Toen ik nog een tiener was kocht ik regelmatig een nieuw shirtje bij de Only, deed ik meerdere keren per jaar een online bestelling bij de H&M en was ik groot fan van de uitverkoop. Vele jaren later is mijn liefde voor voortdurend blijven consumeren en fast fashion compleet uitgedoofd. De ineenstorting van de kledingfabriek Rana Plaza in 2013 opende voor het eerst mijn ogen. Ik was in shock, mijn goedkope kleding werd op dit soort plekken geproduceerd. In dezelfde periode was ik steeds meer bezig met veganisme. Voor mij bestaat er een duidelijk link tussen duurzaamheid, milieu en liefde voor anderen (mens en dier). Ik wil niet alleen niet bijdragen aan dierenleed, maar ook kritisch zijn in de aanschaf van mijn kleding. Waar komt het vandaan? En hoe is het gemaakt? In dit artikel neem ik jou graag mee in mijn ontdekkingstocht, vertel ik over een aantal duurzame Nederlandse merken en geef je tot slot wat tips.

Help! Waar begin ik?

Daar zat ik dan. Met een flink schuldgevoel, een kast vol kleding en een groot vraagteken boven mijn hoofd. Ik begon rond te zoeken op internet naar duurzame kledingmerken. Naast duurzaam wilde ik natuurlijk ook kleding kopen zonder dierenleed, schoenen en jassen zonder bijvoorbeeld leer, wol en dons. In het begin schrok ik zeker van de prijzen. Ik was gewend om een T-shirt van 10 á 15 euro te kunnen kopen. En fair fashion was een stuk duurder. De hogere prijzen zorgden er wel voor dat ik bewuster na ging denken over mijn aankopen. Ik werd ook kritischer. Vond ik dit model wel bij mij staan? Was dit wel echt de juiste maat? Ik ontdekte de winkels BrandMission in Haarlem, de Geitenwollenwinkel in Amsterdam en Nukuhiva in Utrecht. Langzamerhand kwamen er meer duurzame items in mijn kledingkast. Natuurlijk ging het niet meteen helemaal perfect en kocht ik nooit meer een fast fashion item. Maar zoals ik al schreef ik mijn artikel over Dennis Storm, niemand is perfect. Je kunt wel proberen het gewoon goed te doen. Ik kan nu 7 jaar later zeker zeggen dat ik gelukkig ben met mijn bescheiden kledingkast vol duurzame kledingstukken die ik daadwerkelijk draag.

Nederlandse merken

Er zijn wereldwijd steeds meer duurzame kledingmerken, goed nieuws! Graag zet ik hier een aantal Nederlandse initiatieven in het zonnetje.

 • Goat Organic Apparel 
  Goat is opgericht door de zussen Abigail en Lavinia Bakker. Het merk begon met duurzame, biologische en betaalbare basic T-shirts. Ondertussen heeft Goat ook o.a. truien, joggingbroeken en collecties waarin oude stoffen zoals denim worden gerecycled.
 • Kings of Indigo
  KOI startte in 2013 onder leiding van Tony Tonnaer met een kleine collectie duurzame en verantwoorde kleding. Ondertussen is het merk uitgegroeid tot een echte blijver. Het werkt met pre-orders, vertelt je per item waar de materialen vandaan komen en legt duidelijk uit waarom er dan toch kledingstukken in de uitverkoop gaan.
 • Mud Jeans
  Oprichter Bert van Son werkte al jaren in de reguliere mode-industrie. Hij wilde hier niet langer aan bijdragen en besloot dat het anders moest, de start van Mud Jeans. Het unieke van Mud Jeans: je kunt niet alleen broeken kopen, maar er ook eentje leasen!
 • Yours Sincerely
  Een gloednieuw merk met prachtige duurzame yogakleding. Je wordt meteen vrolijk van de inspirerende teksten. Wat ik verder erg fijn vind is dat Ingrid realistische modellen gebruikt. Want zien we er niet allemaal anders uit?

Tips

 • Zoek je kledingkast minstens 2 keer per jaar uit (in de winter en in de zomer). Welke items draag je nog, welke items heb je al maanden niet meer aangeraakt? Welk kledingstuk heb je echt gemist?
 • Organiseer een kledingruil met vrienden. Wie weet kan je wel iemand blij maken met jouw ongebruikte kledingstukken?
 • Breng kapotte en oude kleding naar een inzamelpunt. Op deze manier kan het gerecycled worden.
 • Denk na over je aankopen. Ga je het item echt dragen? Bedenk mogelijke combinaties met je andere kledingstukken om te bepalen of het in je garderobe past.
 • Ga op naaicursus! Meerdere mensen in mijn omgeving zijn de laatste tijd begonnen met zo’n cursus en ze zetten de mooiste kleding in elkaar. Ben jij ook lekker creatief? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Meer informatie

Wil jij graag meer over fair fashion en de kledingindustrie te weten komen? Dan heb ik tot slot een aantal lees- en kijktips voor je.

 • Kouwe Kleren: op dit blog schrijft Hermien over fair fashion, duurzame merken en allerlei andere tips. Een aanrader om te volgen!
 • The True Cost: deze documentaire laat de pijnlijke waarheid van de fast fashion kledingindustrie zien. Het is een heftige film, vol persoonlijke verhalen, die je met de neus op de feiten drukt.
 • The Positive Chain of Change: Chanel Trapman maakte deze documentaire in samenwerking met de Dutch Sustainable Fashion Week. Ze bekijkt en interviewt Nederlandse initiatieven op het gebied van duurzame mode.
 • De slag om de klerewereld: in drie afleveringen onderzoeken Roland Duong en Teun van de Keuken, bekend van Keuringsdienst van Waarde, hoe het er nu echt aan toe gaat in de textielindustrie.

Wat zijn jouw favoriete fair fashion kledingmerken? Heb jij nog tips voor mij? Of suggesties waar ik nog meer over kan schrijven? Ik hoor het graag!

lauri van oosterom vegan auteur blog

Lauri van Oosterom

HISTORICUS | GROEN HART

Boekenwurm, plant mom, redacteur en fanatiek wandelaar. Volgt bijna nooit recepten, is graag buiten in de natuur en bezoekt met veel plezier musea. Is met haar Cinevillepas meerdere keren per week te vinden in de lokale bioscoop. Al sinds jonge leeftijd vegetariër en nu al jaren veganist. Je maakt haar erg gelukkig met bananenbrood, curry’s, havermout, pindakaas en smoothies. Voor Seeds deelt zij interessante boekentips, leuke activiteiten en andere feitjes.

// Facts

20 artikelen 14 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *