Ik ontmoette Sarah Peeters en haar dochter bij de workshop Plant Pharmacy van Lisette Kreischer in Eindhoven. Ze vertelde daar hoe ze dankzij een volledig plantbased voedingspatroon herstelde van de ziekte waardoor ze jarenlang aan bed gekluisterd was. Daar wilde ik meer van weten.

We spreken af in Venlo, waar Sarah met haar dochter Evita van 18 woont. Tijdens twee cappuccino’s en een gemberthee vertellen ze hun verhaal.

Toen Evita een jaar of 16 was besloot ze vegan te worden. Haar belangrijkste beweegreden: het milieu. Moeder Sarah had jaren eerder al eens een detox gedaan en had zich daarvoor een stuk beter gevoeld. De keuze van haar dochter om volledig plantaardig te gaan eten, sprak haar daarom wel aan. Zo zijn ze samen begonnen aan de ontdekkingsreis naar de veganistische lifestyle.

 

Wil je eens vertellen over je ziekte?

“Toen ik 17 was kreeg ik de ziekte van Pfeiffer en voor mijn gevoel ben ik daar nooit helemaal van opgeknapt. In het examenjaar ben ik toen uitgevallen maar er werd nooit een duidelijke diagnose gesteld. Wat ik had leek op fybromyalgie* en uiteindelijk werd ik afgekeurd en arbeidsongeschikt verklaard. Zo’n vijftien jaar geleden werd de diagnose ME** gesteld. Ik lag eigenlijk de hele dag op bed in de woonkamer, gebruikte veel medicijnen en sterke pijnstiller en kreeg daardoor last van m’n nieren, ik was altijd moe. Al met al ben ik ruim 30 jaar ziek geweest.”

* Fybromyalgie is pijn in bindweefsel en spieren wordt ook wel reuma van de weke delen genoemd.

** ME staat voor Myalgische Encefalomyelitis en is een chronisch vermoeidheidssyndroom, het is een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte waarvan de oorzaak nog onbekend is. Er lijkt een relatie te bestaan met de bacteriën in je darmen, bij ME zijn deze vaak te eenzijdig. Sarah vermoedt dat haar herstel mede te maken heeft met de grotere diversiteit aan darmbacteriën die ontstaan door het plantaardige voedingspatroon.

Eerder schreef ik een blog over de functie van darmbacteriën.

Ik probeer me voor te stellen hoe het is om zo lang zo ziek te zijn, maar dat is haast onmogelijk. Voor me zit een vrouw met sprankelende ogen en een vlotte babbel. Ze vertelt verder over haar medische zoektocht. Sarah: “Door de jaren heen ben ik in verschillende ziekenhuizen geweest en heb ik allerlei medische en psychische onderzoeken ondergaan. Op een gegeven moment werd me verteld dat ik er maar mee moest leren omgaan. We hebben allerlei aanpassingen in huis laten doen, een bed in de woonkamer, ik had een scootmobiel, hulp in huis en was afhankelijk van allerlei medicatie. M’n wereldje werd hierdoor steeds kleiner.”

Sarah toen ze ziek was

Hoe zag een gemiddelde dag er uit?

“De laatste jaren was het zo erg, dat ik haast niets meer kon. ‘s Ochtends stond ik op en maakte ik ontbijt voor ons beiden, soms aten we aan tafel maar andere dagen at ik dat al zittend op de bank. Zodra Evita naar school was ging ik meestal even liggen en vaak viel ik weer in slaap. ’s Middags liet ik een keer de hond uit met de scootmobiel verder keek ik soms TV, ging ik zitten breien of las ik wat, met een e-reader want een boek vasthouden was te zwaar. Om vijf uur ging ik dan koken, dan aten we samen aan tafel en ging ik daarna weer liggen.”

Ze woonden in een drukke en onrustige flat. Uiteindelijk kon ze daar ook niet meer uit de weg, er waren bijv. allemaal drempels. Met een medische urgentie kon ze een nieuw ‘levensloopbestendig huis’  krijgen.

 

Wat merkte je toen je vegan ging eten?

“Een paar maanden nadat we ‘cold turkey’ vegan gingen merkte ik al duidelijk effect op mijn lichaam. Ik kreeg meer energie, was minder moe en ook mijn denken werd positiever. Ik had het gevoel elke dag iets goeds voor de wereld te doen. Ook vond ik het koken veel leuker, je wordt er veel creatiever van. Een keer per week probeerde ik iets nieuws uit. Ik voelde me steeds lekkerder in m’n lijf, mijn huid werd beter.” Evita vult haar moeder aan: “Ik merkte het ook echt aan m’n lichaam. En m’n jeugdpuistjes verdwenen! In m’n achterhoofd wist ik al een tijd dat hoe we eerder aten niet klopte. “

Langzaamaan ervoer Sarah dat ze steeds meer dingen, die ze jarenlang niet had gekund, weer wilde proberen: “Wat ik het meeste had gemist was fietsen. Ik heb op een gegeven moment de fiets van Evita geleend om het weer eens te proberen. Ik kon wel huilen toen ik weer kon fietsen. Stap voor stap kon ik meer en wilde ik meer. M’n scootmobiel had ik al die tijd nog aangehouden maar op een bepaald moment ben ik die gaan inleveren. Daar keken ze wel van op. Ondertussen was ik ook nog eens flink afgevallen.”

 

Hoe reageerden mensen om je heen?

“De huisarts reageerde afwachtend. Zij wist niet goed wat een vegan lifestyle inhield. Na een jaar heb ik m’n vitamines laten controleren en dat was meteen goed. Ik kreeg al eerder B12-injecties in verband met de ME voor meer energie. Nu neem ik een multivitamine voor vegans, B12 en in de winter vitamine D.

Veel mensen reageren sceptisch, misschien omdat ze het niet kennen. Maar ik heb altijd wel veel alternatieve dingen geprobeerd. Mijn moeder eet al heel lang vegetarisch. Mijn oudste zus eet ook grotendeels veganistisch. Mijn jongste zus is niet veganistisch maar wel heel bewust bezig met gezonde voeding en is enthousiast over mijn veganisme. Veel mensen denken ook dat het duur is, maar dat argument gaat niet op. Ik koop vaak grote zakken bonen en linzen in de Turkse winkel. Toch zijn ook best veel mensen geïnteresseerd, omdat ze zien hoe goed het met me gaat. Ik ben het levende bewijs dat vegan eten goed voor je is!”

Sarah en Evita

Je hebt een heel nieuw leven dus?

“De workshop in Eindhoven waar we elkaar tegenkwamen voelde ook weer als een overwinning. Dat ik dat gewoon kan doen. Sinds ongeveer een jaar doe ik vrijwilligerswerk bij Grenswerk, het poppodium van Venlo, en ik overweeg om een studie te gaan doen. Ik vind dat ook wel spannend, hoor, maar het voelt voor mij echt als een nieuwe start. Ik kan wandelen, buiten zijn, kan gaan experimenteren met sporten, hoewel dat voorzichtig moet omdat m’n spieren echt verzwakt zijn. Maar ik geloof er heilig in dat het niet terugkomt. Ik heb een leven nu.”

Sarah's favorites

Favoriete ontbijt: smoothie met spinazie, banaan en lijnzaad

Guilty pleasure: Tony’s Chocolonely amandel zeezout en appeltaart

Favoriete gerecht: burrito’s

Sarah’s appeltaart

Sarah's burrito's

burrito

 • 1 blik (540 ml) zwarte bonen, uitgelekt
 • 1 tl komijn
 • 1 tl oregano
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 1/2 tl zout
 • 2 tl agavesiroop of maple sirup
 • 125 ml water
 • 4 grote tortilla wraps
 • 200 gr rijst (basmati)
 • 500 ml groentenbouillon
Voor de afwerking:
 • Maïs
 • Salsa
 • Guacamole
 • Vegan mayonaise

Doe de rijst in een pan met dikke bodem. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook, zet klein en kook tot het water is verdampt. Haal van het vuur en laat staan.

Doe de zwarte bonen, met de kruiden, agavesiroop, zout en het water in een hapjespan. Kook op hoog vuur tot het water is geabsorbeerd (3 à 5 min.) Vul een tortilla met 1/4 van de rijst en 1/4 van het bonenmengsel. Maak af met maïs, guacamole, salsa en vegan mayonaise. Rol de tortilla op.

Eet smakelijk 🙂

De keuze van Evita

Ze groeide op met een zieke moeder maar heeft dat nooit echt als lastig ervaren. Ze was er aan gewend. De keuze om vegan te gaan maakte ze op haar zestiende.

“Veel jongeren om mij heen zijn vegan. Ik kan me herinneren dat we toen we besloten vegan te worden eerst al het vlees uit de vriezer hebben opgegeten, weggooien is ook zonde, maar dat we daar toen zo’n buikpijn van kregen. We hadden ook nog taart met room van m’n moeders verjaardag en we vroegen ons toen echt af  wat zijn we aan het doen? Naast het milieu speelt ook dierenleed een rol in mijn keuze om vegan te gaan.

We hebben ons wel goed verdiept in wat het allemaal inhield; we hebben verschillende documentaires gekeken, zoals Forks over knives en Cowspiracy, hebben veel gegoogled en zijn vegan blogs gaan volgen en boeken gaan lezen (bijvoorbeeld Peacefood). We hebben niet zomaar wat gedaan.”

Pascal van Hombergh

Veggie-fan | Inspiratiepartner Seeds

Marketeer en business development manager. Daarnaast is ze orthomoleculair voedingsdeskundige en freelance yogadocent. Ze laat zien dat genieten van het leven en een gezonde lifestyle hand-in-hand gaan. Voor Seeds schrijft ze over plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en deelt ze haar persoonlijke tips: waar te eten, wat te maken en wie te volgen.

// Facts

47 artikelen 16 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *