Elke maand zet ik een groente van het seizoen in de schijnwerpers. Want wie gezond én lekker plantaardig wil eten, zorgt er voor dat een maaltijd uit  groenten en fruit bestaat. Deze keer is het tijd de groente van januari te introduceren: rode kool.

Zoete verleiding!

Kool is bij uitstek een groente die goed past bij koud weer. Vroeger wisten ze dat al, denk maar aan boerenkool als stamppot. Of rode kool met appeltjes. Die ‘ouderwetse’ gerechten zijn ook tegenwoordig weer helemaal hip, of moet ik vet cool zeggen 😉 . En je vind ze op allerlei wijzen gemaakt met verfrissende smaakcombinaties. Rode kool geeft kleur op je bord en doet het goed met zoete smaken zoals: appel, rozijnen of abrikozen. Laat deze zoete smaken de laatste 5 minuten meekoken.

Doe eens wat anders: geperste salade

Wat helemaal super lekker is, zijn de mogelijkheden om kool te gebruiken in een geperste salade. Dat maak je zo:

  • Snij de rode kool in reepjes en doe in een schaal.
  • Strooi er wat zeezout bij en knijp met je handen net zo lang tot het een vochtig mengsel wordt en de kool zacht begint te worden.
  • Voeg er dunne plakjes radijs bij, lucifertjes daikon of halve maantjes komkommer.
  • Voeg vervolgens wat rozijnen of gedroogde abrikozen toe en wat mirin en rijstazijn. Tip: appelazijn is ook lekker, laat dan de mirin weg.
  • Doe het hele mengsel in een saladepers (zie foto). Heb je niet zo’n pers? Geen punt! Doe de groenten dan in een ruime schaal, plaats er een kleiner bord op en zet daar iets zwaars op om de groenten plat te persen.

rode kool vegan persen seizoensgroente

Een geperste salade wordt lekkerder na een dagje staan. En als je een hele kool gebruikt, kun je er meerdere dagen van eten. Haal de juiste hoeveelheid uit de pers met een schone lepel of vork en zet de druk er weer op, het vocht laat je er gewoon bij.

Bonustip!

Rode kool kun je ook heel goed fermenteren. In dit artikel lees je hoe je dat snel en makkelijk doet.

Eet smakelijk!

José Otte

Gedragswetenschapper | Aikido-ka

Ondernemer, lifestyle coach, en expert op het vlak van Whole Food Plant Based eten en Chi Walking. In haar werk voor bedrijven helpt ze in de transitie naar betekenisvol ondernemen, soms ook vooral door de kantine te veganiseren. Voor Seeds schrijft ze artikelen over die transitie naar vegan, ze zoekt naar trends die de klimaatontwrichting helpt keren, en schrijft boekreviews.

// Facts

28 artikelen 1 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *