Het zogenaamde ‘housesitting’ wordt steeds populairder. Even lekker weg van huis, misschien wel naar het buitenland, leuke dieren om mee te knuffelen en niet betalen voor je onderdak. Ik doe het zelf al jaren, voor mij is het een levensstijl geworden. Lees verder hoe ook jij dit zou kunnen doen en waar je als veganist specifiek op moet letten.

Wat is housesitting eigenlijk?

Housesitting is een Engelse term (er is eigenlijk geen goede Nederlandse vertaling voor) en betekent dat je op het huis past van iemand die een tijdje weg gaat. Meestal zijn de bewoners op vakantie en willen graag dat iemand op hun huis past, maar vooral ook dat er voor hun huisdieren gezorgd wordt. Ze stoppen hun dieren liever niet in een pension, maar willen dat zij lekker thuis kunnen blijven in hun eigen omgeving. En uiteraard wordt er verwacht dat je voor het huis en soms de tuin zorgt.

Waarom zou je gaan housesitten? (en daar je levensstijl van maken)

Er zijn voldoende redenen om te gaan housesitten:

 • Het scheelt aanzienlijk in de kosten: in het huis van iemand anders wonen betekent dat je zelf geen kosten meer hebt voor huur of hypotheek, maar ook geen stookkosten of abonnementen voor bijvoorbeeld Netflix e.d. Dit kan toch al snel € 25.000 per jaar schelen.
 • Je kunt veel reizen: als je veel korte housesits achter elkaar doet betekent dit dat je veel onderweg bent. Je bent eigenlijk continu op reis. Sommige housesits zijn voor een weekend, maar er zijn er ook van enkele maanden of zelfs een jaar. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je wilt verhuizen en waar je naartoe wilt. Ik doe het zelf al jaren en heb al housesits gedaan in Portugal, Duitsland, Engeland en Schotland, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland.
 • Altijd leuke diertjes om mee te knuffelen: bij nagenoeg alle housesits moet je voor dieren zorgen, dat is de belangrijkste reden dat huiseigenaren een housesitter zoeken. Dat zijn meestal katten en honden, maar je kunt vanalles tegenkomen zoals cavia’s, kippen, ratten, ezels en kalkoenen. Je kunt zelf selecteren wat je het leukste vindt, zodat je altijd je favoriete dier in de buurt hebt.
 • Comfortabel overwinteren: je kiest zelf uit waar je je housesit wilt doen, dus als het winter is en je kunt niet tegen de kou, dan zoek je een housesit in een warm klimaat.

Housesit hond

Dat zijn alle voordelen, maar zijn er ook nadelen?

Het klinkt allemaal fantastisch en dat is het meestal ook, maar er zijn ook een aantal kanttekeningen, met name dingen waar je als veganist goed op moet letten.

 • De huiseigenaren zijn geen veganisten: in de meeste gevallen zijn de huiseigenaren (helaas) geen veganisten. Dat betekent dat de vriezer en koelkast vol kan zitten met vlees, vis, eieren, melk e.d. Je kunt van tevoren met hen afspreken dat ze bederfelijke waren niet laten staan, maar bijvoorbeeld aan de buren geven.
 • De huisinrichting is niet vegan: je loopt de kans dat ook de inrichting niet vegan is, dus houd rekening met leren banken en donzen dekbedden. Als dit een dealbreaker voor je is kun je dit van tevoren vragen, zodat je een andere housesit kunt kiezen.
 • De dieren zelf zijn niet vegan: de meeste huisdieren zijn niet vegan en krijgen eten waar dieren in zitten verwerkt. Dit is een lastige, omdat sommige huisdieren dit nodig hebben in hun voeding. Wat ik zelf altijd aangeef bij huiseigenaren is dat ik geen rauw vlees ga voeren. Dat is eigenlijk nooit een probleem, meestal wordt hun eten dan van tevoren bereid in ingevroren.
 • Je hebt ook verplichtingen: ze hebben je uitgekozen om voor hun huis en dieren te zorgen. Dat betekent dat je wel verplichtingen hebt en niet zomaar de hele dag weg kan gaan om een stad te bezoeken. In het geval van een hond moet deze viervoeter wel 3 keer per dag worden uitgelaten.
 • Soms heb je even niets te kiezen: als er voldoende housesits zijn kun je uitkiezen. Maar het komt ook wel eens voor dat er niet veel te kiezen valt en dat je akkoord zult moeten gaan met een housesit die niet je favoriet is. Dat is dan maar zo. Je weet dat het toch maar voor een paar weken is en de volgende keer is die perfecte sit wel weer voor jou.
 • Langetermijnknelpunten: als je voor langere tijd van huis bent om housesits te doen kun je nog tegen de volgende knelpunten aanlopen:
  • Je reisverzekering heeft een maximum geldigheidsduur, meestal 180 of 365 dagen.
  • Je eventuele auto moet ieder jaar een nieuwe APK, dus plan dit een beetje handig.

Wat moet je nog meer doen om hier je levensstijl van te maken?

Het allerbelangrijkste is je manier van denken. Je moet de gedachte los kunnen laten dat je iets van jezelf moet hebben om in te wonen en alle spullen die erbij horen. Je moet al je aardse bezittingen los kunnen laten (tenzij je die ergens op wilt slaan) en gewoon op pad gaan met een koffertje met kleren en misschien een laptop om te kunnen werken.

Waarom zou je zelf al die spullen willen hebben als je die van andere mensen kunt gebruiken? Precies, nergens voor nodig! Oké, je kunt niet de inrichting kiezen die je graag zou willen en je eigen keuzes maken, maar dat is ook een beetje de charme. Het komt zoals het komt.

Je zult mogelijk ook voor inkomen moeten zorgen. Omdat je permanent onderweg bent is een online baan dan het meest ideaal natuurlijk. Dit is wel iets waar je over na moet denken voordat je alle bruggen achter je verbrandt en je naar de andere kant van de wereld vertrekt.

Housesit cat

Ook leuk voor een korte vakantie

Uiteraard kun je ook een housesit doen voor één of een paar keer per jaar, de mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn ook huiseigenaren die een housesitter zoeken die in de buurt woont, omdat ze regelmatig enkele dagen weg zijn. Dus je hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld om met een leuk hondje te wandelen, dat kan ook bij jou in de buurt.

Als je een housesit zoekt voor tijdens de zomervakantie op een populaire bestemming, houd er dan rekening mee dat je niet de enige bent die dit wil. Maak een geweldig online profiel van jezelf en reageer zo snel mogelijk om de kans te vergroten dat je gekozen wordt.

Waar vind je die housesits dan?

Er zijn diverse websites die housesits aanbieden:

Trustedhousesitters logo

Nomador logo

Mindmyhouse logo

Housecarers logo

Nadat je je hebt ingeschreven en hebt betaald (ik betaal voor TrustedHousesitters ongeveer € 90 per jaar) kun je op zoek gaan naar alle mogelijkheden. Je kunt de housesits filteren op gewenste locatie, type huisdier, duur van de housesit etc.

Als veganist is het raadzaam om in je profiel – en tevens in je eerste communicatie met de huiseigenaren – te vermelden dat je vegan bent. Sommige huiseigenaren selecteren hier zelfs op. En je komt dan minder snel voor nare verrassingen te staan als je bij je housesit arriveert.

Zodra je je profiel klaar hebt op de website kun je je aanmelden voor een specifieke housesit en dan maar hopen dat jij wordt gekozen!

Als je van dieren houdt en van reizen, dan is (permanent) housesitten misschien ook wel iets voor jou!

Stefan Samsara vegan travels

Stefan van de Wetering

Reisexpert | Wereldburger

Als eigenaar van Samsara Vegan Travels dé specialist in vegan reizen, ver weg en dichtbij. Weet wereldwijd de ins en outs van een heerlijke vakantie vol vegan genieten. Organiseert reizen in kleine groepen met like-minded reisgenoten en – begeleiders, ook naar sanctuaries en rescue centers. Maakt op vakantie gaan nog leuker en makkelijker en schrijft daar over.

// Facts

6 artikelen 1 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *