“Maar wat eet je dán?” is denk ik wel één van de meestgestelde vragen aan een veganist. Mijn standaardantwoord is “Lekker!”, vergezeld van een grote glimlach.

Zoals ik in een eerder blog schreef, blijkt het heersende beeld van een veganistische maaltijd namelijk nog opvallend vaak een bord sla te zijn. En dus heb ik nu op mijn telefoon een mapje aangemaakt met foto’s die ik de afgelopen maanden heb gemaakt van jummie vegan food. In een restaurant of zelfgemaakt. Gewoon, om aan de inspiratieloze non-vegan te kunnen laten zien wanneer zij denken dat er niets anders te eten valt dan kaal groenvoer.

Of zoals Nick Squires het op Twitter met een knipoog verwoordde:

Twitter quote

Ik vind hem leuk!

Vandaag tip ik 3 plantaardige recepten die samen een (h)eerlijk kerstmenu vormen. Hiermee maak je iedereen blij: vegan, vegetariër of vleeseter (en natuurlijk de dieren 😉 ). Alle gerechten zijn snel en makkelijk te bereiden, vereisen geen ingewikkelde ingrediënten en smaken overheerlijk.

Met dit driegangendiner zit jij deze kerst gebakken; nu het eten nog!

 

Vegan kerstmenu ~ voor 4 personen

  1. Voorgerecht: Carpaccio van rode biet
  2. Hoofdgerecht: Stoofpotje met pompoen en dadel
  3. Nagerecht: Cheesecake (geen oven nodig)

Let’s go!

 

1. Carpaccio van rode biet

Carpaccio van rode biet

Ingrediënten:

  • 1 pakje voorgekookte rode bieten
  • 1 zakje rucola
  • 2 handjes walnoten, fijngehakt en geroosterd
  • 1 handje pijnboompitjes, geroosterd
  • vegan kaas, geraspt (bijv. Wilmersburger (geraspt of plakjes) verkrijgbaar bij Jumbo of Violife bij AH of bestel online)
  • 6 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  1. Gebruik een kaasschaaf om de bieten in mooie, dunne plakjes te snijden en leg ze dakpansgewijs in een cirkel op de borden.
  2. Drapeer een handje rucola in het midden.
  3. Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, peper en zout en sprenkel dit over het geheel.
  4. Bestrooi met de walnoten en pijnboompitten en verdeel er wat geraspte kaas erover.

 

2. Stoofpotje met pompoen en dadel

Stoofpotje met pompoen

Ingrediënten:

  • 500 gram pompoen, ongeschild en in blokjes gesneden
  • 2 bakjes plantaardige reepjes/blokjes/stukjes (bijv. seitan, dat heeft een stevige, vlezige bite; mijn favoriet is de pittige Virginia Steak van Wheaty)
  • 8 sjalotten, in de lengte gehalveerd
  • 12 gedroogde dadels zonder pit, gehalveerd
  • 5 dl tuinkruiden- of groentebouillon
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • zakje rucola
  • aardappels
  • plantaardige margarine
  • plantaardige melk (bijv. soja- of rijstmelk)
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Fruit de sjalotten ca. 4 minuten in wat olie en haal ze uit de pan.
  2. Bak de plantaardige reepjes in olie en bestrooi met wat peper en zout (behalve bij de Virginia Steaks)
  3. Doe de sjalotten terug in de pan, giet de bouillon erbij en voeg pompoen, dadels, balsamicoazijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe (prik de kruidnagels in de laurierblaadjes voor een makkelijke verwijdering op het eind).
  4. Naar smaak peper en zout toevoegen.
  5. Laat 25-30 minuten zachtjes sudderen (als er teveel vocht verdampt nog wat bouillon/water toevoegen).
  6. Bereid intussen de aardappelpuree: aardappels koken en pureren met een klontje margarine en een scheut plantaardige melk, op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels.
  8. Meng de bloem met wat water tot een papje en roer dit door het stoofpotje om het vocht wat in te dikken.

Serveer door het in laagjes op de borden te scheppen: eerst een handje rucola, dan aardappelpuree en tot slot het pompoenmengsel.

 

3. Cheesecake

Vegan cheesecake glutenvrij

Ingrediënten bodem:

  • 100 gr ongebrande amandelen
  • 7 gedroogde dadels, 15 min. in warm water geweekt
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 1 el kokosrasp
  • snufje zout

Ingrediënten topping:

  • 120 gr ongebrande cashewnoten, ca. 6 uur in koud water geweekt (bij gebrek aan tijd kan evt. 15 minuten in heet water ook volstaan)
  • 85 ml watervrije kokosmelk
  • 25 ml gesmolten kokosolie
  • 2 el citroensap
  • 2 tl citroenrasp
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 25 ml ahorn- of agavesiroop
  • handje gepelde pistachenootjes

Bereiding:

Bodem:

  1. Vermaal de amandelen in een blender.
  2. Snijd de dadels in vieren en voeg samen met de kokosolie en het zout toe en blend nogmaals tot er een soort deeg ontstaat.
  3. Strooi de kokosrasp in een kleine springvorm/schaal (invetten hoeft niet).
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk het goed aan.
  5. Zet weg in de koelkast.

Topping:

  1. Vermaal de cashewnoten samen met de kokosmelk en kokosolie in een blender tot een puree.
  2. Voeg citroensap, vanille, siroop en 1 tl citroenrasp toe en blend opnieuw.
  3. Proef of het lekker is 🙂
  4. Indien nodig voeg je nog wat citroensap en/of siroop toe.
  5. Verdeel dit mengsel over de bodem en garneer met de pistachenootjes en het restant van de citroenrasp.
  6. Plaats 1 uur in de vriezer, daarna in de koelkast zetten/bewaren.

 

Ik wens je een gezellige decembermaand en natuurlijk eet smakelijk!

 

Tamara Tervooren

Tamara Tervooren

Ondernemer | Op caravanavontuur

Digital nomad, vrijwilliger in vegan activisme en klankwerker. Ze is actief om meer bewustwording in de maatschappij te creëren over waar ons dagelijks voedsel vandaan komt en om mensen te inspireren hoe (h)eerlijk plantaardig eten is, onder meer met haar activiteiten van 'Vegan on Wheels'. Voor Seeds schrijft zij over haar belevenissen tijdens voorlichtingsacties en geeft ze tips over hoe je positieve gesprekken kunt voeren over plantaardig leven.

// Facts

10 artikelen 9 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *