Het is bijna een jaar geleden dat ik regelmatig nadacht over zaken als klimaatverandering, de planeet en de manier waarop we omgaan met elkaar. Het was na het moment dat ik voor het eerst gehoord had over een vegan lifestyle. Ik merkte dat het me prikkelde en bezig hield. Ik twijfelde ook, omdat ik geen eenduidige intentie leek te hebben anders dan dat ik diep van binnen voelde dat een vegan lifestyle het antwoord leek te zijn op de vragen van mijn meeste overpeinzingen. Ik kon mijn eigen lifestyle en ons kromme systeem gewoon niet meer recht praten.

And then she jumped

Ik koos ervoor om vegan te gaan leven. Cold turkey en all in. Ik voelde me met vlagen ongemakkelijk, omdat mijn intentie anders leek te zijn als de intentie van andere vegans. Tegelijkertijd weet ik inmiddels dat elke intentie om vegan te leven helemaal oké is. Ik vind het nodig, omdat het niet langer kan. Ik geloof namelijk oprecht dat we met een vegan movement iets wezenlijks kunnen verbeteren aan alles wat we de afgelopen decennia kapot hebben gemaakt. Ik wil bijdragen. Voor mezelf, voor de wereld, voor de dieren en voor de toekomst van andere generaties.

Hoe het allemaal begon

Wat ik nooit nodig vond om met zoveel woorden te benoemen is dat ik dit platform en het merk Seeds voor en met Daniëlle heb ontwikkeld. Voor onze samenwerking wist ik niks van het veganisme. Ja, ik had het standaard geitenwollensokken stereotype op mijn netvlies geprint staan. Iets in me kon dit alleen niet rijmen met het verhaal en de persoonlijkheid van Daniëlle. Ze zette me aan het denken. In gedachten kan ik exact terug naar het moment dat ik voor het eerst in mijn leven sprak met iemand die er alles voor over had om het diergebruik in de wereld te stoppen.

Hoe mijn gevoel mijn verstand overnam

En ik? Ik had nog nooit nagedacht over hoe we eigenlijk leven en wat er werkelijk aan de hand was. Ik was geraakt. Iemand die zonder belang wilde investeren in het leven van dieren en een betere wereld? Ik werd er stil van. Ik vroeg me af of het project wel bij me paste. Maar al snel realiseerde ik me dat het enige wat voor mij telde was dat ze mijn ogen had geopend. En als dit bij mij, de carnivoor gebeurde, was er veel meer mogelijk. Als er iemand was die dit moest doen, was zij het. In de maanden erna werkte ik met hart en ziel aan de branding van het merk en ontwikkelden we samen Seeds. Ik sprong in het diepe. Ik las achtergrondinformatie, interviews en artikelen. Ik bekeek reeksen documentaires, video’s en ging in gesprek met verschillende mensen over de vegan lifestyle.

Een simpele strategie voor een complex probleem

We besloten een platform te ontwikkelen voor de nét wel en de nog nét niet vegans. Om te inspireren, de vegan lifestyle toegankelijker te maken én te vereenvoudigen. Met plezier en een knipoog zodat we met veel mensen stappen voorwaarts kunnen maken. Dit moest een succes worden. Niet voor onszelf, maar voor hen die geen stem hebben, de planeet en onze gezondheid. Een beweging, een movement, bijdragend aan een oplossing voor een probleem groter dan onszelf.

Ik bleef in de maanden na de ontwikkeling en lancering van Seeds intensief betrokken bij het project en bleef als auteur verbonden aan het platform, want ik was door alle research inmiddels aangedaan. Ik sprong in het diepe, gooide mijn lifestyle over een andere boeg en ging schrijven voor Seeds. We besloten dat ik met mijn nano hoeveelheid vegan ervaring en ietwat bewogen leven gaaf zou kunnen schrijven over mijn rocky road naar een vegan lifestyle. Geen rechte weg, maar vallen en opstaan dus. Ondanks mijn krachtige skill die zelfkritiek heet ging het van een leien dakje. Ik had weinig moeite met mijn nieuwe lifestyle en geen behoefte aan non-vegan food. Tot een week of vier geleden. Ik at ei en kaas en ik besloot het met jullie te delen.

Mijn column veranderde alles

Het is alweer een maand geleden sinds mijn vorige artikel. Een maand waarin ik veel geleerd heb. Mijn column van vorige maand heeft wat losgemaakt. Ik schreef het in alle eerlijkheid met de beste bedoeling. Om mijn proces te delen. Zonder intentie om iets te veroordelen of juist goed te praten.

Ik had geen idee wat de impact zou zijn van mijn woorden voor zowel onze movement, als het platform en mij persoonlijk. Het heeft me diep geraakt. Het waren al jullie reacties waarvoor ik dankbaar ben, want zonder deze woorden had ik me niet zo sterk en kwetsbaar tegelijk gevoeld. Veel mensen herkenden zich in mijn verhaal en een aantal mensen reageerden kritisch op mijn “slippertje”.

Wat ik heb geleerd is dat er geen standaard is. Iedereen heeft een eigen verhaal, perspectief en motivatie bij alles wat we doen. En wat dit ook is, het is oké. We mogen trots zijn op alles wat we samen bereiken door onze krachten te bundelen en keihard te werken aan een betere wereld van morgen.

Elke stap is er één. Iedereen op zijn eigen manier. Imperfectly perfect en volkomen oké.

En ik?

Ik sla kaas en eieren inmiddels met liefde over.

Jen Verwé

Jenneke Wever

Brandboss on a mission

Brandboss on a mission, creative soul, ondernemer, coffeejunk en dwarsdenker. Als merkstrateeg en branddesigner helpt ze betekenisvolle ondernemers en organisaties om met een sterk merk te groeien om zo meer positieve impact te kunnen maken. #earthmatters #makeimpact Voor Seeds duikt ze in de wereld van vegan lifestyle, hotspots & design brands en schrijft ze over haar rocky road naar een vegan lifestyle.

// Facts

21 artikelen 18 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pas

  1 mei 2019 om 17:38 uur

  Uit het hart geschreven, mooi!

  • Jen Verwé

   Jen Verwé

   3 mei 2019 om 8:33 uur

   Hai Wendy,

   Wat een fijne woorden om te lezen. Dank je wel.

   High Five.
   Jen