De ondertitel van dit boek is ‘100 makkelijke recepten om iedere dag superlekker te eten’. Nou: dat klopt! Dit is nou typisch zo’n kookboek om blij van te worden. Want het staat stampvol originele recepten die – heel fijn! – makkelijk te maken zijn. Geen ingrediënten die lastiger verkrijgbaar zijn en ook de benodigde keukenmaterialen heeft vrijwel iedereen wel standaard in huis. Voor de beginnende vegans is het boek een mooie manier om kennis te maken met de rijke smaken van gerechten naast de kant-en-klare vleesvervangers. Voor wie al langer plantaardig kookt geven recepten net een andere twist aan wat je al kent en inspiratie voor nieuwe combinaties. Kortom: Deliciously Ella is een boek om vooraan op de boekenplank in de keuken te zetten.

Trouwe schare fans wereldwijd

Ella Woodward is al een aantal jaar een bekende naam voor wie op social media inspiratie zoekt voor de plantaardige recepten. Alleen al via Instagram heeft ze ruim 1,5 miljoen volgers die haar wel en wee rondom eten en haar gezin graag volgen. Ze heeft gekozen voor vegan eten doordat haar gezondheid te wensen overliet, verdiepte zich in goede voeding en kwam al snel tot positieve resultaten door vlees, vis, eieren en zuivel te laten staan. Inmiddels heeft ze in Londen een eigen lunchroom  en diverse boeken op haar naam staan: van smoothies tot eten met vrienden.

In dit nieuwste boek besteedt ze eerst aandacht aan haar verhaal. Ze neemt je mee in het ‘waarom’ van gezond eten en de praktische kanten. Vervolgens staat er een handig overzicht van veelgebruikte ingrediënten zoals appelciderazijn, verschillende meelsoorten, medjouldadels, tamari, zoetmakers en zuivelvervangers. Wie bekend is met plantaardig koken heeft het merendeel ongetwijfeld standaard in de keukenkast staan. Zo niet: het is een smakelijke ontdekkingstocht om ze te leren kennen.

100 recepten die je maakt in een handomdraai

En dan is het tijd voor de recepten, zo’n 250 pagina’s staan vol heerlijks en met de mooiste foto’s van in totaal 100 recepten. Het is een hardcover dus goed bestand tegen veel gebruiken :-). In elk hoofdstuk geeft ze je ook een blik in haar leven, voor de echte fans dus. De recepten zijn verdeeld in zes hoofdstukken:

  • Ontbijt
  • Salades
  • Falafel, burgers en dips
  • Soepen, stoofschotels en curry’s
  • Zoetigheden
  • Festivals, events en eetclubs

Die laatste lijkt wat vreemd, wat je hier vindt zijn gerechten die zij maakt als ze koken op een festival of andere bijeenkomst. Handig dus als je zelf een toffe indruk wilt maken tijdens een feestje.

Om eens wat te noemen

In de overige hoofdstukken vind je een uitgebreide keuze aan makkelijk te maken recepten. Ik noem eens wat. Ontbijten met allerlei soorten muffins of juist verwarmende winterontbijtvariaties. Salades waarin niet sla maar bijzonder veel andere ingrediënten sieren, zoals bimi en paksoi op Aziatische wijze, romige bloemkool en kikkererwten, crunchy asperges met wortels en hazelnoten. De burgerrecepten laten de varianten uit de supermarkt verbleken, denk aan: champignon-kastanje, quinoa-zwarte bonen en falafels van onder meer gedroogde tomaten of bloemkool en boterbonen. Altijd-goed-soepen zijn er volop: van appel-knolselderij tot venkel-tomaat en supergroentesoep. En dan de stoofpotten en curry’s, voor veel liefhebbers van de vegan keuken hét go-to-gerecht om je vingers bij af te likken. Ella geeft je recepten met een fijne twist. Wie dol is op koek en taart bakken krijgt recepten van bijvoorbeeld Victoriataart, chocolade-caramelplakken en red velvet cupcakes voorgeschoteld. Bij bijna elk recept in dit boek krijg je extra tips over variaties of hoe je het gerecht kunt serveren.

Ook een ideaal cadeauboek

Behalve dat dit boek een plek op jouw boekenplank verdient is het ook meteen een ideaal boek om cadeau te geven aan iemand die (vaker) plantaardig wil eten. Ik noemde al dat de recepten echt makkelijk te maken zijn, daardoor kom je snel in de verleiding om van alles te proberen. En dan heb je al snel een aantal favorieten die terecht komen in je standaard kookrepertoire. In mijn geval is dat alvast de salade met spicy kurkumabloemkool, linzen en tahin. Meer gaat volgen, dat staat vast!

Gekruide linzenballetjes met tomatenrelish en knoflookroom

Deze balletjes zijn verrukkelijk! Dankzij de tijm, rozemarijn, peterselie, knoflook en ui zitten ze vol smaak. De tomatenrelish en knoflookroom zijn de smeuïge bijgerechten. Serveer met wat zilvervliesrijst en een salade.

Ingrediënten

Voor 10 balletjes:

  • 150 g gedroogde groene linzen
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 el boekweitmeel
  • 2 el olijfolie
  • handvol peterselie, grof gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • zout en peper

Voor de tomatenrelish:

  • 6 el tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 1 tl ahornsiroop
  • 100 ml water
  • handvol peterselie
  • snuf komijnpoeder
  • snuf chilipoeder
  • snuf gerookte-paprikapoeder

Voor de knoflookroom:

  • 100 g cashewnoten, minstens 3 uur in water geweekt, uitgelekt
  • 10 el amandelmelk
  • 3 tenen knoflook, geroosterd
  • scheutje citroensap

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

Kook eerst de linzen in een pan water 20-25 minuten tot ze zacht zijn, maar nog een beetje bite hebben. Laat ze uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.

Bak terwijl de linzen koken de ui en knoflook in een scheutje olijfolie en met wat zout in een pan op middelhoog vuur 5-10 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal ze op de pulsstand tot een dikke pasta. Schep balletjes van dit mengsel met een
ijsschep uit de keukenmachine, draai ze als je wilt in je handen rond tot ze wat gladder zijn en leg ze op een met bakpapier beklede
bakplaat. Bak ze 35-40 minuten in de oven. Controleer of de linzenballetjes gaar zijn door een mes in het midden van een balletje te
steken; als het er schoon uit komt zijn ze gaar en anders moeten ze nog iets langer in de oven.

Maak terwijl de balletjes in de oven staan de tomatenrelish en knoflookroom. Pureer voor de relish alle ingrediënten met wat zout glad in de keukenmachine op de pulsestand. Doe hetzelfde voor de knoflookroom en voeg daar zout en peper naar smaak aan toe. Serveer de linzenballetjes met de relish en knoflookroom.

TIP! Deze balletjes zijn heerlijk als je ze direct uit de oven warm serveert. Als je dat doet, warm de tomatenrelish dan ook zachtjes op.

Deliciously Ella verscheen in 2019 bij Kosmos Uitgevers en bestel je onder andere hier.

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

67 artikelen 48 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *