De documentaire The Game Changers staat vanaf vandaag op Netflix. Recent heb ik hem al gezien in de bioscoop en ik geef je graag alvast een kijkje in in de keuken van de plantaardige topsporters.

Nederlands kampioene kustroeien Janneke van der Meulen vertelde al over de documentaire bij Beau, maar het was de trailer (zie onderaand dit artikel) die mij en mijn sportende ega overhaalt om naar de film te gaan kijken in Amsterdam. Vooraf gaan we in stijl eten bij Spirit in Amsterdam. Als je nieuwsgierig bent naar hun menu kun je in deze blog lezen hoe het werkt bij dit restaurant. Zelfs met mijn dagpunten van Weight Watchers van het kom ik tot een heerlijk hoofdgerecht en zelfs nog wat fruit als dessert.

Kippenvel bij het kijken

De film of documentaire The Gamechangers beschrijft niet alleen hoe sporters over zijn gestapt op een vegan lifestyle, maar laat ook – onderbouwd met wetenschappelijke bronnen – zien waarom de plantaardige levensstijl zo goed is voor je. Zo leerde ik door de prachtige, duidelijke animaties hoe de aderen dichtslibben als je dierlijke producten eet, terwijl een ander onderzoek laat zien hoe een man vaker en betere erecties krijgt van die plantaardige eetstijl.

De verhalen zijn inspirerend en regelmatig zit ik met kippenvel in de stoel. Beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton en Novak Djokovic staan aan de basis van de revolutionaire film over vlees, eiwitten en kracht. Er komen daarnaast veel bekende artsen, wetenschappers en topsporters aan het woord, zoals:

  • Caldwell Esselstyn jr. M.D. – Director Heart Disease Reversal Program Cleveland Clinic
  • Dean Ornish M.D. – Founder Preventive Medicine Research Institute
  • Rip Esselstyn – ex-brandweerman en triatleet
  • Lou Smith – de voormalig cornerback in de NFL
  • Scott Jurek – ultra loper
  • Morgan Mitchel – 2 x Australisch 400m kampioen
  • Dotsie Bausch – 8 x US nationaal wielrennen op de baan kampioen
  • Charity Morgan – professioneel chef die een heel NFL team aan een plantaardig dieet hielp waarna ze echt gingen winnen.

De documentaire duurt 90 minuten en houd je op het puntje van de stoel. Het prachtig camera werk voegt iets toe aan het ultieme regie werk van James Cameron (Executive Producer) die we kennen van Avatar en Titanic.

 

Topsport, plantaardig eten en het effect in breder perspectief

Wat leuk is om te zien, zijn de verhalen die we ons allemaal voor kunnen stellen. Daarbij wordt de vraag gesteld waar zij als topsporters hun eiwitten vandaan halen. Patrick Baboumian – de sterkste man ter wereld –  heeft daar een simpel antwoord op. Hij zegt: “Als je zo sterk wilt zijn als een os hoef je geen os te eten”. En natuurlijk komen de enorme gorilla’s langs om te laten zien dat zij ook zo groot worden op een (grotendeels) plantaardig menu. Zoals de atleten en het onderzoek in deze docu aantonen, kan het overschakelen op plantaardig eetpatroon veel voordelen opleveren. Het geeft energie, zorgt voor goede spieropbouw en versnelt het herstel van je lichaam. Deze voordelen gelden uiteraard niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen die zich beter wil voelen en presteren.

Niet alleen is er aandacht voor de gezondheid van de mens. Want plantaardig eten gaat veel verder. Denk bijvoorbeeld aan landgebruik, watergebruik en luchtkwaliteit wat allemaal te lijden heeft onder de productie van vlees. Het kiezen voor een plantaardig voedingspatroon en weglaten van dierlijke eiwitten heeft effect op heel de wereld van mens, dier en planeet.

Naast de docu is er de website

Er staan heerlijke recepten op de site om je te inspireren deze plantaardige wijze van voeding ook te proberen. Mijn favoriet is de Szechuan Noodles with Tempeh, die 329,4 kcal kost, 14,7 gram eiwit bevat, 10 minuten preparatie tijd kost en in 40 minuten koken klaar is. Als je dit recept wilt proberen vraagt de site of je er een foto van wilt posten op Instagram met de hashtag #eatlikeagamechanger. Ook vind je op de site een lijst met tips om de overstap naar een plantaardig(er) voedingspatroon makkelijk te maken. Succes!

 

 

 

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

30 artikelen 2 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *