Ben je lekker bezig om geen dierlijke producten meer eten, zitten er ineens allemaal verborgen dierlijke ingrediënten in voeding! Je staat er soms versteld van wat je aantreft. Sommige dingen zijn heel duidelijk te lezen op het etiket, zoals ei en melk. Soms zit het verstopt in E-nummers, daar gaat dit artikel over. En soms moet je het maar net weten, omdat de dierlijke ingrediënten worden gebruikt in het productieproces. Zoals bij geraffineerde suiker, dat kan gebleekt worden met kooltjes van koeienbotten. Gelukkig zit suiker al bij veel mensen die gezond willen eten in de ban….

 

Terug naar de E-nummers en de daarbij behorende – soms bijna onuitspreekbare – namen van de ingrediënten. Want ja, als je plantaardig wilt eten lees je al vaker de etiketten van wat je koopt. Maar met zulke termen is het nog wel even zoeken. Drie belangrijke op een rij die altijd van dierlijke oorsprong zijn:

 

  • Gelatine
    Wordt gemaakt van botten en huiden van varkens en koeien. Het zit in veel soorten snoep, desserts en gebak. En het is een veelgebruikt ingrediënt om wijn te klaren. Op snoepverpakkingen zie je bij een aantal merken prominent op de voorkant staan dat het gelatinevrij is. Een goede ontwikkeling is dat! Jumbo heeft op de gebakafdeling een bordje staan dat al hun huismerkgebak gemaakt is zonder gelatine. Daar zit nog wel volop ei en zuivel in, dus voor veganistische eters niet wenselijk.
  • Schellak en Karmijnzuur, ofwel E904 en E631. Dit wordt verkregen van luizen. Karmijnzuur wordt veelvuldig gebruikt om voedsel een roze/rode kleur te geven. Denk aan roze koeken, roze muisjes, vruchtenyoghurt en vruchtenhagel. Schellak geeft aan vruchten een glanzende kleur en langere houdbaarheid. Bij appels en citrusvruchten is het veelgebruikt, en daar staat nou net geen etiket op. Bij biologisch fruit wordt het minder vaak gebruikt.
  • Dinatriuminosinaat, ofwel E631. Wordt gewonnen uit zowel vlees als vis. Het is een smaakversterker die in veel producten voorkomt. Bijvoorbeeld in chips, sauzen, kant-en-klaar-maaltijden, soepen en bouillonblokjes.

 

Praktisch boodschappen doen met deze apps

Etiketten lezen helpt je om snel te zien of jouw favoriete producten diervrij zijn en ook nieuwe producten ontdekken op jouw stappen naar een plantaardige levensstijl. Alleen is er wel een dingetje: op het ene etiket staat het E-nummer, op het volgende etiket de volledige naam van het ingrediënt en op weer een ander etiket een van de vele sluiknamen die allemaal terug te leiden zijn naar hetzelfde. En dat is nogal veel om te onthouden. Waarom zou je ook! Neem je telefoon mee naar de supermarkt en check via de app razendsnel of het ingrediënt een go of no-go van je krijgt. Deze twee apps kan ik je aanraden:

 

E-nummer vrij

Een Nederlandstalige app met een tab voor alle E-nummers en een speciaal met de nummers van dierlijke ingrediënten. Via de zoekfunctie kun je op zowel nummer als naam zoeken. Je ziet de herkomst en waar het voor gebruikt wordt.

app dierlijke ingrediënten e-nummer vrij

Vegan additives

Een Engelstalige app waarin je al scrollend ziet of een E-nummer het groene veganvinkje, een geel vraagteken (misschien vegan) of rood kruis krijgt. Ook hier een handige zoekfunctie. En je leest waar het ingrediënt van gemaakt is en voor gebruikt wordt.

app dierlijke ingredienten vegan additives

 

Het vegan keurmerk

Door de toenemende vraag naar plantaardig eten, zetten fabrikanten steeds vaker op het etiket of een product geschikt is voor veganisten. Letterlijk door het te omschrijven of ze kiezen voor een keurmerk. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vertegenwoordigt dit in Nederland, het maakt deel uit van het internationaal erkende Vegan Trademark dat wordt toegewezen door de Engelse Vegan Society. En er zijn ook nog andere vegan keurmerken te vinden, je ziet ze snel genoeg staan.

 

Twijfel je toch nog of een product volledig plantaardig is? Mail de fabrikant om het te checken. Of maak gebruik van onze gratis hulp bij het veganizen van jouw boodschappenlijstje. Hoe dat werkt lees je hier.

 

Wat heeft jou het meest verbaasd aan dierlijke ingrediënten in je favoriete eten?

Danielle de Jonge vegan ambassadeur Seeds

Danielle de Jonge

Vegan ambassadeur | Professioneel spreker

Ondernemer, bestuurder, dol op natuur, ambassadeur dierenwelzijn, ruim 20 jaar vega en al jaren vegan. Als professioneel spreker, trainer en auteur van managementbestsellers helpt zij bedrijven zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Op deze website schrijft ze achtergrondartikelen, tips, interviews en reviews over de complete plantaardige levensstijl. En Daniëlle is de drijvende kracht achter de zakelijke dienstverlening van Seeds.

// Facts

77 artikelen 51 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *