De Soul Kitchen is het nieuwe kookboek van Kim Vercoutere en Tine Tomme. Zij beschrijven vegan gerechten uit de Avalonhoeve, een restaurant in Belgie. Kim Vercoutere startte acht jaar terug met macrobiotisch koken. Ze leerde bij haar schoonmoeder Marijke DeConinck alles over macrobiotiek en richtte het concept ‘Mama’s café’ op waar ze samen met vroedvrouw Sharon Deman jonge moeders inspireren. Tine Tomme is de dochter van Marijke DeConinck en kookt in het restaurant Avalon. Ze organiseert educatieve workshops en geniet van het buitenleven.

Een van de weinige kookboeken in dit genre

Er zijn nog niet veel macrobiotische kookboeken in het Nederlands gepubliceerd, en al helemaal niet 100% plantaardig. De schrijvers laten ons zien hoe onze maaltijden over de dag opgebouwd kunnen worden en geven uitleg over allerlei ingrediënten. Denk aan zeewier, of de kooktijd van bonen. Er staan prachtige foto’s in het boek!

Kim en Tine volgen de seizoenen met recepten voor lunch- en dinergerechten, maar beginnen het boek met standaard ontbijtvoorbeelden die je zelf niet zo snel zou bedenken:

 • misosoepen: klassiek, snel en wit
 • ontbijtpap met rijst, havervlokken, gierst en quinoa

Er zijn tal van voorbeelden van lunchgerechten met brood en pannenkoeken en granola.

Koken met de seizoenen

Wat dit boek extra waardevol maakt is het koken met de seizoenen. Heel gezond, goed voor het milieu en je krijgt meteen de voedingsstoffen die je in tijd van het jaar nodig hebt. Voor elk seizoen krijg je drie maaltijdsuggesties per dag. In de winter met onder meer pastinaak, ui, wortel, rode biet, pompoen, aardpeer, knolselderij en witlof. De suggesties maken het makkelijk om te variëren en steeds een volwaardige maaltijd te maken.

Seitanstoofpot

Voor de seitanstoofpot heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 3 uien, in halve maantjes
 • 2 preien in fijne ringetjes
 • 1 bakje kastanjechampignons, in fijne schijfjes
 • 400 g seitan in blokjes van 2 cm
 • 400 ml haverroom
 • 1 tl kruidenzout
 • 1/4 tl zwarte peper, gemalen
 • 1 tl tijm, gedroogd of vers
 • snufje zeezout

Stoof de uien met een snufje zout tot ze glazig worden. Voeg de prei toe en laat dit nog zo’n 10 minuten meestoven. Doe er de champignons bij en stoof nog 4 minuten. Doe tot slot de seitan bij de groenten, samen met de room en de kruiden. Roer alles goed om en laat doorwarmen.

Eet smakelijk!

Het boek ‘Soul Kitchen’ bestel je onder andere hier.

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

29 artikelen 2 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *