Met behulp van sausjes maak je ieder gerecht tot een feestje. En sausjes kunnen ook heel gezond zijn.  Ik maak mijn sausjes en dressings graag zelf (zodat ik weet wat er in zit) en pas deze aan zodat ze goed passen bij de groenten, granen, bonen, zeewier en noten die ik in een maaltijd eet.

Bij het eten van gefrituurd voedsel is het goed om mosterd in het sausje te doen, zodat het vet goed afgevoerd wordt. Denk aan een mix van rijstazijn, mosterd, appeldiksap en olie voor bijvoorbeeld falafel balletjes of gefrituurde tofu en tempeh. Op de foto bij deze blog zie je zo’n sausje gemaakt.

 

Kuzu

Ik neem je mee in een nieuwe wereld 🙂 en laat je kennis maken met kuzu. Kuzu is een wortel die tot poeder is verwerkt en die je kunt gebruiken bij het maken van sausjes. Het bindt net zoals maïzena doet, maar het heeft een heel goed effect op je darmen. Je kunt er ook allerlei medicinale drankjes mee maken.  Maar in sausjes zorgt kuzu er voor dat je de structuur van een gebonden saus kunt maken. Kuzu is smaakloos, dus het kan bij alles worden gegeten. Je koopt kuzu bijvoorbeeld bij de biologische supermarkt of toko.

 

Sea Aioli

Ik heb een nieuwe liefde … de zee. In mijn keuken gebruik ik al veel zeewier in allerlei gerechten, maar laatst ontdekte ik het boek Groente uit Zee, zie hier de link naar mijn review. De romige homemade mayonaise met een zilte smaak kan ik je van harte aanraden. Hierbij de ingrediënten:

  • 25 g zeekraal
  • 120 ml biologische ongezoete amandel- of sojamelk
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 tl gemalen mosterdpoeder
  • 1 tl rijststroop
  • 1 teentje knoflook
  • 30 ml appelciderazijn
  • 250 ml saffloerolie
  • versgemalen zwarte peper

De zeekraal wordt gewassen en in kleinere stukjes gesneden. Dan 30 seconden stoven in een laagje water. Afgieten en droog deppen. Doe amandelmelk samen met zout, mosterdpoeder, rijststroop, knoflook en azijn in een hoge kom en pureer glad met staafmixer. Giet de olie er bij. Weer mixen en laat een mooie gladde saus ontstaan. Dan de zeekraal er door en kies voor zwarte peper als smaakmaker. Dek de kom af of schep de inhoud in een glazen pot. Laat het een paar uur in de koelkast op smaak komen. Deze aioli is enkele weken houdbaar, mits bewaard in de koelkast en goed afgedekt.

Je vindt deze heerlijke romige homemade mayonaise met een zilte smaak op pagina 85 van het Groente uit Zee kookboek waar ik in mijn blog aandacht aan geef.

 

Satésaus

Favoriet van velen is satésaus dat heerlijk is over groenten. Je kunt satésaus zelf heel makkelijk en snel maken door pindakaas (zonder suiker) samen te voegen met rijststroop, shoyu of sojasaus en warm water. Kies voor 2 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel stroop en een scheutje shoyu. Water voeg je toe tot de dikte die jij wilt. Je kunt in deze saus ook wat peper strooien als je wat meer spicy wilt, of gember sap toevoegen. Experimenteer maar.

 

Wat is jouw favoriete sausje om te maken?

 

 

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, business coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganisten. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

26 artikelen 1 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *