Dennis Storm reisde voor 3 op Reis de hele wereld over. Hij vloog onder andere naar India, Hong Kong en de Verenigde Staten. In samenwerking met Valerio Zeno maakte hij verschillende programma’s voor BNN zoals Loverboys en Proefkonijnen. Kortom, Dennis was veel te zien op de buis. Tot hij 4 jaar geleden het roer omgooide, eind november 2016 afscheid nam van de televisie en zich ging richten op andere interesses. Het bleef vervolgens een periode stil rond Storm. Maar Dennis zelf zat niet stil. Hij verhuisde met zijn gezin naar Bali. In 2018 publiceerde hij zijn eerste boek ‘Weg ermee’ over minimalisme en vorige maand kwam zijn nieuwste boek ‘Als gezond verstand koning was’ over de schoonheid van een groene revolutie uit.

Van sceptisch naar enthousiast

Ik zal eerlijk toegeven dat ik een beetje sceptisch was toen ik twee jaar geleden de naam van Dennis Storm zag staan op de lijst van sprekers voor het Duurzaamheidsfestival ACT van de ASN bank. Voor mij was Dennis toch een beetje die BNN’er/mooiboy van televisie. Wat wist hij nou van duurzaamheid? Nou, hij heeft me die dag positief verrast! Dennis vertelde in zijn lezing over zijn visie op minimalisme en hoe je terug komt tot de essentie. Minimalisme is volgens Dennis niet alleen een kwestie van opruimen en al je spullen weggooien, maar vooral niet constant nieuwe dingen kopen. Je niet voortdurend af te laten leiden door prikkels.

Wil je iets echt hebben? Denk daar dan eerst goed over na voor je je laat verleiden door de zoveelste reclame. Hetzelfde idee kun je toepassen op je agenda. Vind jij het echt leuk om na je werk in de kroeg te hangen? Of ga je toch liever samen eten met een kleine groep vrienden? De grote vraag is: ‘Wat vind jij echt belangrijk?’

Hoop in plaats van schuldgevoel

In zijn nieuwste boek gaat Dennis verder in op de essentie van het leven. Het is zijn pleidooi om te stoppen met het uitputten van onze aarde, te stoppen met constant consumeren en te kiezen voor een groenere levensstijl. Het grootste pluspunt van het boek vind ik dat Dennis op geen enkele manier met een vingertje naar je wijst en je vertelt dat je alles fout doet. Hij biedt juist allerlei mogelijkheden en deelt meerdere tips om zelf toe te passen in je eigen leven. Ondertussen geeft hij toe dat hij zelf ook niet perfect is en dat het ook onmogelijk is om alles perfect te doen. 

“Niets en niemand is perfect. De schoonheid hiervan is dat er altijd ruimte voor vooruitgang is en ook zal blijven. Laat dat gegeven geen hopeloosheid veroorzaken maar een energiebron zijn.”

Kortom, na het lezen van het boek blijf je niet achter met een enorm schuldgevoel. Je ziet juist mogelijkheden tot verbetering!

Geen ver van je bed show

Het boek is heel toegankelijk geschreven. Je wordt niet overladen met complexe formules, cijfers en andere wetenschappelijke termen. Juist doordat Dennis alles simpel verwoordt, is het heel goed te begrijpen. Je raakt het spoor niet bijster, maar krijgt vooral energie. Dennis geeft aan dat het niet zijn bedoeling is om dingen te verbieden, maar dat we juist moeten leren begrijpen dat producten luxegoederen zijn. De kern van zijn betoog: we moeten de fossiele industrie hervormen, terug naar het oude boerenleven en stoppen met ontbossing.

“Status, roem, macht en populariteit zijn belangrijker geworden dan liefde, gezondheid, tevredenheid en een groenere aarde. Een betere, duurzamere en groenere toekomst ligt in onze handen. We moeten zelf aan de slag gaan en ons niet laten meeslepen door de consumptiemaatschappij. Vertrouw op je eigen gezonde verstand.”

Volgens Dennis hoeft het niet perfect, het moet gewoon goed. De wereld is namelijk niet zwart en wit, de wereld is grijs.

Ben jij toe aan een boek dat je moed geeft? Je helpt geloven in een goede afloop? Dat je concrete en haalbare tips geeft? Dan raad ik ‘Als gezond verstand koning was’ zeker aan! Wil jij graag meer weten over Dennis? Volg hem dan op Instagram.

‘Als gezond verstand koning was – Over de schoonheid van een groene revolutie’ van Dennis Storm verscheen bij Uitgeverij Spectrum en is als e-book en fysiek boek verkrijgbaar bij Bol.com en andere online boekhandels en natuurlijk bij jouw lokale boekhandel.

lauri van oosterom vegan auteur blog

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor Seeds deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

// Facts

20 artikelen 14 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *