PLOF! Daar viel een serieus pakket op de deurmat. Ik wist meteen wat het moest zijn: het nieuwe kookboek ‘Vegan East’ van Milou van der Will. Daar had ik naar uit gekeken.

Het wachten werd beloond. Vegan East is een mooi gebonden boek met stijlvol geïllustreerde kaft, prachtige foto’s en meer dan 100 pagina’s vol Oosterse inspiratie. Al bladerend loopt het water je letterlijk in de mond. 

vegan east

Vegan East: @thegreenchopstick

Milou, die je kunt kennen van het foodblog en Instagram-account @thegreenchopstick, heeft het koken geleerd van haar vader en opa. Ze heeft alleen de familietraditie een eigen plantaardige twist gegeven. 

Het boek begint met de basis, want je hebt wel een aantal kenmerkende smaakmakers nodig in je keukenkast om lekker Aziatisch te koken. In veel recepten worden best een boel ingrediënten gebruikt, om met kruiden en specerijen de rijke smaken te bereiken waar veel Aziatische keukens bekend om staan.

vegan east

Foto: @thegreenchopstick

Pittig, street- of comfortfood

Dan hoofdstuk 2: Pittig. Dumplings, verschillende gerechten met tofu, kimchi, pompoen rendang en spicy zuurkool. In het hoofdstuk Streetfood vegan gehaktballen, springrolls en verschillende gevulde pannenkoekjes.

Het zal het seizoen wel zijn maar ik sloeg vooral aan op hoofdstuk 4: Comfortfood. Ik noem er een paar: sticky crispy aubergine (het recept mogen we met je delen, zie verderop!), misocurrysoep met linzen en sobanoedels en een geroosterde bloemkool met gember-sojasaus. Daar word je toch blij van in de herfst?

Ze sluit af met het hoofdstuk Zoet: toetjes, ijs en vegan spekkoek (jaaah) en een paar smakelijke cocktails om je Oosterse etentje mee af te sluiten. 

vegan east

Pompoencurry foto: @thegreenchopstick

Wat ook fijn is: een uitgebreid recept- en ingrediëntenregister achterin. Heel handig als je een bepaald ingrediënt in huis hebt en je weet niet zo goed wat ermee te maken.

Vegan East is een heel compleet boek met veel inspiratie voor een aantal smaakvolle nieuwe favorieten. Sommige vragen wat meer tijd en werk, maar er zijn ook veel recepten bij voor de luie kok die snel klaar zijn. Ik ga maar eens op bezoek bij een goede toko en aan de slag!

Sticky crispy aubergine

Hier kreeg ik thuis applaus voor, een heerlijk groentegerecht dat ik nog vaak op tafel zal zetten. Met toestemming van de uitgever deel ik het graag met jullie.

sticky crispy aubergine

Ingrediënten

  • 2 aubergines in plakken
  • 1 tl zout
  • 50 gram bloem
  • 110 ml havermelk
  • 3 el sojasaus
  • 75 gram panko
  • 1 el arachideolie
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl tamarindepasta
  • 2 el ahornsiroop
  • 60 ml water
  • 1 tl maizena + 2 tl water
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 handje verse kruiden ter garnering
  • witte rijst om erbij te serveren
  • 1 zakje emping om erbij te serveren

Bereiding 35 minuten – voor 4 personen

Verwarm de oven tot 180 graden.

Leg een schone theedoek op een snijplank. Leg de plakjes aubergine er naast elkaar op. Bestrooi met zout, keer om en bestrooi nogmaals. Dek af met een theedoek en zet er iets zwaars bovenop zoals een gietijzeren pan. Laat 10 minuten staan.

Maak beslag van de bloem, havermelk, 1 tl zout en 1 eetlepel sojasaus. Strooi de panko op een bord.

Veeg het zout grotendeels van de aubergine. Haal de plakken door het beslag en vervolgens door de panko. Leg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bak 20 minuten in de oven of tot het beslag goudbruin kleurt.

Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een wok. Fruit de knoflook en rode peper. Voeg de ketjap, de rest van de sojasaus, tomatenpuree, tamarindepasta, ahornsiroop en 60 ml water toe. Laat zachtjes koken. Maak een papje van de maizena en 2 theelepels water. Voeg toe aan de saus en laat binden. Leg de aubergine voorzichtig in de saus en wentel totdat elk plakje bedekt is met saus. Garneer met de sesamzaadjes en verse kruiden. Serveer direct met rijst en emping.

Vegan East is genomineerd voor een Vegan Award in de categorie Beste vegan (kook)boek.

Jouw exemplaar bestel je bij de bekende webshops of natuurlijk je lokale boekhandel.

Pascal van Hombergh

Veggie-fan | Inspiratiepartner Seeds

Marketeer en business development manager. Daarnaast is ze orthomoleculair voedingsdeskundige en freelance yogadocent. Ze laat zien dat genieten van het leven en een gezonde lifestyle hand-in-hand gaan. Voor Seeds schrijft ze over plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en deelt ze haar persoonlijke tips: waar te eten, wat te maken en wie te volgen.

// Facts

53 artikelen 16 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *