binnen. “Of course!” stamelde ik om nog enigszins overtuigend te klinken, maar de twintigjarige in kwestie had zich allang omgedraaid en was daarmee waarschijnlijk op zoek naar leuker gezelschap.

Boring of zo?

Het heeft me zó beziggehouden, die vraag! Want laten we nou eerlijk zijn met elkaar: het maken van een bewuste keuze als veganisme is vaak veelal gebaseerd op ellende. We zijn doordrongen van trieste verhalen uit de vee-industrie, de schokkende beelden van filmpjes op sociale media, het leed van galberen, gemartelde baby-olifantjes en de walvisvangst om maar eens even wat bekends op te noemen. En dan heb ik het nog niet eens over de documentaires over het effect van vlees op onze gezondheid, ziektes, dieren in gevangenschap, de vervuiling, het milieu. Nee, niet bepaald een lolletje.

En het feit dat ik zo zacht mogelijk op deze aarde probeer te leven door zoveel mogelijk zero waste keuzes te maken omdat ik deze planeet gewoon graag zo goed en mooi mogelijk wil houden voor de kinderen van al onze kinderen en hun kleinkinderen? Of dat ik nog hele leuke gerechten maak van restjes, geen chemische schoonmaak- of wasmiddelen gebruik, water probeer te besparen? Ben ik daardoor opeens ‘boring’ of zo? (gaap!)

Ik kan je vertellen dat mijn lifestyle sinds ik deze bewuste keuze heb gemaakt gewoonweg leuker is geworden. Véél leuker in fact! Ik ontmoet veel inspirerende, creatieve mensen die allemaal positief in het leven staan. Mijn huis is er blijer én gezonder van geworden. Mijn bedrijf geeft me nóg meer voldoening en een gevoel van dankbaarheid, omdat ik doe wat ik het liefste doe, met passie, elke dag opnieuw. Het voelt niet eens als werk. Ook mijn gezin is happier. We genieten van en met elkaar en houden allemaal van héérlijk eten samen. En ook van lachen.

Informeren, niet beleren

Dus of je nu plant-based eet of volledig gaat voor een veganistische levensstijl of bewust duurzame keuzes maakt: het gaat erom wat jou een blijer mens maakt. Waar jij je goed bij voelt. Het gaat niet over wat je ervoor moet laten, maar om wat je ermee wint. Wanneer je kritiek krijgt uit je omgeving is mijn motto altijd ‘informeren, niet beleren’. Je inspireert anderen tenslotte het meeste door zelf een positief voorbeeld te zijn. Dus aan die Italiaanse student met die mooie blauwe ogen: mijn uiteindelijke antwoord aan jou is JA! Het is zeker nog FUN. Meer dan ooit!

Let the beauty of what you love be what you do.

Rumi

Alexandra van Rijen vegan auteur

Alexandra van Rijen

DE GROENE CHEF | PLANTPOWERED ONDERNEMER

Plantaardige cateraar, moestuin fanaat, holistisch coach, foodie en enthousiaste huismus in haar vrije tijd. Met 30 jaar internationale keukenervaring brengt zij mens, cultuur, natuur en culinaire vegan gerechten samen via haar missie: 'changing the world one plate at a time’. Daarnaast heeft ze een passie voor etherische oliën, foodfotografie, conceptontwikkeling en haar gezin. Voor Seeds deelt ze creatieve recepten rondom een bepaald thema en geeft ze tips en tricks voor het thuis runnen van de plantaardige, onbewerkte keuken.

// Facts

3 artikelen 8 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Arturo Massaro

  30 juni 2020 om 11:19 uur

  Mooi stukje Alexandra over wat het je allemaal oplevert als je zo leeft. Velen kijken inderdaad wat ze moeten inleveren, maar er is juist zoveel te winnen.
  Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat jouw eten werkelijk heeerlijk is!

  • Alexandra van Rijen vegan auteur

   Alexandra van Rijen

   30 juni 2020 om 23:56 uur

   Lief, dankjewel Arturo! 🙂 Je bent altijd welkom om lekker te komen eten! Ik ben het helemaal met je eens dat er juist zoveel te winnen is. Geeft een goed en positief gevoel 🙂