In de herfst ervaren we dat de energie in de plantenwereld zich samen trekt. Er ontstaan prachtige kleur nuances van rood tot geel en bruin. In een macrobiotische maaltijd proberen we altijd om zo veel mogelijk plant-aardig voedsel uit onze eigen omgeving te eten. Dus geen tropisch fruit als je in Nederland woont. Dat heeft vooral te maken met hoe je lichaam reageert op fruit of voedsel uit andere gebieden. Zo krijg je het bijvoorbeeld koud als je in de winter veel tropisch fruit eet. In de herfst groeit niet zo veel fruit als in de zomerperiode. Maar we mogen niet klagen want er zijn bijvoorbeeld heel lekkere druiven en perziken te vinden.

Zo lekker

Het meest lekkere vind ik mijn fruit uit eigen tuin. En dit jaar boffen we met een warme zomer, zodat de druiven een ware smaak explosie teweeg brengen. We eten ze zo uit de hand en delen ze met familie en vrienden. Wij hebben witte druiven, en mijn zus heeft blauwe. Op de foto zie je de druiven die zij meenam naar ons toe.

Perzik

Op de foto hierboven zie je wilde perzik, deze groeien uit tot wat minder rond, maar ze zijn enorm lekker. Ik koop ze bij de Turkse groenteman in de buurt en hij koopt zijn waren bij de lokale boeren. Zo is het cirkeltje weer rond. Perzik is natuurlijk heerlijk om zo te eten, maar als je er wat anders mee wilt doen dan nodig ik je uit om er muffins mee te maken. Ik maak altijd muffins volgens het recept uit Alexander Hershberg’s boek Vegan for Friends dat we hier eerder bespraken.

Muffins met fruit

Bij het bakken van muffins doe je eerst de droge ingrediënten in een schaal:

  • 200 gr tarwebloem
  • 1 1/2 el bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • rasp van 1 citroen

Dan zijn de natte ingrediënten aan de beurt:

  • 200 gr amazake (gefermenteerde rijstpap, te koop bij de biologische supermarkt)
  • 135 ml ahornsiroop
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 125 gr fruit

Roer alles door elkaar, maar niet te lang. Verhit de oven voor op 180 graden. Vet een muffinvorm in met een beetje olie. Vul de 12 vormpjes evenredig met beslag en bak ze voor 30 minuten.

Als je geen amazake wilt gebruiken, moet je wel zorgen dat de consistentie van je deeg goed blijft. Het moet iets dikker worden dan yoghurt. Amazake en ahornsiroop maken het lekker zoet, zonder dat je simpele suikers gebruikt. Hierdoor krijg je dus wel de voordelen van eten van fruit, zonder dat je de nadelen van gewone suiker binnen krijgt.

Eet smakelijk!

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

30 artikelen 2 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *