Bij binnenkomst raak je meteen in stemming: op tafel staan grote en kleine flessen met olie en tinctuur in allerlei kleuren, voor het raam een rij potten gevuld met gedroogde kruiden, een flinke stapel boeken vol wijsheden en een bord met zelfgebakken, voedzame koeken waar je bijna niet van af kunt blijven. Hoeft ook niet, want Lisette Kreischer – een van de meest deskundige vrouwen als het gaat over plantaardige voeding – serveert ze met een thee van kruideninfusion met lindenblad en kamille.

De kracht van Kruiden plant pharmacy lisette kreischer workshop

En zo zitten 10 nieuwsgierige vrouwen op zondagmiddag in de zaal van de Plantastic Healthub in Rotterdam. Waaronder een van onze gastauteurs – Bianca – en ik. Met wisselende doelen om deze workshop over de geneeskracht van kruiden te volgen. De een wil graag weten welke natuurlijke middelen ze kan nemen bij ongemak zoals hoofdpijn of verkoudheid, de ander wil kruiden meer toevoegen aan de dagelijkse maaltijden en weer een ander zoekt juist inspiratie om bijzondere theemengsels te maken. Wie het boek ‘The Plant Pharmacy’ van Lisette kent, weet dat ze ontzettend veel kennis heeft over wat kruiden voor een mens – en dier – doen. En daar mogen we nu ruim drie uur lang van genieten. Inclusief zelf aan de slag met de diverse kruiden.

Een hele rijke variatie

Om te beginnen vertelt Lisette waar haar intense interesse in het kruidenrijk vandaan komt. Als heel jong wilde ze meer weten over eten en wat goede voeding is. Kruiden zijn daar een logisch onderdeel van, ze worden immers als van oudsher gebruikt voor smaak en medicinale doeleinden. In de loop der jaren vond zij leermeesters en volgde ze een jarenlange opleiding over kruidengeneeskunde. De stapel boeken die ze heeft meegenomen tipt ze voor degene die nog meer verdieping zoeken.

Vervolgens duikt ze de diepte in met een uitgebreide uitleg van haar dertien meest gebruikte en favoriete kruiden. Zo blijkt engelwortel goed voor maag en darmen en kun je zowel de stengel, het blad als de zaden gebruiken. Van de weerstandverhogende madeliefjes maak je bijvoorbeeld bloemknoppenkappertjes. En salie is goed voor zo’n beetje alles, in combinatie met citroen en gember ook nog eens erg lekker.

Zo gebruik je kruiden

Natuurlijk kun je verse of gedroogde kruiden gebruiken voor een smaakvolle, gezonde thee. Of je voegt ze toe aan salades, groenten of andere gerechten. En er kan veel meer! Wat denk je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte tinctuur met verschillende kruidensoorten die jouw lichaam in een bepaald seizoen ondersteunen? Of juist om je weer fit en lekker in je vel te laten zitten?

Bijzonder lekker: kruidenwater met rozemarijn, wat je 24 uur laat trekken om er vervolgens een aantal dagen een glas van te drinken voor een instant oppepper. Zelf siroop maken van bijvoorbeeld vlierbloesem geeft je ook wekenlang een smakelijk drankje vol goede voedingsstoffen. En de bekende olie voor de keuken maak je natuurlijk net zo eenvoudig met goede kwaliteit olijfolie en smaken waar jij enthousiast van wordt.

De kracht van Kruiden plant pharmacy lisette kreischer workshop engelwortel

Aan de slag: mengen maar die kruiden!

Een workshop zou geen workshop zijn als we niet zelf mogen uitproberen. Dus mogen we ‘los’. De potten komen op tafel om onze eigen tinctuur en theemengsels te maken. Ik kies voor een tinctuur van engelwortel, goudsbloem en brandnetel, overgoten met appelazijn. De komende drie weken elke dag het flesje even omschudden en dan is het klaar voor een dagelijks theelepeltje verkwikkend gebruik. De thee die ik samenstel bevat lindeboomblad, rozenbloemblaadjes en echinacea.

De smaak blijkt eenmaal thuis heerlijk zacht en ik voeg er soms ook nog groene thee aan toe voor een extra boost. Over smaak gesproken: die heb ik te pakken! Om veel meer te gaan doen met kruiden en de kracht die ze bieden. Eerst mijn moestuinbak inrichten en dan lekker uitproberen wat ik allemaal heb geleerd. Wie ook nieuwsgierig is? Lisette geeft dit soort workshops vaker, check haar website voor de info.

De kracht van Kruiden plant pharmacy lisette kreischer workshop bianca danielle

Bianca | Danielle | Lisette

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

78 artikelen 55 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *