Het kookboek Vegan for Friends van Alexander Gershberg is (nu nog alleen) in het Nederlands verschenen, dus laat je niet weerhouden door de Engelse titel. Alexander is geboren in Rusland en opgegroeid in Israël. Hij woont sinds 2006 in Nederland, waar hij een 100% vegan en biologisch cateringbedrijf heeft vegansundays. Naast kookworkshops verzorgt hij ook pop-up-restaurants en komt hij privé een maaltijd verzorgen. Zijn unieke fusion-kookstijl is beïnvloed door de Russische, Israëlische en Midden-Oosterse keukens waarmee hij is opgegroeid. In Vegan for Friends laat hij zien hoe je lekker kunt koken, ook voor vrienden die nog niet vegan zijn.

Koken en verhalen

Alexander kook traditioneel, onbewerkt en met pure ingrediënten, zonder dierlijke producten te imiteren. Hij vertelt de verhalen over zijn familie en vrienden tussen de recepten door, en laat zien hoe hij met kookt als er vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt.

Hij laat zien welke producten hij in huis haalt, wat je nodig hebt om een lekkere maaltijd te kunnen maken voor vrienden, en op de foto’s kun je zien hoeveel plezier hij heeft in het koken.

Persoonlijke favorieten

Ik volg regelmatig een kookworkshop bij Alexander als hij bijvoorbeeld bij Deshima in Amsterdam kookt en dat is altijd genieten. Mijn persoonlijke favorieten zijn de amazake en blauwe-bessen muffins, die je in drie kwartier op tafel kunt zetten. Het probleem is dat ze zo lekker zijn, dat ik meestal niet wacht tot ze helemaal afgekoeld zijn… Hieronder zie je een foto van deze heerlijke muffins met dank aan Deshima in Amsterdam, waar je ze kunt kopen als je geen tijd hebt om in de keuken te staan.

Verder zijn de wortel-lente-ui-gembertempura, groene falafel en broccoli met knoflook uit de wok regelmatig terugkerende gerechten bij mij op tafel, waarbij ik regelmatig een van de variatietips toepas.

Waarom zou je dit boek willen hebben?

Als je, zoals ik, al heel veel kookboeken hebt en twijfelt of dit boek iets toe gaat voegen aan al die mooie boeken die er al zijn, dan kan ik je vertellen dat het boek van Alexander je echt uitnodigt om te koken voor vrienden. Zijn gerechten zijn heerlijk en met een Midden-Oosten twist, die we juist in de zomer zo nodig hebben. De mooie foto’s maken het boek af.

 

Dit boek bestel je zonder verzendkosten bij Libris en Bol.com. Ook verkrijgbaar bij andere (online) boekwinkels.

 

Dit artikel is geschreven door José Otte, specialist in appreciative inquiry en kenner van aikido en macrobiotiek.

Gastauteurs

Plantpower Partners

Naast de vaste auteurs werken we bij Seeds graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaringen waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement. "Let's inspire each other and create new things"

// Facts

26 artikelen 37 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *