Daniëlle de Jonge

Danielle de Jonge vegan ambassadeur SeedsAls kind kwam ik niet onder het eten van vlees uit, want ‘zo hoort dat nu eenmaal’ werd mij verteld. Mijn hond was er blij mee en zat trouw bij mijn voeten, waar hij gewillig de stukjes vlees aanpakte die ik onder tafel wist weg te moffelen. Eenmaal uit huis en samenwonend was de stap snel gezet: geen vlees en vis. De omgang met dieren in de veehouderij vond ik destijds al weerzinwekkend, daar wil(de) ik geen bijdrage aan leveren. Mijn toenmalige vriend koos met mij ook voor de diervriendelijke stijl van eten.

 

Toen ik ongeveer 20 jaar geleden vegetarisch ging eten was er weinig anders verkrijgbaar dan een enkele groenteburger met de structuur van nat karton. Dat heeft er voor gezorgd dat ik veel ben gaan koken met bijvoorbeeld noten, peulvruchten en paddenstoelen. In de loop der jaren zijn er steeds meer vleesvervangende alternatieven op de markt gekomen. Handig in drukke tijden en veel producten smaken echt goed. Toen ik ging samenwonen met mijn huidige vriend was mijn stelregel: als je vlees wilt eten dan mag je het zelf kopen en bereiden. Dat kwam in de praktijk zelden voor 😊. Nu is hij – om dierenwelzijnsredenen en met oog voor gezondheid en milieu – volledig vegetarisch gaan eten. En hij beweegt meer en meer richting veganistisch. Ikzelf eet inmiddels al een aantal jaren veganistisch en heb vegan ook doorgevoerd in andere producten zoals huidverzorging en kleding.

 

Seeds expertise: bijzonder veel praktische tips
Door mijn ethische keuze om geen dieren te willen gebruiken is de veganisme een logische stap. Die lifestyle past bij mijn normen en waarden. Er ging in de achterliggende jaren een wereld voor mij open. Want hoe fijn is het om goede producten te vinden waar geen enkel leed in te vinden is. Ik introduceerde vegan stap voor stap in mijn leven. Eerst dierproefvrij, daarna cosmetica en huidverzorging zonder dierlijke ingrediënten, vervolgens kleding, schoenen, accessoires en meer. Eten en drinken heeft er parallel aan gelopen. Van sommige producten wist ik niet eens dat ze soms niet vegan waren (wijn, bijvoorbeeld) of ik heb wat langer gezocht naar een goed alternatief. Ik vind het belangrijk dat het makkelijk is, heel goed en dat ik er niets voor hoef te laten. Tegenwoordig is dat uitstekend te doen. Door al mijn kennis en handige tips vroegen steeds meer mensen mij om advies. Wat ik natuurlijk maar al te graag geef! Zo ontstond het idee om artikelen te publiceren om al die tips te delen.

 

Seeds is een fantastisch platform met inhoudelijke achtergrondinformatie én al die praktische tips. Waar ik heel dankbaar voor ben is dat ik mag werken met een groep auteurs die vanuit hun deskundigheid en ervaring kennis willen delen. Samen laten we zien hoe makkelijk en fantastisch leuk plantaardig leven is. Bovendien heb ik als missie om het bedrijfsleven te helpen met het verkleinen van de milieu-impact, door het aanbod in bedrijfsrestaurants zo plantaardig mogelijk te maken. Daar ga ik met businesspartners vol voor aan de slag.

"Het is zo fijn om zelf invloed te hebben om een mooiere wereld!"

Deel deze pagina