Als je lieve vriendinnen je aansteken met het Vegan Virus en je bent net verhuisd van Breda naar Big City Den Haag, dan ga je op zoek naar “verborgen pareltjes”. Den Haag is een aantal jaar geleden uitgeroepen tot vegetarische hoofdstad van Nederland, dus keus is er sowieso genoeg. Tijdens een ontdekkingswandeling door de Weimarstraat was het mij al opgevallen dat uitzonderlijk veel zaken daar veganistisch georiënteerd zijn. Vegan (lunch)horeca, vegan kappers en een vegan supermarkt vormen het normale straatbeeld.

Dus uiteraard ging ik googelen op vegan restaurant Weimarstraat toen we met elkaar uit eten zouden gaan in Den Haag. Zo kwam ik uit bij Jantje.

Restaurant met één lange tafel
Na een hilarische rit met twee dames die nog nooit een tram van binnen hadden gezien kwamen we proestend aan bij Jantje. Ik betrapte mezelf erop dat ik mijn oordeel klaar had toen we voor de deur stonden. Ik vond dat het eruit zag als een snackbar, terwijl ik een restaurant verwachtte. Note to self: “don’t judge the book by it’s cover” want wat was dit een geweldige ervaring!

We werden door de gastheer naar onze (overigens de enige) lange tafel gebracht en er werd door de gastvrouw meteen een grote pot thee met kleurige theeglaasjes op tafel gezet. Een grote pot thee waar iedereen uit drinkt staat voor mij symbool voor gastvrijheid en dat voel je dus direct bij binnenkomst. Bij Jantje zijn alle gerechten vegetarisch of veganistisch en er is zoveel keus dat we nog niet zo goed wisten wat te nemen. Dat liet de gastheer zich geen twee keer zeggen: hij stelde met veel passie voor ieder van ons een bord eten samen en zonder dat we ook maar iets hoefden te kiezen kregen we een heerlijke vegan maaltijd voorgeschoteld. De gastheer kende overduidelijk zijn type gasten, want het was heerlijk. Een rijke mix van groente, pittige (echt!) en iets minder pittige curry’s en meer.

Meezingen met de muziek en nieuwe mensen leren kennen
Het feest werd helemaal compleet door de klanken van Elvis en andere hits-uit-vroeger-tijden uit de platenspeler. Die ging steeds een standje hoger, waardoor de verleiding om mee te zingen niet te weerstaan was. Dus dat deden we. Het filmpje van deze act mocht ik van mijn vriendinnen niet delen in dit blog :). Ook mooi: de gastvrouw kwam aan tafel het ‘waarom Jantje’ verhaal vertellen. En die lange tafel waar we aan zaten? Dat is bewust zo gedaan. Er kunnen ongeveer 10 mensen aanschuiven, dus nieuwe gasten kwamen gezellig bij ons zitten. Een leuke ervaring om op die manier in contact te komen met anderen, die ook kiezen voor vega(n) eten. Schept toch een band.

Het 'Waarom Jantje'-verhaal

“Geweldloos, gezond en vegetarisch/veganistisch eten. Jantje staat voor de belichaming van de Nederlandse cultuur, in hem zijn de belangrijkste waarden aanwezig, zoals: gezelligheid, vindingrijkheid, wereldburger, groot oplossingsvermogen, praktisch, onverwacht en uniek, eigenwijs, humorvol en vrede liefhebbend. Jantje van vandaag is een wereldburger en dus multicultureel.
Geweldloos voedsel is kiezen voor een duurzame maatschappij. Het woord boer komt van buur. Met Jantje boerenlandleven willen we burgers uitnodigen om bij ons aan tafel te schuiven en elkaar als buren te ervaren en het zuivere van het landleven dan wel het zuivere van de natuur te nuttigen. Binden en verbinden, daar gaat het om. De kracht van NU vinden we bij Jantje”. Denk hier dus de gastvrouw bij die dit verhaal met hart en ziel deelt, en je snapt dat het niet zomaar een gewoon avondje uit eten was. De warmte en puurheid straalt van alles af.

To stay or to go

Al het eten van Jantje wordt door henzelf bereidt. Het is vers, vol milde of juist pittige smaken en het aanbod is heel divers. Naast uit eten aan de lange tafel kun je er ook eten afhalen of laten thuisbezorgen. Ik noem eens een greep uit al het lekkers:

  • Jantje briljante met vegan kip in soyasaus en seizoensgroenten
  • Indiase Masala
  • Doksa met vegan eend, tomaten en kruiden
  • Channa boordevol groenten en rijke smaken
  • Palak met tofu in pittige kruiden
  • Roti met erwten of kip en veel groenten
  • Food of the Gods met twee soorten kip en tofu
  • Daal, bhaat en vegan vismix

En dan is er ook nog een keur aan pizza’s, donner, burgers, vegan kapsalon en meer.

 

Wil je een bijzondere en zeer gastvrije ervaring, met puur, eerlijk, vegan eten ga dan naar Jantje. Vraag dan ook meteen of ze een plaatje voor je willen draaien!

 

Jantje, the veggie doctor
Geweldloos voedsel
Weimarstraat 60A Den Haag
Jantje.nu

 

Bianca Ippel vegan-to-beDit artikel is geschreven door Bianca Ippel. Nuchtere idealist, ondernemer, fan en trots bezitter van een retro Volkswagenbusje, worteltaart- en wijnliefhebber. Helpt bedrijven met duurzame ambities om hun business gedegen op te bouwen. Wandelt graag langs het strand en ruimt dan meteen zwerfvuil op.

Gastauteurs

Plantpower Partners

Naast de vaste auteurs werken we bij Seeds graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaringen waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement. "Let's inspire each other and create new things"

// Facts

11 artikelen 4 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *