Onlangs zei iemand tegen mij: “ik dacht dat veganisten geen eieren eten, omdat de kippen insecten en wormpjes hebben gegeten”. Ik moest het twee keer lezen om zeker te weten wat ze bedoelde. Zo zijn er nog wel meer opvallende reacties over plantaardig eten. Dus vroeg ik in een paar Facebookgroepen naar meer voorbeelden, dat werden er ontzettend veel! Sommige heel bekend, andere had ik nog niet eerder gehoord en ook een aantal waarvan je even niet weet wat te zeggen. Je vindt ze terug in dit artikel plus nog een filmpje met meer reacties.

Leuk én leerzaam
Ik heb de meest hilarische en verbazingwekkende vergissingen op een rij gezet. Niet om de mensen die de opmerkingen maken uit te lachen uiteraard, integendeel. Het is vaak onwetendheid over voeding of onbekendheid met plantaardig eten. En het is een van de doelen van dit platform om meer bewustwording en kennis te verspreiden. Daarom bij de reacties ook de gedachte die er achter zit bij mensen die graag veganistisch eten.

En voor wat betreft die eieren? Mensen die plantaardig eten doen dat niet omdat de kip diertjes eet, dat is haar natuurlijke voedingspatroon. Ze doen het voor de vele misstanden in de pluimvee-industrie, daar schreef ik dit artikel met ei-vervangers over.

Lisa Steltenpool plantaardig dietist vegan vragen antwoorden

 

Over ingrediënten

Veel van deze vergissingen komen door een gebrek aan kennis over voeding. Sommige zijn ook echt begrijpelijk, want niet iedereen verdiept zich in wat hij of zij eet. Komen ze:

  • Een cateraar: u zegt dat u veganist bent en een broodje hummus wilt, maar hummus is toch gemaakt van KIKKERerwten?
  • En ook met regelmaat genoemd: kikkererwten komen toch van dieren?

Kikkererwten komen echt niet van kikkers, het zijn peulvruchten.

  • Hoe krijg je EIwitten dan binnen als je geen EI meer eet?
  • Iemand had geen vleesvervanger gekocht voor een vegan etende gast, want daar zaten ‘eiwitten’ in. De gast: “Dezelfde persoon maakte zich zorgen dat ik voedingsstoffen tekort zou komen met veganisme, ja zo wel ja!”
  • Een gastvrouw: “ik zou wat voor je maken maar ik kom er niet uit, overal zitten eiwitten in.”

Eiwitten zijn – behalve het letterlijke wit van een ei – voedingsstoffen. Staat eiwit bij de ingrediënten op een etiket, dan is het inderdaad ei. Staat het in de voedingswaardetabel, dan zijn het de normale stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Twee echt heel verschillende dingen dus.

  • Er zit melkzuur in dit product.
  • In sojayoghurt zit ook yoghurtcultuur als ingrediënt.

Beide zouden de indruk kunnen wekken dat het ingrediënten met een dierlijke achtergrond zijn. Echter, melkzuur en yoghurtcultuur in voedingsmiddelen hebben een bacteriële oorsprong.

 

Over planten

De vergissingen:

  • Je eet dus alleen groente , maar dat is toch ook zielig die plant maak je ook dood toch?
  • Hoezo discrimineer je planten, dat zijn ook levende organismen. Het woord racist word in deze context ook nogal eens gebruikt, wat ik nogal een heftige reactie vindt.
  • Als vegans zoveel van dieren houden, waarom eten ze het voedsel van dieren dan op?

Hoe het zit:
planten hebben ook gevoel

Over melk

De vergissingen:

  • Koeien geven toch gewoon uit zichzelf continu melk?
  • Koeien worden ziek / gaan dood als ze niet gemolken worden.
  • We moeten koeien melken, anders ontploft de uier.
  • Koeien geven altijd meer melk dan hun kalf nodig heeft.
  • Een koe die staat te loeien die roept boer, omdat ze gemolken wil worden.
  • Je kunt toch gewoon melk drinken zonder dat de koe pijn heeft? Hij plast het sowieso toch wel uit.
  • Maar koeien geven toch melk omdat ze gras eten?
  • Melk is echt nodig voor je botten hoor.

Hoe het zit:
Ook ik heb echt jarenlang gedacht dat koeien gewoon melk geven. Maar net als bij andere zoogdieren (en mensen) kan dat helemaal niet. Een koe geeft pas melk als ze – na kunstmatige inseminatie door de boer – een kalfje heeft gekregen. Het jonge dier wordt vrijwel direct na de geboorte bij de moederkoe weggehaald, omdat het anders haar melk zou drinken. Stiertjes worden geslacht, haar dochters staan hetzelfde lot als de moeder te wachten. Bovendien zijn de huidige koeien zo gefokt dat ze zoveel mogelijk melk geven, waardoor ze letterlijk uitgemolken raken en op al op jonge leeftijd richting slachthuis worden gestuurd. Gelukkig zijn er talloze plantaardige melkvervangers, je vindt ze in dit artikel waar ook een ijzersterk filmpje over melk in staat. Tevens aan te raden voor mensen in de horeca, want daar kwam deze opmerking voorbij: “Nee, we hebben geen plantaardige melk. Wel sojamelk toevallig”.

Weetjes:
Waarom een koe loeit? Dat is de sociale communicatie in de groep. Of het is omdat ze roept om haar kalf wat ze nog wel ruikt maar niet meer bij zich heeft.

En hoe het zit met sterke botten? Dat staat los van melk. Toen ik vorig jaar mijn schouder brak, kreeg ik het advies een tijdje wat meer peulvruchten, noten en zaden te eten om de botgroei te stimuleren.

 

Over vlees en vis

De vergissingen:

  • Vlees komt toch van dieren die door ouderdom of ziekte zijn gestorven?
  • Eet je dan wel vis en kip?
  • In een ziekenhuis werd ‘vol au vent’ voorgesteld. De patiënt zei: “Maar daar zit toch vlees in? Antwoord: “Nee hoor, in vol au vent zit kip.”
  • Je eet toch wel mosselen en garnaaltjes he? Want dat is allemaal zeefruit.
  • De ansjovis / oestersaus mag wel bij het gerecht toch?

Hoe het zit:
Wie plantaardig eet – of het nu voor eigen gezondheid, dierenwelzijn of klimaat is – kiest er voor om niets van dieren te consumeren. Dat gaat om zowel het dier zelf als om producten die van of door dieren gemaakt worden.

 

Over plantaardig of veganistisch eten in het algemeen

  • Als je niks van dieren eet, wat eet je dan wel?
  • Dat is lekker saai, dan mag je helemaal niets meer.

Voor al je voeding is een plantaardig alternatief. Ga op ontdekkingsreis in de supermarkt! Handige apps helpen je om verborgen dierlijke ingrediënten te herkennen en laat je verleiden door de rijke wereld van fruit, groenten, noten, zaden, granen, kiemen, zeewieren, etc. Denk aan vervangen in plaats van weglaten en merk dat je ontzettend lekker en veel gevarieerder gaat eten. Check kookboeken, social mediagroepen, foodblogs en challenges en onze toffe community die volledig over plantaardig leven gaan.

  • Soja is ook slecht voor het klimaat.

Dat klopt, de meeste regenwouden worden gekapt voor sojaproductie. Dat is nagenoeg geheel bestemd om dieren in de veehouderij te voeden. Voor de productie van plantaardig voedsel is veel minder hectare grond nodig én het nadelige milieueffect gaat drastisch omlaag.

  • Als we de dieren niet opeten, dan komen er veel te veel dieren.

Laat ik het zo zeggen: dat is enkel vraag en aanbod. Als de vraag daalt, worden de dieren niet (door)gefokt en onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

 

Huh?!

Hier moet je toch even over nadenken voor je de logica snapt:

  • Een verpleegkundige in een ziekenhuis: “Maar in pindakaas zit toch kaas?”
  • Bij een cafetaria: “Is dit plantaardige olie/vet?”, “Ja! Maar wel ook verzadigde vetten.”
  • In een restaurant: “Vegan? Ja, dit is gluten-vrij!”
  • Welke olijfolie gebruik je dan?
  • Eet je dan wel honingmeloen?
  • Mag je dan wel noten?
  • Hoe zit het dan met vleestomaten

 

 

 

En zo werk het dus niet:
• Voor jou heb ik de balletjes uit de soep geschept.
• Oh maar dit mag je wel hoor. Er zit maar een beetje kaas in.

Het komt geregeld voor dat mensen denken dat het onnatuurlijk is om geen dierlijke producten te eten. Terwijl er pas sinds een aantal decennia meer vlees wordt gegeten, hand in hand met de opkomst van de bio-industrie. Bovendien eten mensen vaak niet bepaald ‘natuurlijk’: de supermarkten liggen vol met bewerkt voedsel en vlees uit de huidige vee-industrie zit vol hormonen en medicatie wat vroeger zeker niet het geval was. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een (grotendeels) plantaardig dieet. Onderzoeken wijzen uit wat de gezondheidseffecten zijn van dierlijke eiwitten en ook voedingscentra bewegen meer en meer richting adviezen over meer groenten en fruit. Ook de groep die om ethische redenen voor plantaardig eten kiest groeit hard. De vele misstanden in de vee-industrie, slachthuisschandalen en effecten op het klimaat zijn reden genoeg om dierlijke producten (vaker) te laten staan. Vegan is daarom geen dieet, het is kiezen met je hart.

Welke opmerkingen hoor jij wel eens over jouw keuze voor plantaardig eten? Deel ze in de comments!

Danielle de Jonge

Danielle de Jonge

Oprichter Seeds | Spreker & Bestsellerauteur

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

49 artikelen 36 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • adinda

    9 november 2018 om 19:18 uur

    “als we geen koeien eten sterven ze uit en zien we ze alleen in de dierentuin nog” logica…..

    • Danielle de Jonge

      Danielle de Jonge

      9 november 2018 om 21:02 uur

      Oh ja die komt ook vaak voor! En dan te bedenken dat de koeien in de melkindustrie helemaal niet meer de ‘originele’ koeien zijn, maar op allerlei vlakken doorgefokt.