Een broodje (smeer)kaas als lunch, feta of brie bij een salade of een lekker kaasje bij de borrel: als liefhebber van de plantaardige keuken hoef je dat natuurlijk niet te missen! Bij supermarkten, biologische winkels en vegan webshops vind je allerlei varianten die je kant-en-klaar koopt. En zelf maken blijkt ook een fluitje van een cent. Ik volgde de workshop ‘Geen kaas van gegeten’ bij Daantje Food & Drinks, welverdiende winnaar van de Vegan Awards 2018.

 

Daniëlle en haar man Tim hebben een mooi programma in elkaar gezet voor deze – vaker terugkerende – workshop. Bewust met een kleinere groep mensen, zodat iedereen genoeg gelegenheid heeft om te kokkerellen. We beginnen beneden in de lunchroom, waar natuurlijk meteen wat smakelijke kaasjes op tafel verschijnen: smeerkaas, feta en harde kazen variërend van kruidig tot lekker pittig. Dat smaakt naar meer! Het gezelschap is divers van veganist tot vegetariër en flexitariër. Allen willen graag leren hoe dat kaas maken nou in z’n werk gaat. Terwijl de ervaringen over plantaardig eten over en weer schieten komen de recepten ter sprake. We mogen zelf bepalen wat we gaan maken, en er valt nogal wat te kiezen:

  • Cashew Brie
  • Kruidenroomkaas
  • Mozzarella
  • Ricotta
  • Cheddar
  • Harde kaas in meerdere smaken
  • Kaasfondue

Ieder kiest zijn favoriet en we gaan enthousiast richting keuken. Het daarop volgende uur wordt er vol overgave gesneden, gemixt, afgewogen, gekookt en gebakken. We ontdekken nieuwe ingrediënten zoals Kappa carrageenan. En we leren waarom tapiocameel ideaal is voor een goede structuur van sommige kazen. Tim biedt als kok de helpende hand waar nodig, Daantje vertelt ondertussen over de mooie plannen rondom bijeenkomsten voor de komende periode.

vegan kaasfondue zelf maken

Als laatste gerecht maken we gezamenlijk de kaasfondue, inclusief groenten, kruidige champignons, pittige tempeh en ander lekkers om er bij te eten. En passant worden er nog een aantal zelfgemaakte kaassoufflés in het frituurvet gedaan. Aan tafel! Een in meerdere opzichten heerlijke afsluiting van de workshop waarin we unaniem besluiten dat we dit thuis ook heel goed kunnen doen. Een beetje uitproberen, ingrediënten wisselen en voor je het weet heb je een knappe kaasplank bij elkaar gemaakt. Aan het einde van de avond geeft Daantje ons allemaal een tasje mee met daarin de kazen die door mij en mijn workshopgenoten zijn gemaakt. Zo kunnen we later proeven dat wij allemaal ‘geslaagd’ zijn als vegan kaasmakers 😉 .

 

Recept voor harde kazen

Dit is een basisrecept waar je alle kanten mee op kunt als je kaas zoekt om te smelten over pizza, pasta en andere ovengerechten. Het kaasmengsel maak je in ongeveer een kwartier, daarna moet het nog afkoelen voor je de kaas kunt snijden.

De ingrediënten:

  • 250 gram tofu, uitgelekt
  • 150 cc zonnebloemolie
  • 400 cc water
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels Kappa carrageenan of Agar Agar
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • Naar wens: Italiaanse kruiden

Meng alle ingrediënten in de blender of keukenmachine. Verhit het mengsel in een anti-aanbakpan tot het dik wordt, blijf roeren! Als het mengsel stevig is giet je het in een springvorm om op te laten stijven.

Wil je ook een workshop of andere leuke avond bijwonen? Via Facebook en de nieuwsbrief van Daantje vind je alle data.

Danielle de Jonge

Danielle de Jonge

Oprichter Seeds | Spreker & Bestsellerauteur

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

49 artikelen 36 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jenneke

    8 november 2018 om 20:30 uur

    Artikel staat in m’n favorieten! ☺️