Voor veel reizigers spreekt Japan nog steeds tot de verbeelding. Het land dat bekend staat om zijn technologische hoogstandjes, oogverblindende neonreclames, schitterende landschappen, tempels en een heerlijke keuken. Voor veganisten ligt Japan niet meteen voor de hand, omdat men vissen en andere zeedieren nagenoeg in alle gerechten verwerkt. Toch is Japan ook als veganist zeer de moeite waard om te bezoeken. Lees hieronder waar je op moet letten, zodat je kunt genieten van alles wat Japan te bieden heeft zonder dat je hoeft te verhongeren.

Wat moet je gezien hebben?

Er zijn genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Japan. Het land heeft een rijke historie en eeuwenoude tradities die nog steeds worden nageleefd. Ondanks de voorsprong die Japan heeft op technologisch gebied wordt er veel waarde gehecht aan oude tradities en gebruiken. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het Shintoïsme, een religie die zijn oorsprong vindt in Japan. Het is eigenlijk meer een volksgeloof dan een religie en draait om geesten die worden geëerd. Shinto-heiligdommen vind je overal in Japan en zijn herkenbaar aan de grote oranje poorten (torii).

Wat moet je vooral bezoeken als je naar Japan gaat:

  • De ontelbare boeddhistische en Shinto tempels in Kyoto
  • Een van de prachtige kastelen zoals die in Matsumoto, Matsuyama of Himeji
  • De wijken Akihabara (bekend om de elektronica en Manga) en Shinjuku (uitgaanswijk met veel neon) in Tokyo
  • Mount Fuji (de iconische vulkaan, een paar uur rijden van Tokyo)
  • Hiroshima en/of Nagasaki om te ervaren wat de gevolgen zijn van een atoombom
  • De Japanse Alpen met een bezoek aan een Onsen (thermaal bad) en een overnachting in een Ryokan, een traditionele Japanse herberg waar je slaapt op tatami matten en rondloopt in een Yukata
Ontbijt in een Ryokan

Een traditioneel Japans ontbijt in een Ryokan in de Japanse Alpen

Waar moet je als veganist op letten?

Japanners zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij, maar ook in Japan is het gebruik van dieren helaas diepgeworteld. In de Japanse keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van dierlijke producten en met name van vis. Dit vind je terug in nagenoeg alle gerechten in de Japanse keuken en in verschillende vormen:

  • vis als hoofdgerecht of in sushi
  • vissenbouillon (dashi) die wordt gebruikt om groenten en rijst te koken
  • vissenvlokken (bonito) die worden gebruikt als garnering en smaakmaker
  • vispoeder dat wordt gebruikt als smaakversterker

Omdat je vaak niet kunt zien of er vis wordt gebruikt, zul je het altijd moeten vragen als je ergens gaat eten.

Hoe zorg je dat je niet verhongert?

Er komen steeds meer restaurants in Japan die vegan eten aanbieden of zelfs compleet vegan zijn. Dit is met name het geval in Tokyo, Kyoto en Osaka. Als je HappyCow bij de hand hebt is er altijd iets te vinden. Houd wel goed de openingstijden in de gaten, want veel restaurants zijn alleen open voor avondeten.

Bij restaurants die niet adverteren dat ze vegan eten hebben is de kans erg klein dat je iets gaat vinden. Als je geluk hebt vind je misschien een groentegerecht, maar vraag wel altijd of het niet is klaargemaakt met dashi of bonito. Over het algemeen zal een Japanse kok het niet waarderen als je vraagt of hij/zij een gerecht vegan wil maken: dit wordt vaak opgevat als een belediging. De kok weet tenslotte wat het beste gerecht voor je is en het gerecht dat hij je aanbiedt is het beste dat hij kan maken. Indiërs vinden dit meestal geen probleem. Je hebt in een Indiaas restaurant meer kans dat ze een gerecht voor je willen aanpassen.

Begeef je je buiten de 3 genoemde steden, dan ben je meestal aangewezen op wat je kunt kopen in de supermarkt. Gelukkig zijn er daar voldoende van in Japan: in elke straat vind je wel een 7-Eleven, Family Mart of Lawson. Let op: ook in die winkels zijn de meeste dingen niet vegan, maar de volgende producten vaak wel:

  • rijstballen (onigiri) zonder vulling of met vulling van pickled plum of zeewier
  • gezouten sojabonen (edamame) in een zakje
  • rijst in een tofuzakje (inarizushi)
  • kant en klare noodles
  • vers fruit
  • noten
  • salades met wortel, mais, sla etc.
Onigiri met seaweed

Onigiri met zeewier

Helaas kun je op de verpakking niet altijd zien of iets vegan is. Vis is geen allergeen en hoeft niet te worden aangegeven als zodanig. Als vispoeder wordt gebruikt als smaakversterker, wordt het vaak zelfs helemaal niet aangegeven bij de ingrediënten. Gelukkig zijn er veganisten die bijhouden welke producten vegan zijn, zoals bijvoorbeeld op deze website: isitveganjapan.com. Deze video geeft ook uitleg waar je op moet letten als je in de supermarkt bent.

Japans eten in Nederland

Uiteraard kun je ook heerlijk Japans eten als je lekker in Nederland blijft deze zomer. Het meest voor de hand liggend is om sushi te eten. Ik heb enkele restaurants op een rij gezet waar je vegan sushi kunt eten of bestellen.

Vegan sushi restaurants

Amsterdam: Vegan Sushi Bar

Den Haag: Vegan Sushi Company

Rotterdam: Vegan Sushi Express

Sushi restaurants met vegan opties

Amsterdam – Rotterdam – Utrecht – Roermond: Wagamama

Nijnsel – Roosendaal: Lounge 8

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, deze zijn hoofdzakelijk te vinden in de Randstad. Maar ook daarbuiten zijn voldoende mogelijkheden. HappyCow heeft een overzicht restaurants bij jou in de buurt.

Zelf sushi maken

Je kunt natuurlijk ook zelf proberen om sushi te maken. Het vergt een beetje oefening met het maken van de rollen maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je zelf de lekkerste combinaties maken. Mijn favoriet is sushi met jackfruitsalade. Met de juiste ingrediënten smaakt dit net als tonijnsalade. Jackfruit kun je kopen in blik bij Jumbo, Albert Heijn of de toko.

Hoe je de sushirollen moet maken kun je vinden op de verpakking of zoek een YouTube-filmpje. Hieronder heb ik een recept hoe je de jackfruitsalade kunt maken.

Jackfruitsalade voor sushi

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 blik jonge jackfruit
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 3 theelepels mosterd
  • paprikapoeder
  • 3 augurken
  • water
  • citroensap

Bereidingswijze:

Snijd de ui en knoflook in fijne stukjes. Gooi driekwart van de ui en de knoflook in een hete pan om enkele minuten te fruiten.

Ondertussen doe je de jackfruit even kort in de blender om er kleine stukjes van te maken. Niet te lang anders wordt het puree!

Na enkele minuten bakken doe je de jackfruit in de pan bij de uitjes en knoflook. Voeg een scheutje citroensap en een scheutje water toe, het geheel moet een beetje vochtig zijn. Met gesloten deksel 20 minuten laten sudderen op laag vuur.

Snijd de augurken in kleine stukjes. Voeg alle overige ingrediënten bij elkaar en meng dit goed door. Als de jackfruit klaar is, en afgekoeld, voeg je alles bij elkaar. Je jackfruitsalade is nu klaar om te gebruiken voor de sushi.

Tenslotte

Het is als veganist een uitdaging om rond te reizen in Japan, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Als je in de grote steden als Tokyo en Kyoto blijft dan zit je best goed en kun je heerlijk vegan eten. Als je meer van het land wilt zien, bereid je dan goed voor. Houd er rekening mee dat je niet altijd kunt eten wat je graag wilt en dat je wat vaker iets uit de supermarkt eet. Geniet van Japan, want het is een schitterend land dat je absoluut gezien moet hebben!

Ben je niet in de gelegenheid om (binnenkort) naar Japan te gaan, bouw dan je eigen Japanse feestje door zelf sushi en andere Japanse gerechten te maken.

Stefan Samsara vegan travels

Stefan van de Wetering

Reisexpert | Wereldburger

Als eigenaar van Samsara Vegan Travels dé specialist in vegan reizen, ver weg en dichtbij. Weet wereldwijd de ins en outs van een heerlijke vakantie vol vegan genieten. Organiseert reizen in kleine groepen met like-minded reisgenoten en – begeleiders, ook naar sanctuaries en rescue centers. Maakt op vakantie gaan nog leuker en makkelijker en schrijft daar over.

// Facts

6 artikelen 1 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *