Stefan van de Wetering

Stefan Samsara vegan travelsDe overgang naar veganisme ging bij mij niet zonder slag of stoot. Ik heb eigenlijk nooit echt stilgestaan bij hoeveel dierenleed er wordt veroorzaakt door het eten van dieren en het gebruik van dierlijke producten. Mijn vrouw Brenda is mijn grote voorbeeld geweest, dat is ze nog steeds trouwens. Ze is werkzaam als voedingsdeskundige en heeft zich veel verdiept in de voedingsindustrie. Bij haar viel het kwartje meteen, de omslag naar veganisme was zo gebeurd. Bij mij ging dat wat geleidelijker. Eerst besloot ik geen vlees meer te eten uit de bio-industrie, daarna helemaal geen vlees meer. Uiteindelijk heb ik ook vis laten staan. Dat was nog wel het moeilijkste, geen boterhammen met tonijnsalade meer.

Veganisme in de praktijk

De echte omslag naar veganisme kwam pas toen we op reis waren. In 2017 hebben we een wereldreis gemaakt en heb toen besloten dat ik ook veganistisch zou gaan eten. Niet het meest handige moment als je in een land bent waar ze niet eens weten wat veganisme betekent. Ik had het toen erg moeilijk en heb regelmatig discussies gehad met mijn vrouw. ‘Wat maakt die ene druppel melk in dat gerecht nou uit?’. Ik had het toen vooral moeilijk omdat ik het nog niet met de juiste motivatie deed. Ik was vooral boos omdat ik bepaalde dingen niet kon eten, zeker als ik vreselijk honger had (lees: ergens heel erg zin in had). Pas toen het kwartje viel dat ik er veel dierenleed mee kon voorkomen werd het veel makkelijker om vegan te zijn.

Het dagelijks leven

Ik heb geen huisje-boompje-beestje leven. Ik ben zelden langer dan een paar weken op dezelfde plek dus ik heb ook weinig regelmaat in bijvoorbeeld de dingen die ik in de supermarkt kan kopen. De belangrijkste dingen kun je gelukkig overal wel vinden zoals haver, sojamelk en veel groenten en fruit. Ik ben niet zo’n fan van de alle vegan producten die op de markt komen zoals hamburgers en ijsjes enzo. Het is allemaal ‘processed food’ dus niet bepaald goed voor de gezondheid. Maar een hele enkele keer mag ik best een tostie met kaas!

Wat doe ik nog meer

Ik heb een technische achtergrond en heb de laatste 15 jaar gewerkt als brandveiligheidsadviseur. Sinds 2014 doe ik dat als zelfstandige bij The Fire Firm. In 2018 – na de wereldreis – heb ik een reisorganisatie opgericht: Samsara Vegan Travels. Het doel van Samsara is om vegan reizen leuker en makkelijk te maken voor de vegan reiziger. Ik organiseer rondreizen voor kleine groepjes naar locaties in Azië en Europa. Verreweg de meeste tijd ben ik bezig met Samsara, de brandveiligheid is een beetje op de achtergrond geraakt.

En nu bij Seeds

Voor Seeds deel ik verhalen en ervaringen die met reizen te maken hebben. Dit kunnen anekdotes zijn over wat ik heb meegemaakt, maar ook tips over hoe je makkelijk kunt reizen als veganist.

Deel deze pagina