“Is dit nou echt wat ik wil?” Stefan, samen met zijn vrouw Brenda op wereldreis, maakte de balans op. Vegan op reis bleek moeilijker dan gedacht. In sommige landen kennen ze het begrip niet en wordt het opgevat als vegetarisch. Dan krijg je toch nog melk, eieren of honing in je eten. Mensen denken er soms helemaal niet bij na dat bepaalde producten van dieren afkomstig zijn. Helemaal lastig is het als je in landen bent waar je de taal niet spreekt èn ook nog het schrift niet kunt lezen. De vraag ‘Wat ga ik doen als ik weer terug ben?’ was beantwoord. Het idee voor Samsara Vegan Travels, was geboren.

 

Vegan, gezond èn lekker

We spreken elkaar via Skype want Stefan en zijn vrouw zijn op dit moment in Wales, house sitting*. Stefan vertelt enthousiast over zijn nieuwe bedrijf: “We reizen met kleine groepen van 6 tot 10 personen, dat vind ik persoonlijk het meest prettig. Met vegans als reisgenoten hoef je het er niet de hele tijd over te hebben, het is vanzelfsprekend voor iedereen dat je let op wat je eet. Het grote voordeel is natuurlijk dat je niet op zoek hoeft, waar je goed plantaardig kunt eten. Al het voorwerk hebben wij al gedaan.” Stefans vrouw is voedingscoach. Ze gaat vaak mee op de reizen. “We eten dus niet alleen vegan maar ook gezond en vooral lekker.”

 

The circle of life

De omslag naar veganisme ging geleidelijk. Stefan werd hierin vooral geïnspireerd door zijn vrouw en gedreven door het besef dat we als mensen te veel dierenleed veroorzaken. Stefan: “Opeens valt dan het kwartje en vraag je je af  ‘waar zijn we eigenlijk mee bezig’. Het idee van ‘the circle of life’  spreekt me ook erg aan; alles is een doorgaan proces en alle levende wezens zijn met elkaar verbonden.” Dat is ook de betekenis van Samsara, een term uit het boeddhisme. “In het logo van m’n bedrijf zit daarom ook de endless knot, een symbool hiervan. Een aantal jaar geleden zag ik de documentaire Samsara. Die maakte zo’n indruk op me (bekijk de trailer onderaan de pagina). Misschien heb ik daar onbewust wel aan gedacht toen ik de naam voor m’n bedrijf koos”. 

 

Bestemmingen in Azië

Veel van de reizen die Stefan organiseert gaan naar Azië: “In Azië kom je het beste tot rust en kun je bovendien heerlijk eten. Mijn favoriete bestemming is wel Myanmar, daar zijn mensen zo ontzettend vriendelijk, zo vrolijk en open. Dat vind ik geweldig. Het land wordt wel snel drukker, een aantal jaren geleden was het nog onontdekt, afgelopen jaar kon je overal pinnen en was er op veel plekken internet. Ik kies wel bewust voor de wat minder populaire landen, bijvoorbeeld Vietnam, Nepal. In Thailand is er eigenlijk al te druk en daar kun je bovendien zelf veel makkelijker rondreizen. Ik ben ook erg geïnspireerd door het boeddhisme, ik let bijvoorbeeld ook op plekken waar je kunt mediteren.” 

Myanmar tempels

 

Geen diploma

“Natuurlijk heb ik me ook afgevraagd of je wel moet gaan reizen als vegan. Dit is wel een grijs gebied. Je kunt ook op de bank blijven zitten. Op mijn manier doe ik m’n uiterste best voor alle levende wezens. Je wilt toch blijven leven en leuke dingen blijven doen. Iedereen moet hierin zijn eigen afweging maken. Je krijgt geen diploma ‘nu ben je een goede vegan’.  Ik vind dat ik het me kan veroorloven als ik tijdens m’n reizen maar zoveel mogelijk goed doe voor anderen en ook voor de dieren. Natuurlijk vlieg ik niet telkens op en neer en blijf ik wel voor langere periodes zoveel mogelijk in Azië. En we reizen regelmatig met de trein als we op reis zijn, dat is in Vietnam bijvoorbeeld heel goed te doen.

 

Favoriete recept

Uiteraard ben ik benieuwd naar Stefan’s favoriete eten. “Indiërs begrijpen echt wat lekker vegan is. Als ik het niet meer weet, dan kies ik voor een Indiaas restaurant. In Nederland kook ik altijd zelf. Ook Indiase curry’s met aardappelen en erwten, of met bloemkool. Of gnocchi met courgette en paprika. Of we maken boerenkoolchips in de oven (recepten verderop). Ik vind groenten gewoon hartstikke lekker. Voor mij hoef je niet alles wat je at te reproduceren in vegan vorm, zoals vegan bacon. Mijn moeder heeft er wel moeite mee dat we anders eten. Het sociale aspect vind ik soms wel moeilijk.” Voor reisliefhebbers is dat opgelost met Samsara Vegan Travels. 

Meer weten? Bekijk de site van Samsara Vegan Travels

 

Pesto gnocchi met groenten

gnocchi courgette paprika

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 250 gram ei/melkvrije gnocchi
 • 1 ui (rood of wit) (in stukjes)
 • 1 courgette (in stukjes)
 • 100 gram broccoli of brocollini (in stukjes)
 • 1 rode paprika (in stukjes)
 • 1/2 pot veganistische rode of groene pesto (of maak je eigen pesto met minder olie)
 • 5 zongedroogde tomaten (in kleine stukjes)
 • 10 groene of zwarte olijven (in ringen of in vieren)
 • Edelgistvlokken (optioneel)

 

Bereiding

1)  Bak de ui in een pan met antiaanbaklaag in een paar theelepels water (blijf water toevoegen als de ui aan de pan plakt) – of in olie als je dat liever hebt – tot de ui zacht is.

2)  Bak de gnocchi in een koekepan gedurende 7 minuten knapperig. Je hoeft geen olie toe te voegen als je een antikleefpan hebt.

3)  Voeg de rest van de groenten toe aan de ui en kook tot ze beetgaar zijn. Voeg, indien nodig, kleine hoeveelheden water toe, maar houd het mengsel droog.

4)  Voeg de pesto, zongedroogde tomaten en olijven toe aan de groentemix en roer totdat deze zijn opgewarmd.

5)  Verdeel de gnocchi over twee borden en schep het pesto-groenten er bovenop.

6)  Bestrooi, indien gewenst, met wat edelgist.

7)  Eet smakelijk!

Boerenkoolchips uit de oven

boerenkoolchips

Ingrediënten

 • 250 gram boerenkool (versnipperd, stengel verwijderen)
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel zout

Bereiding

1) Verwarm de oven voor op 180 graden.

2) Bekleed een bakplaat met wat antikleefpapier of aluminiumfolie.

3) Verdeel de voorgesneden boerenkool op de bakplaat. Verwijder stelen of grote stukken. Zorg ervoor dat de boerenkool dik op de bakplaat ligt, want het zal behoorlijk krimpen.

4) Bestrooi de boerenkool royaal met kruiden en zout en meng het een beetje met je handen. (Als je wilt, kun je er een beetje olie over druppelen om het nog knapperiger te maken, maar laat voor een gezond tussendoortje de olie weg).

5) Rooster de boerenkool ongeveer 8 minuten in de oven, afhankelijk van de hitte en het soort oven. Controleer regelmatig om te zorgen dat de boerenkool niet verbrandt. Het eindresultaat moet groen/bruin zijn en niet vochtig, maar krokant.

6) Haal uit de oven en geniet als snack, of op je salade! 

 

* House sitting

Toen ik vroeg ‘dus jullie hebben geen huis in Nederland?’, legde Stefan uit hoe dat zit: “We hebben helemaal geen huis. We zijn minimalist allebei. Daar zit wel een verhaal aan. We hadden een aantal jaren geleden een huis gekocht en helemaal opgeknapt toen we verhuisden naar Zweden voor het werk. We kregen echter het huis niet verkocht, waardoor we uiteindelijk terug moesten naar Nederland. Dat wilde ik nooit meer. Tegelijk kreeg ik het inzicht ‘ik heb het helemaal niet nodig, ik hoef niet deel te nemen aan de consumptiemaatschappij’. Dus nu hebben we geen huis meer. Al onze spullen zitten in een paar dozen, kleding, een paar persoonlijke spullen, laptop, camera, harde schijf, de rest is alleen maar ballast. Het geeft zoveel vrijheid!”

Pascal van Hombergh

Veggie-fan | Inspiratiepartner Seeds

Marketeer en business development manager. Daarnaast is ze orthomoleculair voedingsdeskundige en freelance yogadocent. Ze laat zien dat genieten van het leven en een gezonde lifestyle hand-in-hand gaan. Voor Seeds schrijft ze over plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en deelt ze haar persoonlijke tips: waar te eten, wat te maken en wie te volgen.

// Facts

51 artikelen 16 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Stefan van de Wetering

  20 november 2018 om 15:39 uur

  Hoi Pascal,
  Bedankt dat we het interview hebben kunnen doen. Het was fijn om te praten met iemand die zo goed luistert en het zo prima kan verwoorden. Ik ben blij dat ik heb kunnen vertellen wat me beweegt om vegan te zijn, en het verhaal achter Samsara Vegan Travels.
  Hopelijk helpt dit verhaal, en jullie webiste, om nog meer mensen te overtuigen dat vegan zijn de enige manier is voor een toekomst waarin alle levende wezens worden gerespecteerd en hun plek hebben.

  • Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

   Danielle de Jonge

   20 november 2018 om 19:46 uur

   Wat een mooie woorden, Stefan! Bedankt ook namens ons uiteraard. Op naar veel mooie reizen. En de vegan toekomst die we allen nastreven.