Laat het volgende even op je inwerken, het is voor dierenvrienden vaak een onaangename verrassing. Veel mensen die vegetarisch eten om dierenwelzijnsredenen, nemen maar wat vaak kaas bij een maaltijd. Wat ze meestal niet weten: kaas is maar zelden vegetarisch. Yep, je leest het goed. Dat komt door het stremmen wat zorgt voor de vaste structuur. Het stremsel is in de meeste gevallen een enzym uit de maag van een kalf. En ja, daar moet het dier dus eerst voor geslacht worden. Met een beetje pech eindigt het enzym in de kaas gemaakt van eigen moeders melk. Wrang. Incidenteel wordt er gekozen voor vegetarisch stremsel, dat staat dan expliciet op de verpakking vermeld. Grofweg mag je er van uitgaan dat kazen die je in de horeca eet daar niet toe behoren, zo leert navraag.

 

Het meest schokkend in deze vind ik dat zelfs koks en bediening niet altijd op de hoogte zijn van dit niet-vega ingrediënt wat ze aan vegetariërs serveren. Er is nog een flinke winst te behalen op dat vlak. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor. Bijvoorbeeld tijdens een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde en in dit artikel dat verscheen in het Financieel Dagblad. Zit je als liefhebber van de plantaardige keuken aan tafel met iemand die vegetarisch eet? Tip diegene dan over het stremsel, je doet er echte dierenvrienden een groot plezier mee.

 

Veganistische kaas

Wie plantaardig wil eten laat kaas vanzelfsprekend helemaal achterwege. Er is een stijgend aantal merken te vinden met vegan kaas. Van plakjes tot smeerkaas en varianten op de Franse kaasjes. Op dit platform vind je in de loop van de tijd steeds een van die merken uitgelicht in een review. Omdat ook wij dol zijn op de smaak van kaas, maar niet op de impact die het product heeft op dieren, milieu en gezondheid. Alvast een tipje van de sluier van onze favoriete merken (#nospon):

  • Bedda, Simply V, Violife en Nature & Moi. Plakken, een blok of geraspte kaas om zo op brood te eten of warm op een tosti, burger, in een ovengerecht of over pasta. In diverse smaken van naturel tot kruiden en gerookt. We deden met een testpanel – van omnivoor tot veganist – de kaasplakkentest, lees hier de resultaten. Deze kazen zijn verkrijgbaar  bij onder meer Jumbo, Albert Heijn, biologische winkels en vegan webshops.
  • Soyananda, Simply V en Violife. De lekkerste smeerkazen, zowel naturelsmaak (ook warm te gebruiken) als bijvoorbeeld tuinkruiden of pittige chili. Deze kazen zijn verkrijgbaar  bij onder meer Jumbo, Albert Heijn, biologische winkels en vegan webshops.
  • Charly’s all is fair. Voor het ultieme vegan kaasplankje! De soorten hebben namen met een kwinkslag, zoals ‘Cam & Berthe’, ‘Geheit’ en ‘Gornonzola’. Het assortiment wordt steeds uitgebreider, is verkrijgbaar bij diverse verkooppunten en ook in een groeiend aantal horecagelegenheden.

vegan kaasplankje

 

Say cheese!

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

77 artikelen 51 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *