Een koekje bij de koffie. Of thee. Of gewoon omdat je even een verwenmomentje wilt. Niks mis mee, zeker als je de balans met gezond eten goed in de vingers hebt. In de supermarkt groeit het assortiment koekjes zonder ei, zuivel en andere dierlijke ingrediënten vrolijk verder. Denk: Oreo’s, Punselie stroopkoekjes, de Robuuste Koeken van Lu, Lotus Speculoos, Verkade’s Café Noir en Nizza Kokos en alle koeken van Davelaar.

Wie naast een smakelijk koekje ook graag iets positiefs doet voor het milieu, natuurbehoud of biodiversiteit, kiest al snel voor biologische varianten. Extra fijn is dat ze meestal geen kunstmatige, geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten. Ook zie je vaak dat er andere zoetstoffen dan geraffineerde suiker in zitten. En diverse merken hebben milieuvriendelijke verpakkingen. Het goede nieuws: ook de keuze aan smaakvolle biologische koekjes is ruim! We zetten de lekkerste merken (#nospon) voor je op een rij:

Farm Brothers

Zoals ze zelf zeggen: we zijn koekjesbakkers geworden om de aarde te veranderen. Met elke verpakking die je koopt bespaar je een stuk aangetaste landbouwgrond in Flevoland ter grootte van een koekje (12 cm²) dat Farm Brothers omturnt tot biologische landbouwgrond. En ze doneren 5% van de omzet aan Soil Fund https://www.makesoilmatter.com/soilfund/. Ze hebben op dit moment twee vegan varianten in het assortiment: Brownie Almond en Maple Pecan. Een koekje om je vingers bij af te likken, niet te groot en echt lekker knapperig.
Verkrijgbaar bij o.a. PLUS, Coop, Picnic, Albert Heijn en Spar. Vegan keurmerkt staat op de verpakking.

Bezoek de website

Smaakt

Dit merk heeft een 90% vegan assortiment, dus grote kans dat je het al kent van de ontbijtgranen, meel, noten, peulvruchten of plantaardige kaas en vleeswaren. En koekjes dus, heel erg lekkere koekjes. Gevulde rozijnenkoeken of abrikozenkoeken, cranberry koeken en spelt-muesli koeken. Een flink formaat, dus de typische uitspraak “Nederland is één koekje bij de thee” zou hier goed bij kunnen passen. Ook dit merk wil de wereld mooier maken en heeft sinds kort – volledig recyclebare – BioBased verpakkingen die voor meer dan 50% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan. Hiervoor is er gebruik gemaakt van suikerbiet als bron waardoor akkerland opnieuw ingezet kan worden.
Verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, Dirk en Albert Heijn. Vegan keurmerk staat op de verpakking.

Bezoek de website

Eco Biscuits

Dit merk heeft de doelbewuste keuze gemaakt om niet alleen lekkere, maar ook gezonde producten te maken. Met een natuurlijke samenstelling van ingrediënten en enkel gezoet met graan- en vruchtenstropen. Deze ‘back to the basics’-filosofie heeft ertoe geleid dat de ambachtelijk gemaakte koekjes van Eco Biscuits een echt natuurvoedingsproduct zijn. Ze hebben een royaal assortiment, op een enkele soort na vegan. Koekje met chocolade, noten, kokos, vijgen en meer.
Verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza. Vegan keurmerk staat op de verpakking.

Bezoek de website

Billy’s Farm

Nog zo’n merk met een enorm assortiment 100% vegan koekjes. Inclusief stroopwafels! Voor een deel bekende smaken zoals rozijnenkoeken, (vol)granenkoeken en mueslikoeken. En voor een deel ook originele smaken, zoals kokos-citroen, chocolade-macadamia en moerbei-hennep. Zonder biet- of rietsuiker, maar gezoet met siropen van granen en fruit. Ook de basis van het meel is divers, van haver tot quinoa, spelt of kamut.
Verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza. Vegan keurmerk staat op de verpakking.

Bezoek de website

Bio Today

Een merk met veel meer dan koeken, zoals bijvoorbeeld de potjes no-bee honey. De producent gelooft oprecht in de kracht van biologische voeding en de positieve invloed op mens, dier en natuur. De koeken zijn hoog in voedingswaarde (vezels, eiwitten, vitamines en mineralen). Aan smaken geen gebrek, zo is er cranberry-chocolate, lemon-almond, raisin-cranberry en een aantal spelt-variaties.
Verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Albert Heijn.

Bezoek de website

Stroopwafeltip!

Stroopwafels, daar is nogal wat vraag naar onder mensen die graag plantaardig eten. Nostalgisch gevoel én gewoonweg heel lekker. Naast Billy’s Farm kun je voor echt lekkere stroopwafels ook terecht bij Bakers Reform (verkrijgbaar bij (online) natuurvoedingswinkels). Even warm laten worden en dan mmmmmm….smullen!

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

78 artikelen 55 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *