Het is denk ik een van de meest gestelde vragen die ik te horen krijg: welke mayonaise kan ik kiezen als ik veganistisch wil eten? Zo ontvingen we ook een bericht van Marion, die haar gezin zelfgebakken friet mét vegan mayo wilde voorzetten. Nog niet zo lang geleden was ei-vrije mayonaise alleen bij biologische winkels te koop. Dat is tegenwoordig wel anders! Gewoon in de supermarkt en wel van steeds meer verschillende merken.

 

Mayolijn: vegan light-mayonaise van Remia

Remia Mayolijn is van velen de favoriete mayonaise bij een (zelfgebakken) patatje, heel romig en je proeft echt geen verschil met niet-vegan mayonaise. Op het etiket staat prominent aangegeven dat het 100% plantaardig is en ook nog eens apart de vermelding dat dit product geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Veel makkelijker kun je het niet hebben.

De voordelen:

 • Smaak en structuur zijn gelijk aan mayonaises waar ei in zit.
 • Mayolijn zegt het al: 50% minder vet dan de meeste andere soorten.
 • Verkrijgbaar bij supermarkten die A-merken verkopen.

Remia mayolijn vegan mayonaise plantaardig

Jean Bâton: culinaire vegan mayo met sympathieke touch

Dit vind ik nou echt een mayonaise met heel rijke smaak! Perfect voor bij dat zelfgebakken frietje van (zoete) aardappel! En het enige wat daarvoor nodig was: het vervangen van de eidooier door plantaardige ingrediënten. Ik duim vooral dat ze ook een aantal varianten met bijzondere smaken in het assortiment snel vegan maken. Deze mayonaise is (helaas) vooralsnog alleen verkrijgbaar bij AH.

De voordelen:

 • Een heel rijke en romige smaak.
 • Dit bedrijf kiest ook voor meer impact. Op het etiket staat: “Jean Bâton houdt niet van voedselverspilling. Is de THT-datum verstreken? Als je niks afwijkends ziet, proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon blijven eten”.
 • Het vorige punt lukt niet, zo lekker is deze mayo ;).

Like!mayo: romige vegan mayonaise van Remia

Niet light zoals zijn broertje hierboven, wel errug lekker en fris met een romige structuur. Is volledig vrij van alle denkbare allergenen. Lekker als basis op een clubsandwich of het maken van een salade voor op brood.

De voordelen:

 • Verkrijgbaar bij nagenoeg alle A-merk supermarkten
 • Frisse smaak, neigt waar naar de originele Belgische mayonaises
 • Met enkel natuurlijke ingrediënten

 

vegan mayonaise veganistisch glutenvrij likemayo remia supermarkt

Hellman’s: een luxe versie op je bord

Tikje zuur van smaak door de citroen en heel romig. Dit wereldwijd bekende merk heeft een vegan mayo aan het assortiment toegevoegd, want snacken zonder dierlijke ingedriënten smaakt pas écht goed.

De voordelen:

 • Doet het ook goed – en zonder schiften – in warme sauzen
 • Gecertificeerd door Vegan Action
 • Geen genetisch gemodificeerde ingrediënten

hellman's mayo vegan mayonaise supermarkt

Allerlei smaken: mayo met chili, lemon of naturel van Bio Bandits

Nog lekkerder, mayonaise met andere smaken dan enkel uh….mayonaise. De naturel versie voldoet daar overigens heel goed voor. Wil je eens iets anders dan heeft dit merk ook variaties met Chilismaak en Lemonsmaak. Kun je lekker variëren op brood of bij geroosterde groenten bijvoorbeeld.

De voordelen:

 • De ingrediënten zijn van biologische oorsprong.
 • Meerdere smaken om je gerechten net dat extra’s te geven.
 • Door het etiket een niet te missen ei-vrije keuze.

egg free mayo chili lemon natural biobandits supermarkt

 

Tip! Zit een van deze mayonaises bij jouw (buurt)super nog niet in het assortiment? Vraag er dan naar, meestal bestellen ze het dan voor je via het hoofdkantoor. En hoe meer liefhebbers van plantaardig eten er naar vragen, hoe groter de kans dat het heel snel in het standaard assortiment zit. Zo simpel werkt het dan ook maar weer.

 

Bonustip! Steeds meer cafetaria’s hebben ook vegan mayonaise in het assortiment, doordat de vraag er naar is toegenomen. Haal je een frietje? Gewoon naar vragen dus. Net als bij supermarkten: hoe meer mensen het willen, hoe  sneller het overal verkrijgbaar is.

 

Heb jij ook een vraag over plantaardig eten en leven?

// Stel jouw VeganVraag

 

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

60 artikelen 46 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *