‘Doe het Zero’ is het tweede boek van de zussen Jessie en Nicky Kroon, beter bekend onder de naam Het Zero Waste Project. In 2014 probeerden zij een maand lang zero waste (zonder afval) te leven. Eigenlijk zijn ze nooit meer met deze challenge gestopt. Sindsdien dragen ze enthousiast de boodschap uit: jij kunt dit ook! Een veganistische levensstijl kan niet los gezien worden van een bewuste en duurzame levensstijl. Want willen we als veganisten niet het beste voor de dieren én voor onze planeet? Daarom kan het zeker geen kwaad eens kritisch te kijken naar onze afvalproductie en te leren hoe we hierin stappen kunnen zetten. Op dat gebied kunnen we een heleboel leren van Jessie en Nicky!

In 2018 kwam het eerste boek van de zussen Kroon ‘Het Zero Waste Project’ uit, met allerlei tips en meer informatie over de zero waste lifestyle. Jessie en Nicky vertellen hierin heel eerlijk over hun ‘zero waste reis’, hun successen, maar ook alle mislukkingen. Het vervolg ‘Doe het Zero’ is een echt vegan friendly receptenboek, maar dan wel met leuke achtergrondinformatie en vooral heel veel tips, tricks en no-go’s. Dat is meteen ook iets wat me ontzettend aanspreekt in het boek. Jessie en Nicky delen bijvoorbeeld een lijst met producten die je vooral niet zelf moet gaan proberen te maken. Waaronder voorbehoedsmiddelen. Bij deze, knutsel nooit zelf een condoom in elkaar, maar koop gewoon een duurzaam exemplaar. 😉

Help! Hoe begin ik?

Het zal je vast bekend voorkomen. Elke keer neem je jezelf weer voor dat je echt duurzamer wilt gaan leven, minder plastic wilt gebruiken en vervolgens kom je toch weer thuis met een berg plastic. De perfecte oplossing hiervoor: veel producten zelf maken in plaats van kant-en-klaar kopen. Wist jij bijvoorbeeld dat je heel makkelijk haargel van lijnzaad kunt maken? Ik niet hoor! Alle recepten van Jessie en Nicky zijn duidelijk uitgeschreven, voorzien van een handig stappenplan en bestaan uit ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Sommige recepten kosten iets meer tijd, maar zijn daardoor perfect om op een lazy sunday te doen.

Doe het zero

En hoe zit het dan met…?

Een echt pluspunt van het boek is dat je niet alleen allerlei tips en recepten krijgt, maar ook veel achtergrondinformatie. Over de ingrediënten van ‘standaard’ deodorant, de mogelijkheden van etherische oliën en hoe je zelf decoraties voor etentjes en feestjes kunt knutselen. Ideaal zijn de seizoenskalender, de quick fixes om een te zoute of te zure maaltijd te redden en de tips wat je met kliekjes kunt doen. Op deze manier hoef je (bijna) nooit meer een mislukte maaltijd weg te gooien, ideaal!

Geschikt voor iedereen!

Wil jij aan de slag met simpele DIY (do it yourself) projecten? En lekkere vegan recepten maken waarvoor je niet allerlei exotische ingrediënten nodig hebt? Of heb je juist zin in een zondagmiddagje lekker knutselen? Dan is ‘Doe het Zero’ perfect voor jou! Ik heb de afgelopen tijd al wat recepten uitgetest. De vegan kaassaus is echt overheerlijk en de vegan balletjes zijn niet alleen makkelijk, maar ook erg lekker. Binnenkort ga ik de glasreiniger proberen, want mijn ramen kunnen wel weer een schoonmaakbeurt gebruiken.

Voor meer weetjes zou ik zeker aanraden om Jessie en Nicky te volgen op Instagram. Neem ook eens een kijkje in de webshop van hun winkel SMIR. Mocht je in de buurt wonen, dan kun je natuurlijk ook naar de fysieke winkel in Amersfoort.

‘Doe het Zero’ van Jessie en Nicky Kroon verscheen bij Uitgeverij Lev en is als e-book en fysiek boek verkrijgbaar bij Bol.com en andere online boekhandels en natuurlijk bij jouw lokale boekhandel.

lauri van oosterom vegan auteur blog

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor Seeds deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

// Facts

20 artikelen 14 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hermien - KouweKleren

  19 augustus 2020 om 10:47 uur

  Hmm, die vegan kaassaus klinkt goed! Ik volg hun blog al jaren en vond ook het eerste boek heel inspirerend, dus ik ben benieuwd naar deel 2.

  • lauri van oosterom vegan auteur blog

   Lauri van Oosterom

   19 augustus 2020 om 11:12 uur

   Ben heel benieuwd wat je van de vegan kaassaus vindt! Dit boek is echt een mooie aanvulling op de blog en het eerder verschenen boek. 🙂