Veel veganisten denken niet alleen na over dierenwelzijn, maar staan ook stil bij duurzaamheid. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe spullen. Ben jij nog (een beetje) zoekende op het gebied van duurzame kleding? Het boek ‘A Sustainable Wardrobe – Maak met jouw outfit het verschil’ van Stephanie van den Sigtenhorst is een echte aanwinst als jij meer wilt weten over de fair fashion wereld! Twee maanden geleden deelde ik al mijn fair fashion ontdekkingstocht met je. Mijn zoektocht in de wonderlijke wereld van de eerlijke en duurzame mode. Zoals je kon lezen ging die gepaard met nogal wat hobbels en bobbels haha. Want waar moest ik beginnen? En wat was nu wel echt duurzaam en wat was meer greenwashing? Ik heb in deze periode veel gehad aan de blog KouweKleren, van Hermien Buis. Hermien is gelukkig niet de enige die bezig is met dit belangrijke onderwerp, vele mensen delen haar missie om anderen te informeren over duurzame mode.

Over de auteur

Een van deze mensen is Stephanie van den Sigtenhorst. Geboren met een voorliefde voor mode en kleding. De opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) paste daarom ook perfect bij haar. Ze leerde hier ontzettend veel over de wonderlijke wereld van design en mode. Het onderwerp duurzaamheid kwam weinig ter sprake en in Stephanie’s hoofd was dit echt iets wat een beetje saai en suf was. En bovendien, duurzame kleding kon toch nooit mooi en stylish zijn? Guess what, het kan wel! Tijdens haar afstuderen kwam Stephanie in aanraking met toffe duurzame mode en bekeek ze de documentaire The True Cost. Vol enthousiasme ging ze aan de slag bij een duurzaam modemerk. En ze begon het Engelstalige platform Let’s Talk Slow om andere mensen op een laagdrempelige manier te informeren over de misstanden in de reguliere mode-industrie en om ze prachtige duurzame alternatieven te bieden. Nu, een aantal jaar verder, heeft ze voldoende informatie kunnen verzamelen om een boek te schrijven boordevol tips om van fast fashion om te schakelen naar een duurzame garderobe. Natuurlijk heb ik ‘A Sustainable Wardrobe’ gelezen en ik vertel jou graag wat ik van het boek vond.

"Elke seconde wordt een truck vol textiel verbrand of naar de stortplaats gebracht."

Laat die quote maar even op je inwerken. Best heftig hè? Ik zal je vast waarschuwen, dit soort feitjes kom je vaker tegen in ‘A Sustainable Wardrobe’. Het boek is opgedeeld in drie hoofdthema’s: de mode-industrie, je garderobe samenstellen en shop tips. Je leert meer over hoe en waarom de mode-industrie zo vervuilend is. Over hoe je niet alleen goed voor jouw kleding zorgt, maar ook uitzoekt wat nu echt goed bij jou past. En wat je allemaal moet weten als je duurzame kleding wil kopen. Want waar vind je dit? En wat betekenen alle keurmerken nu echt?

Aan de slag

In elk hoofdstuk deelt Stephanie haar persoonlijke reis en geeft ze je allerlei tips en tricks. Met behulp van deze informatie kan jij vanaf nu echt de goede keuze maken. Niet alleen voor jezelf en jouw garderobe, maar ook voor het milieu. Stephanie stimuleert je om kritisch naar je eigen kast te kijken. Van welke kledingstukken word jij blij? En welke liggen stiekem al een hele tijd achterin je kast?

Lauri in een duurzame outfit van Lucy&Yak, Armed Angels en Veja

Lauri in een volledig duurzame outfit! Mijn tuinbroek is van Lucy&Yak, mijn trui van Armed Angels en mijn gympen van Veja.

A Sustainable Wardrobe - Stephanie van den Sigtenhorst

Je wordt dus flink aan de slag gezet met het uitzoeken van je garderobe en krijgt ook allerlei tips hoe je een item een nieuw leven kunt geven. Wist jij dat bijna iedereen zijn kleding te vaak wast? En heb jij enig idee hoe je die vervelende vetvlekken uit je kleding krijgt? Stephanie vertelt het je!

In haar boek besteedt Stephanie aandacht aan duurzame materialen en vegan fashion. Daarnaast noemt ze ook, niet-vegan stoffen zoals leer, wol en zijde. Stephanie geeft aan dat zij dit, zo veel mogelijk tweedehands, nog wel koopt. Wat ik erg mooi vind, is dat Stephanie benadrukt dat het absoluut niet duurzaam is om niet-duurzame items weg te gooien om ze daarna te vervangen met een duurzaam exemplaar. Heb jij als veganist bijvoorbeeld nog een paar leren laarzen in huis staan dat je liever niet meer draagt? Dan kun je altijd kijken of je iemand anders blij kan maken met jouw laarzen.

En onthoud, niemand is perfect. Actief nadenken en stilstaan bij jouw kledingkeuzes is een hele goede stap!

Jouw overstap naar een duurzame garderobe

Ik had dit boek graag willen lezen op het moment dat ik begon me te verdiepen in de fair fashion wereld. Dat had de overgang een stuk makkelijker gemaakt! Natuurlijk heb ik wel een heleboel geleerd van mijn ontdekkingstocht. En ik heb mezelf de ruimte gegund te leren van mijn fouten.

Ben jij nog zoekende in de fair fashion wereld? Weet je überhaupt niet waar je moet starten? Wil jij er graag fashionable uit zien? En ben je toe aan orde in jouw ontplofte kledingkast? Dan kan ik ‘A Sustainable Wardrobe’ zeker aanraden. Dit boek gaat jou helpen om de overstap naar een duurzame garderobe soepel te laten verlopen. En je zult merken, je hoeft echt niet in een hobbezak rond te lopen. Er zijn meer dan genoeg duurzame en leuke kledingmerken!

"Het veranderen van de kledingindustrie begint bij jou!"

Bovendien, net als bij het kiezen voor een plantaardige levensstijl, kun je ook met je keuze voor duurzame mode een verschil maken. Elke keer dat jij ervoor kiest niet bij een fast fashion winkel te shoppen, elke keer dat jij een item leent in plaats van aanschaft, gebruik jij je stem. En of je het nu direct door hebt of niet, hiermee inspireer je andere mensen om ook een duurzame keuze te maken. Samen maken we deze wereld een stukje beter!

‘A Sustainable Wardrobe – Maak met jouw outfit het verschil’ van Stephanie van den Sigtenhorst verscheen bij Uitgeverij Kosmos en is als e-book en fysiek boek verkrijgbaar bij Bol.com en andere online boekhandels en natuurlijk bij jouw lokale boekhandel.

lauri van oosterom vegan auteur blog

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor Seeds deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

// Facts

20 artikelen 14 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *