Elke maand zet ik een groente van het seizoen in de schijnwerpers. Want wie gezond én lekker plantaardig wil eten, zorgt er voor dat een maaltijd uit zo’n 30-40% groenten bestaat. Wil je helemaal goed voor jezelf zorgen, kies er dan voor om minimaal twee maaltijden per dag rijk te vullen met groenten. Deze keer is het tijd de groente van november te introduceren: pompoen.

Dit jaar voelen we de intrede van de winter pas echt zo rond het begin van november. In oktober ben ik zelfs nog gaan zwemmen in zee, zo warm was het. Maar nu komen de petten weer uit de kast en zelf handschoenen zijn geen luxe meer tijdens het lopen in de ochtend. Bij het steeds kouder worden, en natter, merken we bij onszelf de behoefte om zoete, ontspannende gerechten te eten. Pompoen is dan een perfect onderdeel van de maaltijd. Zo tussen september en februari hebben we in Nederland heerlijke pompoenen. En meestal kan ik niet wachten om er weer mee te gaan koken. Heerlijk, al die diversiteit.

Tip! Gebruik pompoen in de misosoep, zowel in de ochtend, bij de lunch als ’s avonds. Ik voeg wat stukjes pompoen toe aan het begin van de kooktijd voor deze extra herfsttint aan de soep.

Heerlijk: pompoensoep

Op de foto bij dit artikel zie je mijn vers gemaakte pompoensoep.

Ingrediënten voor twee personen:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 wortel of 1 zoete aardappel in kleine blokjes
 • 1 pompoen geschild en in blokjes
 • 1 kleine pot witte bonen
 • sesamolie
 • zeezout
 • halve eetlepel miso
 • half pakje dashipoeder (smaakmaker van shiitake en kombu)
 • 1 lente-ui in dunne ringetjes

Fruit de ui in sesamolie met een snuf zeezout. Voeg de pompoenblokjes en de wortel of zoete aardappel toe, bak een aantal minuten mee op laag vuur. Voeg zoveel water toe totdat de groenten onder water staan en doe het dashipoeder erbij. Laat de soep zachtjes koken tot alle groenten zacht zijn. Daarna heb je twee opties:

 1. Voeg de witte bonen toe voordat je de soep met een blender of staafmixer pureert
 2. Voeg de witte bonen toe nadat je de soep pureert.

Beide is lekker! Bij de eerste optie wordt de soep wat dikker, bij de tweede minder en heb je de hele bonen in de soep. Voeg na het pureren de miso toe voor extra smaak. Niet meer laten koken, wel even door de warme soep roeren. Strooi de lente-ui over de soep en klaar is je heerlijke verwarmende soep.

Wat doe je nog meer met pompoen?
Bakken, grillen, pureren, koken, stoven, poffen: met pompoenen kunnen je alle kanten op. En het is een perfecte groente die je kun combineren met bijvoorbeeld broccoli, paksoi of bloemkool. Of maak er een condiment van: snij dunne plakken van de pompoen en laat die sudderen in een pannetje met shoyu en water, eventueel aangevuld met mirin (zoete Japanse rijstwijn). Zorg dat het niet droog kookt! De pompoen wordt zacht en wat donker van kleur en is een heerlijk bijgerecht bij allerlei groenten en granen. Op je bord wat geroosterd sesamzaad er over en klaar ben je.

De schil van de pompoen kun je gewoon eten tot en met januari. Daarna wordt hij te hard en is het beter om de schil er vanaf te halen. Gebruik je groene pompoen met schil? Dan wordt de soep ook groen.

Kweek je eigen pompoen!
De lekkerste pompoenen komen uit Hokkaido en worden ook in Nederland geoogst, onder andere bij een boer in de Beemster. Je kunt je eigen pompoenen kweken door de zaden schoon te maken, te drogen en dan te planten in het voorjaar. Tip: het is beter om dit niet steeds te herhalen met je eigen pompoenen. Koop na een jaar weer wat nieuwe (zaden) zodat je gewas sterk blijft.

Smakelijk!

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

30 artikelen 2 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *