Ik ben verliefd… op groenten uit de zee.  Toen ik het boek Groente uit Zee van de Stichting Noordzeeboerderij ontdekte kon ik niet stoppen met het koken van hun heerlijke gerechten.

Het boek is gemaakt door een bont gezelschap van “dromers”, die ieder de zee en de groenten die hier groeien een warm hart toedragen. We krijgen een heldere en uitvoerige uitleg van wat zeewier nu eigenlijk is en waar je het kunt vinden. Daarna worden verschillende soorten besproken, en leren we wat de samenstelling van zeewier is. Aan de hand van de foto’s kun je jouw favoriete zeewier herkennen als je gaat shoppen voor zilt. In het boek staat een richtlijn dat je niet te veel zeewier per dag moet eten. Een gemiddelde volwassene zou 5 tot 10 gram gedroogd zeewier per dag kunnen eten. Maar verder kun je eigenlijk niet mis gaan. Laat je inspireren.

Duurzaam

De auteurs geven veel aandacht aan het feit dat ons voedsel steeds minder voedingswaarde lijkt te hebben (in vergelijking met 10 jaar terug) en zeewier kan hier een mooie toevoeging zijn. De Noordzeeboerderij verbouwt de verschillende zeewieren duurzaam en helpt anderen om het aanbod uit te breiden.

Recepten

Er zijn recepten voor condimenten & dressings; soep; salades; hoofdgerechten en zoet & hartig. Er staat een ‘homemade version of The Dutch Weed Burger’ in; zeemansbrood; pumpkin & seeweed pancakes; the healthy & happy bowl; en non fish sauce.

Non fish sauce

Je maakt deze saus met de volgende ingrediënten:

  • 500 ml water
  • 30 g gedroogde kombu (= zeewier dat je koopt bij de biologische supermarkt)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 el versgemalen zwarte peper
  • 70 ml shoyu (=soja saus)
  • 1 el natuurazijn
  • 1 1/2 el bruine basterdsuiker (maar ik voeg in plaats daarvan wat ahorn siroop toe)
  • 1 tl gember poeder
  • mespuntje chilipeper
  • 2 tl limoensap

Breng het water met de kombu aan de kook. Zet het vuur zacht en laat met deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur weer zacht en kook dit mengsel met de deksel op de pan ongeveer 30 minuten. Proef de saus. Mocht je hem iets te zout vinden, voeg dan wat water toe. Laat afkoelen. Bewaar het in een gesteriliseerd glazen flesje, dat je luchtdicht kunt afsluiten.

The Dutch Weed Burger vind je tegenwoordig in heel veel restaurants, maar nu kun je deze lekkernij dus ook zelf maken. Ik werd verrast door de desserts en het brood. Heerlijke gerechten met een zilte twist.

Schoonmoeder waardig

Op een zeer zonnige dag, deze zomer, kwam mijn schoonmoeder langs en ze bleef onverwacht eten. We spraken over voeding en mijn partner vertelde enthousiast over zeewier dat hij steeds vaker op zijn bord krijgt. ‘Dat lust jij ook vast, mam!’, zei hij. Ik wilde natuurlijk een goede beurt maken, omdat ik in mijn schoonfamilie de enige ben die plantaardig eet. Ik koos voor het Noodle & Sea Fest op pagina 143. Een heerlijke combinatie van noedels (lekker licht in de zomer), met kruiden, sperzieboontjes en komkommer plus het zeewier arame, aangevuld met gekarameliseerde wortels. In het sausje zit limoen, shoyu, knoflook, tahin, koriander en munt.  Een ware smaak explosie, die je niet snel vergeet. En waar je steeds meer van wilt hebben. Mijn partner vraagt er wekelijks om. Oh ja, en zijn moeder vindt het ook lekker.

 

Je bestelt dit boek zonder verzendkosten bij Libris.nl en Bol.com. Ook verkrijgbaar bij andere (online) boekwinkels.

 

Tip! Auteur Lisette Kreischer heeft al meerdere interessante boeken geschreven over plantaardig eten. Check bijvoorbeeld deze recensie over The Plant Pharmacy en haar kookboek dat met recht het predikaat ‘vegan klassieker‘ kreeg.

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

29 artikelen 2 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *