“Honger is de beste saus.” Dat zei mijn vader vroeger altijd tegen me wanneer ik als kind aan mijn moeder vroeg wat we gingen eten én of het al bijna klaar was, omdat ik zo’n honger had. Ik begreep wel wat hij daarmee bedoelde, maar na vele jaren professioneel koken kan ik er niet omheen: ik ben een saus-type!

Sommigen van jullie weten inmiddels dat ik bij De Groene Chef niet alleen aan vegan catering doe maar ook regelmatig kookworkshops geef. Sausjes zijn daarbij altijd een onmisbaar onderdeel van de receptuur die we maken met de deelnemers. Met sausjes bedoel ik overigens zowel koud als warm, maar bijvoorbeeld ook een dressing, een coulis, chutney enz. Kortom een (meer of minder) vloeibare substantie, die aan een gerecht meer smaak geeft en die de overige ingrediënten met elkaar verenigt. Of je het er nu overheen sprenkelt of ernaast eet.

The secret is in the sauce

Een heerlijke bijkomstigheid van mijn werk is dat ik overal héle leuke mensen tegenkom en dat we het dan al gauw samen over eten en over de veganistische keuken hebben. Toevallig mijn favoriete onderwerpen! Sommige ervaren vegan thuiskoks rocken al een geweldig scala aan ingenieuze gerechten (buiging), terwijl de beginners vaak vol zitten met vragen over hoe ze een bepaald gerecht wat ze hebben geproefd zelf thuis kunnen maken. Bij die laatste groep ligt vooral mijn passie, want wat is er nou leuker dan blijdschap en een vorm van trots te creëren door het delen van de fijne kneepjes waarmee iemand zijn of haar vegan thuiskeuken verder kan ontwikkelen en verbeteren? The secret is in the sauce!

Misschien heb je mijn eerdere recept voor Tahini en Knoflook Dressing al gezien en zelfs gemaakt? Hieronder vind je nog een aantal recepten voor héérlijke sausjes om thuis te maken. Ze zijn bij allerlei gerechten een aanvulling, dus wees lekker creatief en probeer ze uit. Over salades, bij de bbq, over gewokte groenten, geroosterde groenten, sandwiches, noodles of rijst. Laat je me weten hoe het gegaan is?

6 recepten voor lekkere sausjes

Een écht basisrecept is het maken van een goede vegan mayo. Ik hoor tijdens mijn workshops regelmatig dat dit iets is wat thuis vaak mislukt, zelfs bij de meer ervaren thuiskoks. Onderstaand ‘fail-proof’ recept maak je met een staafmixer. Wanneer je een staafmixer hebt waarbij het uiteinde een rond schijfje is waaronder het mes draait dan zal het weinig problemen opleveren. Staafmixers waarbij het uiteinde een neerwaarts hoedje is waaronder het mes draait kunnen wellicht wat meer moeilijkheden opleveren. Houd de staafmixer dan in een (draai)hoek van 45 graden en wissel die af van rechts naar links en van onder naar boven om extra beweging te creëren.

Vegan mayo

120 ml sojamelk

1½ el citroensap

200 ml biologische zonnebloemolie

1 el Dijonmosterd

2 gram zout

1 snufje gemalen witte peper

Meng de sojamelk, citroensap, mosterd, zout en peper met de staafmixer. Giet er al draaiende heel langzaam (druppelsgewijs) de zonnebloemolie bij tot er een mayonaise ontstaat. Eventueel iets met water verdunnen tot de gewenste dikte.

Variaties:

  • Truffelmayo: voeg 1 of 2 eetlepels truffeltapenade toe aan de basismayonaise.
  • Sriracha mayo: voeg 1 of 2 theelepels sriracha saus toe aan de basismayonaise.
  • Geroosterde knoflook mayo: pel 1 bol knoflook en doe de teentjes met wat olijfolie in een ovenvast schaaltje in de oven. Rooster 20 minuten op 165°C. Prak de knoflook tot een puree en meng door de basismayonaise. Een aanrader!

 

Olievrije cashew mayo

150 gram geweekte ongebrande cashewnoten

1½ el citroensap

2 tl edelgistvlokken

1 tl Dijonmosterd

1½ tl zout

240 ml water

Week de cashewnoten minimaal 4 uur en doe alle ingrediënten in een high-speed blender. Blend alles tot er een fluweelzacht mengsel ontstaat. Proef of je meer zout, peper of citroensap nodig hebt. Mocht je het mengsel nog te dik vinden, voeg dan een klein beetje extra water toe en mix opnieuw.

 

Tofu ‘ranch’ dressing

125 gram silken tofu

1 tl knoflookpoeder

1 tl uienpoeder

½ (klein) bosje dille en peterselie, heel fijngehakt

6 sprieten bieslook, fijngehakt

1 el appelciderazijn

2 el edelgistvlokken

80 ml water

1 tl zout

versgemalen zwarte peper

Doe alle ingrediënten in een blender en maal tot een romig geheel. Wanneer je graag een wat dikkere saus hebt, voeg dan het water niet gelijk helemaal toe, maar voeg het toe in beetjes totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Proef of het zout c.q. zuur genoeg is en pas het aan naar smaak.

 

Thaise pindasaus

2 el pindakaas

2 el sojasaus (of tamari bij glutenvrij)

2 el limoen- of citroensap

2 tl geraspte gember

2 teentjes knoflook

3 dadels zonder pit

½ tl cayennepoeder of chili flakes

120 ml water

Doe alle ingrediënten in een blender en meng ze samen tot een romig geheel. Wanneer je graag voor echt pittig gaat, doe er dan meer cayennepoeder of chili flakes bij (eerst even proeven) en blend het mengsel nog een keer.

Thousand Islands dressing

75 gram ongebrande cashewnoten

120 gram water

6 el ketchup

1 el citroensap

15 gram ui, heel fijngesneden

¼ tl paprikapoeder

¼ tl mosterdpoeder

¼ tl zout

2 el mangochutney

Wanneer je geen high-speed blender hebt, week dan eerst de cashewnoten minimaal 4 uur. Doe alles in een blender, behalve 1 eetlepel mangochutney. Meng tot een romig geheel. Roer dan de laatste eetlepel mangochutney erdoor.

 

Gember kurkuma dressing

65 gram amandelboter

120 gram water

rasp van ½ citroenschil

3 el citroensap

1 el zeer fijngeraspte gember

¼ tl knoflookpoeder

2 tl ahornsiroop

1 tl kurkumapoeder

½ tl zeezout

versgemalen zwarte peper

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender. Meng samen tot een glad geheel. Proef of er meer zout of citroensap nodig is.

The love for all living creatures is the most noble attribute of man.Charles Darwin

Alexandra van Rijen vegan auteur

Alexandra van Rijen

DE GROENE CHEF | PLANTPOWERED ONDERNEMER

Plantaardige cateraar, moestuin fanaat, holistisch coach, foodie en enthousiaste huismus in haar vrije tijd. Met 30 jaar internationale keukenervaring brengt zij mens, cultuur, natuur en culinaire vegan gerechten samen via haar missie: 'changing the world one plate at a time’. Daarnaast heeft ze een passie voor etherische oliën, foodfotografie, conceptontwikkeling en haar gezin. Voor Seeds deelt ze creatieve recepten rondom een bepaald thema en geeft ze tips en tricks voor het thuis runnen van de plantaardige, onbewerkte keuken.

// Facts

3 artikelen 8 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *