Ik kijk altijd enorm uit naar de kerstdagen. Heerlijk even relaxen, geen werkstress, vrienden en familie weer even zien. Maar bij dat laatste ligt inmiddels al jaren bij ons de crux. Want als echte planteneters vallen we op. Moeders en schoonmoeders vinden het lastig om voor ons te koken. Vaders en schoonvaders blijven ons bespieden om te kijken of we toch niet nog ergens een teken van zwakte vertonen…. want waar haal jij je eiwitten vandaan? Vrienden vroegen in het begin nog wel ‘ns naar de beweegredenen om van planten te gaan leven, maar deze gesprekken worden inmiddels ronduit vermeden.

Is het dan nog wel gezellig, zou je kunnen vragen… Voor ons niet altijd meer. Waar anderen een lekkere maaltijd zien, kunnen wij alleen maar aan het dierenleed denken dat voorafgegaan is aan de overvloed aan dierlijke producten op de tafels.

Experimenteer

We experimenteren al jaren met manieren om aan deze stress te ontkomen en dat kan ik je van harte aanraden. Dit deden we zoal:

  1. Ik bood aan om te koken en we reden met pannen en schalen vol heerlijke plantaardige gerechten naar de familie toe.
  2. We stuurden recepten door naar enthousiaste koks die wel in waren voor een dagje anders koken.
  3. We gingen alleen nog maar naar vegan vrienden met Kerst en Oud & Nieuw.
  4. En de laatste, minst geslaagde, we gingen steeds weer het gesprek aan (lees: discussie) en aten om het vlees heen.

Maar ik realiseerde me laatst dat mijn uitgangspunten om te kijken naar wat er wel goed gaat, ook goed toe te passen zijn op dit kerstdis-dilemma. Vandaar deze tips om de feestdagen gezellig te houden voor jou en jouw vleesetende familie en vrienden.

Tip 1: brede waardering

In mijn werk ga ik altijd op zoek naar dingen die wel werken. Moeten bedrijven fuseren en blijven ze elkaar als vijanden zien, dan help ik hen zoeken naar wat werkt. En dan blijkt vaak dat beide groepen het beste voor de (nieuwe) organisatie willen. En als je dan laat zien wat er goed gaat, komt er allerlei energie vrij en wordt het weer leuk op het werk.

In je privéleven gaat dat al net zo. Je bent al een paar maanden bezig met het ontwikkelen van gezonde gewoonten en de feestdagen zitten je behoorlijk in de weg. Ga dan op zoek naar wat er wel werkt. Dus als je een goed ritme gevonden hebt waarbij je gezond ontbijt en lekker sport laat dat dan niet varen tijdens de feestdagen maar blijf die dingen doen. Wees je bewust van wat er goed gaat en spreek dat ook (voor jezelf) uit.

Als je op visite mag bij vleesetende familie of vrienden kun je op dezelfde manier kijken naar wat er goed gaat. Jullie hebben een jarenlange traditie en doen leuke dingen tijdens de feestdagen. Er is altijd gezelligheid, muziek, surprises, mooie kerstversieringen en ander sfeervols. Kijk naar die dingen met waardering en spreek dat ook uit naar elkaar. Vertel je moeder hoe fijn je het vindt dat ze dit jaar weer haar huis openstelt voor de hele familie. Geniet van het samenzijn, relaties zijn waardevol.

Train je waardering-spieren door iedere dag voor jezelf drie (kleine) dingen te benoemen waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent.

Tip 2: smaakvol delen

Maak wat van je favoriete recepten en neem die mee naar het feestje. Maak genoeg zodat iedereen kan genieten van je kookkunsten, of als je zelf niet zo’n ster in de keuken bent, haal dan wat lekkers dat plantaardig is. Je nodigt gelijk mensen uit om andere dingen te proberen.

Andersom werkt het ook zo. Als jij degene bent die kookt, dan is dat hoogstwaarschijnlijk plantaardig. Maar dan moet je ook je huis openen voor eten dat anderen mee brengen. Delen dus. Waarbij ik niet zeg dat jij dierlijke producten hoeft te eten, net als zij jouw baksels niet hoeven te proberen.

Tip 3: genieten van de relatie

Als ik bij familie of vrienden ben wil ik genieten. Genieten van de gesprekken, grapjes, spelletjes, het samen zijn. Ik ga dan dus geen verhitte gesprekken voeren over dierenleed, klimaatcrisis of andere gevoelige onderwerpen. Ik heb vroeger vaak genoeg mensen boos naar huis zien gaan. Ik ben nu wat ouder en ga op zoek naar wat wel werkt.

Ik kies er nu voor om vooral naar de relatie te kijken. Vind ik die belangrijk? Dan gedraag ik me volgens de regels die daar gelden, de grens ligt uiteraard bij het niet willen eten van dierlijke producten. Ik ben niet langer de missionaris die iedereen om wil praten. Ik hou regelmatig mijn mond als ik mensen zie worstelen met hun gezondheid. Niet omdat ik niet van ze hou, maar omdat ik denk dat ieder voor zich een moment heeft waarop ze het licht zien… of niet.

Ik wens jullie hele fijne, plantaardige feestdagen met veel gezelligheid, spelletjes, liefde en (kaars)licht!

Gastauteurs

Plantpower Partners

Naast de vaste auteurs werken we bij Seeds graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaringen waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement. "Let's inspire each other and create new things"

// Facts

42 artikelen 6 reacties

// Lees blogs

Deel dit artikel

// Praat Mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *