Laatst zijn we een weekje in Andalusië geweest, in het zuiden van Spanje. Oh, wat een prachtige streek en wat is er veel te doen en te zien.. We zaten in de buurt van Antequerra, een stadje drie kwartier boven Málaga. Midden tussen de heuvels met olijfgaarden; zo mooi! Als groene wolkjes in het landschap met hier een daar een fabriekje waar ze heerlijk geurende olijfolie produceren. 

 

Ham is toch geen vlees?

Spanje staat hoog op de lijst van landen waar mensen erg oud worden. Het mediterrane voedingspatroon zou daar aan bijdragen. Maar toch.. als je vegan wilt eten moet je wel even op zoek, zeker in de kleinere dorpjes. Daar is de lifestyle nog best ouderwets. En voor je het weet zit er toch ham op je broodje gegrilde groenten, “maar ham is toch geen vlees”.. euh dat dus. 

 

Ontdekking: Porra uit Antequerra

Gelukkig is er, als je goed zoekt, best veel te kiezen. Je kent vast en zeker de Spaanse klassieker Gazpacho; koude soep van tomaten en paprika. Een heerlijk verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. Heb je m’n blog erover gemist, check het hier nog even incl. recept.

Maar ik ontdekte een variant erop: Porra Antequerana. De stad Antequerra ligt zo’n beetje precies tussen Málaga en Córdoba in, een perfecte ligging dus als je allebei de steden wilt bezoeken. En het is een gezellig stadje; veel kleine smalle straatjes en pleintjes, witte huizen, een heus fort en wel 30 kerken! In de buurt van Antequerra ligt de bergketen El Torcal, een fantastische, haast surrealistische omgeving met kalkstenen bergen waar je prachtige wandelingen kunt maken. Echt een aanrader als je een keer in de buurt bent.

 

Tomátoe, tomàtoe 

Spanjaarden staan natuurlijk bekend om de tapas en de pinchos, maar er is meer. In Antequerra vind je veel kleine gezellige eettentjes waar je allerlei lokale specialiteiten kunt uitproberen. Bijvoorbeeld een gerecht dat supersimpel en superlekker is: tomatensalade. Snijd grote vleestomaten in plakken. Drapeer ze op een flink plat bord. Naar keuze met ringen rode ui er op. Schenk er goede extra vierge olijfolie over en bestrooi met zoutflakes. Makkelijker kan haast niet. 

En Porra dus. Ook heel simpel zelf te maken trouwens. Je hebt wel een blender of keukenmachine nodig.

porra

Porra zelf maken

Ingrediënten (4 personen)

  • een half stevig brood, een dag oud
  • 1 kilo rijpe tomaten (ontveld)
  • ½ groene paprika
  • ½ rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ liter goede olijfolie
  • zout
  • azijn

Snijd de tomaten en de paprika in stukken en pers de knoflook. Doe alles in de blender en maak er een gladde massa van. Door het brood blijft de soep stevig, anders dan je kent van Gazpacho. Daardoor vult het ook goed 😉

Dus heb je zin in een koel zomers gerecht, dat gemakkelijk te maken is, probeer deze Porra eens. Spaanse sferen in Nederland.

Buen Aprobeche!

 

Groente of fruit?

Tomaten zijn officieel vruchten, maar we zijn gewend ze te beschouwen als groenten. Tomaten bevatten veel vitamine C en de antioxidant lycopeen, die kan beschermen tegen zonneschade en cardiovasculaire aandoeningen. Lycopeen is het best opneembaar nadat het verwarmd is. Mensen die overgevoelig zijn voor rauwe tomaten (je krijgt dan bijvoorbeeld jeuk in je mond vlak na het eten ervan) kunnen tomaten die verwarmd zijn geweest, beter verdragen.

Bron: De voedingswijzer, Juglen Zwaan

Pascal van Hombergh

Veggie-fan | Inspiratiepartner Seeds

Marketeer en business development manager. Daarnaast is ze orthomoleculair voedingsdeskundige en freelance yogadocent. Ze laat zien dat genieten van het leven en een gezonde lifestyle hand-in-hand gaan. Voor Seeds schrijft ze over plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en deelt ze haar persoonlijke tips: waar te eten, wat te maken en wie te volgen.

// Facts

48 artikelen 16 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *