Gewapend met een kledingroller in mijn ene hand en mijn date, een pot aloë vera crème, in de andere ga ik sinds een week op 2 door het leven. Sinds een paar weken bevind ik me fysiek in Drenthe. Het land van Bartje én de eikenprocessierups.

Het is mooi hier. Begrijp me niet verkeerd. Veel bomen enzo. Veel eikenbomen ook. Waar je ook gaat, het lijkt wel een soort feestweek. Je weet wel, wanneer mensen straten versieren enzo. Rood met witte linten kleuren hier de straten. Net als op verschillende andere plekken in Nederland overigens. Daar waar processierupsen de afgelopen jaren een silent disco hielden, besloten ze dit jaar in te zetten op een landelijk openluchtfestival.

Eigen schuld dikke B.

De krant kopte hier gisteren: “Bestrijding plaagrups opgegeven”. Ik dacht: “Mooi zo, laat ze lekker zitten”. Ik las dat door de hoge temperaturen de aanwezigheid van de beestjes groter wordt. Maar hebben we dit niet gewoon zelf veroorzaakt? Hebben we niet met z’n allen massaal de planeet naar de gallemiezen geholpen? En wordt het niet gewoon tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen? Eigen schuld dikke B. En dus vind ik het persoonlijk dikke prima dat de bestrijding is opgegeven.

Date kneuzerij

Ik realiseerde me dat het al een tijd geleden is dat ik over mijn date avonturen heb geschreven. Niet dat ik hele spannende avonturen heb beleefd trouwens. Nadat ik in wat bedenkelijke situaties was gevallen waar de gesprekken over mijn plantbased lifestyle vaak heftig uit de hand liepen. Het oordeel over een vegan lifestyle bleek belangrijker dan het voeren van een gesprek van mens tot mens waarin er ruimte is om in openheid te luisteren, te voelen en te praten.

Wat zeg je? Ik versta je niet.

Tot ik een paar weken geleden via social media over iemand struikelde. “There we go again” hoor ik je denken. Ik grinnik. Ik raakte in gesprek met een carnivoor en we hadden een akelig rake klik. Hij had mijn aandacht en ik de zijne. Hoewel ik het contact erg tof vond en nieuwsgierig naar hem begon te worden maakte een intern conflict zich meester over me.

Vragen als: ‘Wil ik dit? Hoe zat dit gaan? En wanneer kan ik het beste vertellen over mijn vegan lifestyle?’ spookten door mijn hoofd. De dagen vlogen voorbij en tussen neus en lippen door vertelde ik in een gesprek ’s avonds laat dat ik plantaardig leef. Het bleef stil aan de andere kant van de lijn. Ik hield mijn adem in. Mijn hoofd draaide op volle touren. Sh*t, waarom is hij zo stil…. Na een gevoelsmatige stilte van 10 minuten klonk er geluid aan de andere kant van de lijn. Ik knijp mijn ogen dicht, bang voor zijn reactie. Hij klinkt verward en zegt: “Wat zei je Jen? Ik verstond je niet. Of de verbinding is slecht (want Drenthe) of ik was distracted”. Ik laat mijn hoofd voorovervallen en sla mijn hand op mijn voorhoofd. Ik schiet in de lach.

Daten zonder aloë vera

Zich van geen kwaad bewust vraagt hij aarzelend waarom ik lach. Ik vertelde toen wat ik wilde zeggen en wat de afgelopen minuten met me deden. Het enige wat hij zei was: “Je moet leven zoals jij denkt dat het goed is..”. Ik haalde opgelucht adem en veranderde van onderwerp. In een later gesprek vertelde hij dat hij nog nooit een lang gesprek had gevoerd met een vegan en zijn mening over veganisten bij had gesteld.

Hij keek voorbij mijn lifestyle

Hij luisterde en probeerde te begrijpen.

Hij denkt erover na en heeft zijn oordeel getransformeerd. Niet omdat het moest of omdat ik erop aanstuurde, maar omdat hij zich realiseerde dat we vastgeroest zitten in denkwijzen en patronen. En guess what… Hij creëerde dus gewoon een vegan meal op onze eerste date.

How about that!

Jen Verwé

Jenneke Wever

Brandboss on a mission

Brandboss on a mission, creative soul, ondernemer, coffeejunk en dwarsdenker. Als merkstrateeg en branddesigner helpt ze betekenisvolle ondernemers en organisaties om met een sterk merk te groeien om zo meer positieve impact te kunnen maken. #earthmatters #makeimpact Voor Seeds duikt ze in de wereld van vegan lifestyle, hotspots & design brands en schrijft ze over haar rocky road naar een vegan lifestyle.

// Facts

21 artikelen 18 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *