Soms wil je je net wat meer verdiepen in de achtergronden van plantaardig eten of veganistisch leven. Of je wilt juist graag dat je partner, kinderen of vrienden en familie er meer van weten. Plan een filmavondje, zet wat vegan snacks op tafel en ontdek de vele documentaires die er zijn. Onze tips zijn verdeeld in verschillende thema’s met een directe link naar de documentaire en op welk medium je deze onder andere kunt bekijken:

N = Netflix
YT = YouTube
O = Overig

Veganisme algemeen

Vegan: Everyday Stories (YT)

Vegan: Everyday Stories is een documentaire die het leven verkent van vier opmerkelijk verschillende mensen die een rode draad delen: ze zijn allemaal veganist. De film volgt de persoonlijke verhalen van een ultramarathonloper die verslaving heeft overwonnen om deel te nemen aan wedstrijden van 160 kilometer, een vrouw van een veehouder die als eerste een veehouderij in Texas omzette in een opvang voor landbouwdieren, een eigenaar van een foodtruck met voortreffelijk plantaardig eten en een 8-jarig meisje dat haar gezin van zes personen overtuigt om vegan te worden.

Bekijk de hele documentaire hier

H.O.P.E What You Eat Matters (YT)

H.O.P.E What You Eat Matters is een life-changing documentaire die de effecten van een typisch westers voedingspatroon op de menselijke gezondheid, de planeet en de dieren blootlegt. De film toont het contrast tussen de belangen van de farmaceutische en agrarische industrie en de immense belangen van de dieren, samen met de kracht van de individuele keuze. De documentaire spoort aan tot actie voor een verandering richting duurzaamheid en het beschermen van onze leefomgeving.

Met Jane Goodall, T. Colin Campbell, Caldwell B. Esselstyn, Vandana Shiva, Melanie Joy en vele andere experts.

Bekijk de hele documentaire hier

The End of Meat (YT)

The End of Meat is een baanbrekende documentaire die een toekomst voorstelt waarin vleesconsumptie tot het verleden behoort. Hoewel het bewijs van de negatieve impact van vleesconsumptie op de planeet en op de menselijke gezondheid zich blijft opstapelen terwijl het dierenwelzijn alleen maar afneemt, houdt de liefdesrelatie van de mensheid met hamburgers, steaks, kipnuggets en karbonades gewoon niet op.

Filmmaker Marc Pierschel gaat op reis om te ontdekken welk effect een post-meat wereld zou hebben op het milieu, de dieren en onszelf. Hij ontmoet Esther the Wonder Pig, praat met pioniers die de veganistische beweging in Duitsland leiden, bezoekt de eerste volledig vegetarische stad in India, ziet geredde landbouwdieren genieten van hun hernieuwde vrijheid, observeert hoe voedselvernieuwers vlees en kaas maken zonder dieren – zelfs het oogsten van ‘spek’ uit de oceaan – en nog veel meer.

Bekijk de hele documentaire hier

Dieren – veehouderij

Dominion (YT)

Dominion is een Australische documentaire en toont de vele manieren waarop dieren worden misbruikt. Er worden in totaal zes facetten belicht: landbouwdieren, wilde dieren, gezelschapsdieren, amusementsdieren, pelsdieren en dierproeven. Dominion gebruikt drones, verborgen en gedragen camera’s om de moderne veeteelt bloot te leggen en zet vraagtekens bij de moraliteit en validiteit van de heerschappij van de mensheid over het dierenrijk.

Bekijk de hele documentaire hier

Vegucated (YT)

Vegucated volgt drie vlees- en kaasminnende mensen die ermee instemmen om zes weken lang een veganistisch dieet te volgen. Gelokt door verhalen over verloren gewicht en herwonnen gezondheid, beginnen ze de verborgen kanten van de veehouderij te ontdekken. Deze vermakelijke documentaire toont de snelle en soms komische evolutie van drie mensen die ontdekken dat ze de wereld met één hap tegelijk kunnen veranderen.

Bekijk de hele documentaire hier

Earthlings (YT)

Earthlings is een documentaire over het houden van dieren en de afhankelijkheid van de mens van dieren voor voedsel, kleding, entertainment en voor experimenten op dieren. In een uitgebreide studie naar dierenwinkels, ‘puppy mills’ en asielen, de bio-industrie, de leer- en bonthandel, de sport- en entertainmentindustrie en uiteindelijk de medische wereld en wetenschap, brengt Earthlings de dagelijkse gang van zaken in enkele van de grootste industrieën ter wereld die dieren vanuit een winstoogmerk gebruiken in beeld. Deze tocht langs verschillende uitingen van de verhouding tussen mens en dier roept vragen op over onderwerpen als dierenrechten, de bio-industrie en vivisectie, zonder hier direct een antwoord op te geven of de kijker hierover een mening op te dringen.

Bekijk de hele documentaire hier

En er is meer:

Dieren – visserij

An Ocean Story (O)

Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering: de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk – moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? In deze inspirerende, maar confronterende documentaire van de Nederlander Sander van Weert zie je lokale initiatieven en de helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen.

Bekijk de hele documentaire hier

Sea the Truth (YT)

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. In de film gaan twee jonge marien biologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne, wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat.

Bekijk de hele documentaire hier

En er is meer:

  • Born to be free – over zeezoogdieren in gevangenschap (N)
  • Black Fish – over het leven van orka’s in gevangenschap (O)

Gezondheid

The Game Changers (N)

Dat (top)sport en plantaardig eten uitstekend samengaan zie je in deze documentaire. Gepresenteerd door James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic en Chris Paul – een revolutionaire nieuwe film over vlees, eiwitten en kracht. Lees ook onze recensie.

Bekijk de hele documentaire op Netflix of andere kanalen

Forks Over Knives (N)

Forks Over Knives onderzoekt de diepgaande bewering dat de meeste, zo niet alle, chronische ziekten waarmee we te maken hebben, kunnen worden bestreden of zelfs kunnen worden teruggedraaid door dierlijk en bewerkt voedsel te mijden. Dr. T. Colin Campbell, een biochemicus op voedingsgebied aan de Cornell University, en Dr. Caldwell Esselstyn, nemen je mee in hun onderzoeken om aan te tonen welk effect voeding heeft op gezondheid.

Bekijk de hele documentaire op Netflix of andere kanalen

En er is meer:

  • What the Health – over de effecten van voeding op gezondheid (N)
  • Food Matters – over verschillende eetstijlen en de gezondheidseffecten (O)

 

Planeet

Endgame 2050 (YT)

De mensheid is verwikkeld in een ecologisch eindspel richting 2050. Met muzikant Moby en vooraanstaande wetenschappers legt deze  milieudocumentaire-thriller de realiteit bloot: tenzij we onze verantwoordelijkheid nemen en nu rigoureus handelen, vernietigen we vrijwel al het leven op de planeet.

Bekijk de hele documentaire hier

Powerplant (YT)

In Powerplant wordt onderzocht wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving. De documentaire geeft inzicht in de relatie tussen klimaatverandering en vleesconsumptie. Volgens Oxford-onderzoeker Marco Springmann kan een omschakeling naar een plantaardig dieet in 2050 tot 8 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen en kan het de samenleving wereldwijd tevens anderhalf biljoen dollar aan gezondheids- en milieuschade besparen. Het consumeren van een plantaardig menu kan de uitstoot die veroorzaakt wordt door voedselproductie verminderen met maximaal 73% en kan het mogelijk maken om 76% landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Dit en meer interessante feiten komen uitgebreid aan bod.

Bekijk de hele documentaire hier

Cowspiracy (YT)

Cowspiracy: The Sustainability Secret is een baanbrekende ecologische documentaire van de onverschrokken filmmaker Kip Andersen die de meest destructieve industrie van de planeet van vandaag in beeld brengt en onderzoekt waarom ’s werelds toonaangevende milieuorganisaties te bang zijn om erover te praten.

De vee-industrie is de belangrijkste oorzaak van ontbossing, waterschaarste en vervuiling en is verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan de gehele transportsector en draagt verder enorm bij aan het uitsterven van dieren- en plantensoorten, verlies van leefgebied, bodemerosie en dode zones in de oceaan. Toch gaat het door, vrijwel geheel onbetwist.

Bekijk de hele documentaire hier

En er is meer:

  • A Plastic Ocean – over de hoeveelheid plasticafval op onze oceanen en de impact daarvan op het milieu (N)
  • Apocalypse Cow – over hoe vleesconsumptie ons leidt naar een wereldwijde ramp (YT)
  • Meat the Truth – over de veehouderij als grootste veroorzaker van opwarming van de aarde (YT)
  • The Ivory Game – over stropen van wilde dieren (N)
  • Virunga – over het beschermen van wilde gorilla’s (N)

Voor kinderen

Okja (N)

Een jong meisje zet alles op het spel om te voorkomen dat een krachtig, multinationaal bedrijf haar beste vriend – een fascinerend beest genaamd Okja – ontvoert. Ze raken verstrikt in een web van dierenactivisme, commerciële hebzucht en wetenschappelijke ethiek.

Bekijk de hele documentaire op Netflix of andere kanalen

Klokhuis (O)
Wat eet en drinkt een veganist wel en niet? Nienke gaat langs bij Lisette die al 14 jaar veganist is. Lisette past niet alleen haar voeding aan, maar haar hele huis! Wat is precies het verschil tussen een vegetariër, flexitariër, en een veganist?

Bekijk de uitzending hier

Seeds

Vegan ambassadeur

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Seeds schrijft achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl.

// Facts

41 artikelen 53 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *