Herken je dat? Je ontvangt een uitnodiging om aan te schuiven bij de barbecue van de buren, je vrienden, je schoonfamilie of de oppas van je hond. Harstikke leuk en er is nog maar weinig nodig om het zomergevoel compleet te maken. Voor mij is enkel het woord ‘barbecue’ al genoeg om mijn bikini aan te willen trekken en mijn voeten ergens in het water te dompelen. Echter, ‘barbecue’ betekent vaak ook vlees en vis. Véél vlees en vis. En wat nou als je juist dát niet eet? Betekent dat dat je maar beter thuis kunt blijven? Trotseer je dat bezwaarde gevoel en vraag je de gastheer of -vrouw rekening te houden met jouw eetwensen? Of zeg je niets en hoop je op een uitgebreid salade-assortiment?

Als enige vegetariër, en sinds kort veganist-in-wording, vind ik zo’n barbecue daarom altijd wel een dingetje. Het ene stuk vlees na het andere wordt boven de kolen gelegd en ik voorzie voor mezelf vaak weinig anders dan een date met de saladebar en een aanval op het stokbrood met bruschetta. Met een beetje geluk kent de barbecueër in kwestie me goed en ligt er een vegaschijf te bakken. Prima. Maar gevarieerd en voedzaam is anders.

 

Barbecue met vleesliefhebbers: een kijkje in de praktijk

Zo ook vorige week. We genieten van de avondzon en de smaak van goede wijn. Mijn vriendinnen, een aantal vergezeld door hun partner, en ik. De mannen domineren als vanzelf de vierkante meters rondom de barbecue, biertje in de hand en de gastheer gekleed in lederen butcher-schort. Wij – de vrouwen – doen waar wíj goed in zijn. Het is gezellig en het is perfect barbecueweer. Ook in de tuin links van ons klinken geluiden die verraden dat er vanavond buiten gegeten wordt.

De gastheer is al sinds de vroege ochtend bezig met het bereiden van het vlees, vertelt hij. Afgelopen weekend bezocht hij een American BBQ Meat event, waar hij inspiratie vond voor een van de gerechten van vanavond: pulled pork. Hij is duidelijk in zijn element. De rest van de groep ook. En hoe fijn ik het ook vind om mijn vrienden te zien genieten: de grote homp vlees die even later onder de barbecue vandaan komt bezorgt mij instant gevoelens die nog het best te categoriseren zijn onder de noemer hartzeer. Beelden van varkens in volgepropte vrachtwagens en schattige biggetjes die ronddartelen passeren mijn netvlies. En terwijl ik mijn best doe om mezelf een houding aan te meten die het midden houdt tussen respect voor andermans voorkeuren en het willen uitdragen van mijn principes, bedenk ik dat dit ook anders moet kunnen. Barbecueën is toch zeker niet alleen maar beschikbaar voor de omnivoren onder ons? Ik besluit direct op onderzoek uit te gaan..

 

Vegan BBQ: eindeloos veel eenvoudige mogelijkheden!

..en er is een wereld voor me open gegaan. En niet alleen dat: mijn wens om steeds meer vegan te gaan eten heeft acuut een giga boost gekregen. Wát een heerlijkheid aan plantaardige barbecuegerechten komt daar voorbij in mijn internetbrowser. De mogelijkheden blijken eindeloos en bovendien zó eenvoudig te bereiden, waardoor ik stiekem een beetje moet lachen om mijn eerdere bekrompen voorstelling van slablaadjes knabbelen en komkommerkauwen. Natuurlijk heb ik wat bevindingen voor jullie genoteerd, want yes! ik wil die vegan movement verspreiden!

 

Voilà, smakelijk eten:

En terwijl er inmiddels slechts nog wat restjes pulled pork over zijn, heffen wij nog een laatste glas: mijn vrienden met een volle maag en ik vol van inspiratie. Voor we aanstalten maken om te vertrekken, trek ik daarom mijn agenda: de volgende barbecue is bij mij!

 

En jij? Welke vegan producen leg jij graag op de barbecue? Welke tips wil jij delen?

 

Enjoy!

 

Dit artikel is geschreven door gastauteur Kirsten Moonen. Gedragswetenschapper, verzot op dieren en vegan-to-be.

 

Gastauteurs

Plantpower Partners

Naast de vaste auteurs werken we bij Seeds graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaringen waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement. "Let's inspire each other and create new things"

// Facts

26 artikelen 37 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *