Wanneer je de stap wilt gaan maken naar een volledig vegan dieet, of wanneer je al een tijdje plantaardig eet maar je keuken-skills wel wat hulp kunnen gebruiken óf wanneer je graag meer variatie wilt aanbrengen in de gerechten die je thuis maakt: speciaal voor jullie ga ik de komende tijd tips & tricks delen, zodat jij je vegan thuiskeuken naar een hoger niveau gaat tillen. Hoe plantaardig vét is het wanneer jij straks binnen 30 minuten de heerlijkste vegan gerechten op tafel zet?!

Bij de overstap naar koken zonder dierlijke producten missen we vaak een bepaalde hartigheid en vooral ook een diepgang in smaak. Planten en groenten bevatten natuurlijke suikers en zijn vaak zoetig. Denk bijvoorbeeld aan ui, knoflook, tomaat, wortel, prei of venkel. Ook producten met een hoog zetmeel gehalte zoals aardappelen of granen zijn in de basis zoetig van smaak. Om hartigheid en diepgang te creëren in de vegan keuken maken we vooral gebruik van het toevoegen van ‘umami’.

Umami

Umami is een Japans woord wat zoiets als ‘hartige smaak’ betekent. Naast zoet, zuur, zout en bitter is umami een basissmaak. In mijn vegan voorraadkast vind je umami-rijke producten als gedroogde paddenstoelen, sojasaus of tamari (glutenvrij), miso, sesamolie, edelgist, currypasta’s, kruiden als komijn en koriander, hoisin, tomatenpuree, zwarte bonensaus, zeewier (nori en kombu) en balsamico. Een andere manier om diepgang en hartigheid toe te voegen is door het gebruik van smaakversterkende bereidingsmethoden als bakken, roosteren, grillen, fermenteren, karamelliseren, inkoken, drogen of roken. Technieken waarmee we (ook thuis) umami kunnen versterken of creëren.

‘Zet nooit gekookte groenten op tafel!’

Om je veganistische thuiskeuken naar een hoger smaakniveau te tillen is er een simpele, gouden regel die ik thuis toepas en ook altijd deel tijdens mijn kookworkshops: ‘Zet nooit gekookte groenten op tafel!’ Voor iedereen die is opgegroeid met het trio van aardappelen, gekookte groente en vlees en die voor dat laatste nu een vleesvervanger kiest, heeft dit statement misschien wel even wat gewenning nodig. Het simpelweg koken van groenten verhoogt op geen enkele manier de smaak en aandacht die een hoofdingrediënt verdient.

Roosteren

Stevige groenten zoals pompoen, bieten, kool, (zoete) aardappelen en pastinaak worden vele malen lekkerder wanneer je ze roostert in de oven. Verwarm hiervoor je oven op 200 graden Celsius. Snijd de groenten in partjes en meng ze in een kom met een beetje (neutrale) olie zodat alle stukjes gecoat zijn. Je kunt eventueel ook een mengsel van gedroogde kruiden aan de olie toevoegen om nóg meer smaak te geven. Spreid de groenten vervolgens uit op een bakplaat (eventueel bedekt met bakpapier) en rooster ze in de oven tot ze gaar zijn.

Grillen

Groenten als courgette, aubergine, paprika, prei, venkel en portobello paddenstoelen worden heerlijk op de grill. Een grillpan op een gasfornuis is hiervoor ideaal. Snijd de groente in dunne plakken en bestrijk deze aan beide kanten met wat olie. Leg ze vervolgens op de grill tot ze gaar zijn. Je krijgt mooie grill-strepen op je groente en doordat het raakoppervlak karamelliseert geeft dit een mooie, diepe smaak. Een lekkere dressing (zie onder) erbij en klaar.

Handige tips

  1. Gebruik liever geen aluminiumfolie in je oven om groenten in of op te bakken. Aluminiumfolie reageert op zuur en zout waardoor het aluminium kan gaan afscheiden en in je eten terecht kan komen.
  2. Wanneer je weinig tijd hebt kun je sommige groenten zoals wortel, aardappel of bloemkool wel even kort voorkoken (5 min.) voordat je ze in de oven gaat roosteren. Trick: breng éérst het water aan de kook met wat zout en doe vervolgens de groenten pas in de pan. Hierdoor blijft de smaak beter behouden.
  3. Smeer altijd je groenten in met olie en nooit je grillpan! Deze verbrandt snel en kan daardoor schadelijke stoffen afgeven.

Recept: Tahini & Knoflook Dressing voor Geroosterde en Gegrilde Groenten

Hieronder vind je een recept voor een zeer smakelijke dressing bij gegrilde of geroosterde groenten. Kook wat bruine rijst, quinoa of bulgur. Schep er je groenten overheen en schenk de dressing erover. Eventueel nog wat zaden of pitten erop en je hebt een gebalanceerde maaltijd, hoog op smaak en vol van goeds. Zo maak je het:

  • 4 el tahini (sesampasta)
  • 1 el balsamico azijn
  • 4 el heet water
  • 1/2 tl knoflookpoeder of -granulaat
  • 2 el edelgist
  • 1 tl miso pasta

Meng alle ingrediënten door elkaar tot een romig geheel. Wanneer je de dressing te dik vindt voeg dan nog een extra eetlepel heet water toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk de dressing over de nog warme groenten.

Alexandra van Rijen vegan auteur

Alexandra van Rijen

DE GROENE CHEF | PLANTPOWERED ONDERNEMER

Plantaardige cateraar, moestuin fanaat, holistisch coach, foodie en enthousiaste huismus in haar vrije tijd. Met 30 jaar internationale keukenervaring brengt zij mens, cultuur, natuur en culinaire vegan gerechten samen via haar missie: 'changing the world one plate at a time’. Daarnaast heeft ze een passie voor etherische oliën, foodfotografie, conceptontwikkeling en haar gezin. Voor Seeds deelt ze creatieve recepten rondom een bepaald thema en geeft ze tips en tricks voor het thuis runnen van de plantaardige, onbewerkte keuken.

// Facts

3 artikelen 8 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Inge

    1 juni 2020 om 8:24 uur

    Ik las uw bericht op FB. Ben sinds enkele maanden plant based gaan eten, en zou het erg leuk vinden om vaker deze berichten te mogen ontvangen!

    • Alexandra van Rijen vegan auteur

      Alexandra van Rijen

      1 juni 2020 om 9:35 uur

      Hoi Inge, ik ga nog veel meer tips en tricks delen waarmee je de onbewerkte, vegan keuken thuis kunt optimaliseren. Iedere laatste dinsdag van de maand plaats ik een artikel hierover. Volg je mee? 🙂

  • Michelle

    28 mei 2020 om 23:54 uur

    Wat een leuk artikel! Ik ga zeker de dressing maken, klinkt verukkelijk! Ik kijk uit naar het volgend artikel Alexandra! 🙂

  • Maxime

    26 mei 2020 om 21:04 uur

    Fantastisch artikel! Hier kan ik wat mee! Ik ga de tips and tricks gegarandeerd toepassen in mijn keuken. Wij zijn DOL op de groene chef!