Waarom Vegan

Er zijn vele redenen om plantaardig leven te omarmen. Voor je gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Elke vegan keuze heeft invloed op en of meerdere van deze redenen. Op deze website verschijnen tal van stevig onderbouwde achtergrondartikelen om je hier meer inzicht in te geven. We hebben onderstaand alvast een kort overzicht op een rij gezet. Dat helpt je om bewust te bepalen over hoe jij bij wilt dragen aan the vegan movement. Kennis geeft keuze, jij beslist welke impact je maakt.

 

Vlees
Je hoeft maar een krant open te slaan, nieuwssite te bezoeken of naar het journaal te luisteren: de berichtgeving over vlees eten is alom aanwezig. Vanuit dierenwelzijnsoogpunt door de vele misstanden in de veehouderij, de stalbranden of gekantelde veevrachtwagens. De gevolgen voor het milieu worden door wetenschappers uiteen gezet en ook vanuit andere organisaties komen adviezen om de vleesconsumptie drastisch naar beneden te schroeven om de ecologische voetafdruk te beperken. En datzelfde geldt voor je eigen gezondheid. Voedingscentra geven richtlijnen om te minderen met vlees. Gezondheidsorganisaties tonen aan welke effecten de consumptie van dierlijke eiwitten heeft op onder meer kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. De vele medicatie die dieren krijgen toegediend, komt ook in het vlees en daarmee in de mens terecht. Vanuit de voedselfabrikanten wordt al deels helpende hand uitgestoken, doordat het productaanbod van vegetarische en veganistische producten explosief stijgt. Iets waar de zakelijke experts van Seeds zicht ook hard voor maken.

 

Vis
De bodem van menig zee is zwaar beschadigd door de manier waarop sommige vissers hun werk doen. Zeeën worden langzaam leeggevist met alle desastreuze gevolgen van dien, sommige vis wordt zelfs gevangen om andere vissen bij kwekerijen mee te voeren. En dan is er nog de akelige bijvangst. Zeedieren die niet in de netten terecht hadden moeten komen, zoals dolfijnen. Ze worden zwaar gewond weer overboord gegooid. Als ze al niet dood waren. Vissen uitpersen om er Omega 3 olie uit te halen is volstrekt onnodig. De goede stoffen uit deze olie is met een plantaardig dieet gemakkelijk te verkrijgen. En dan loop je bovendien niet het risico dat je de zware metalen binnenkrijgt die vaak in vissen worden aangetroffen.

 

Verborgen ingrediënten
Het is bijna onvoorstelbaar waar allemaal dierlijke ingrediënten in zitten. En vaak is het niet eens bekend bij consumenten, omdat het in onduidelijke termen of nummers op een verpakking staat. Dat gaat overigens veel verder dan voeding. Ook in talloze huidverzorgingsproducten, kantoorartikelen, kaarsen, plakband en nog veel en veel meer zijn stukjes dier te vinden. Voor het achterhalen van niet-vegan ingrediënten in voedsel zijn er handige apps die we op de site reviewen. Datzelfde geldt voor de alledaagse producten, die gelukkig ook volop vegan verkrijgbaar zijn.

 

Zuivel
De misstanden uit de vleesindustrie vind je ook terug in de zuivelindustrie. Waar bij een groot deel van de melkveehouders dieren jaarrond binnen staan met weinig bewegingsruimte. En waar koeien worden bezwangerd, de kalfjes vrijwel direct na de geboorte worden weggehaald en de koe dagenlang hartverscheurend roept om haar kind. Datzelfde geldt voor pasgeboren geitjes, lammetjes en andere dieren waarvan mensen de melk drinken. Is het kalf een stiertje? Dan staat een enkeltje slachthuis op programma, waar meteen enzymen uit zijn maag worden gebruikt om kaas te stremmen van moeders melk. Of hij wordt nog een korte tijd vetgemest om als puber alsnog geslacht te worden. Is het kalf een koe, dan staat haar hetzelfde lot als haar moeder te wachten. Kijk je naar de gezondheidseffecten dan is ‘Melk is goed voor elk’ al heel lang niet meer het devies. Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten hebben door de dierlijke eiwitten geen positief imago voor een gezond leven. De goede stoffen zijn eenvoudig terug te vinden in plantaardige producten.

 

Eieren
Het wordt een terugkerend patroon als het gaat om het houden van dieren voor voedsel. Zo ook bij de eieren. De snavels van de kippen worden afgeknipt, zodat ze elkaar niet kunnen verwonden door de drukte in de stallen. Begint een kip iets minder eieren te leggen, dan mag ze in een krat op weg naar het einde van haar leven. Net als bij de zuivelindustrie komen de jonge mannen die uit het ei kruipen er heel slecht van af. Ze gaan direct de versnipperaar in of worden vergast. Eendagskuikens dus, letterlijk. Soms hebben eieren een keurmerk, sterren of andere uiting over dierenwelzijn. Dat gaat veelal over de leefruimte. Als de productiesnelheid daalt of het kuiken de ‘pech’ heeft als haantje geboren te worden maakt een keurmerk geen enkel verschil.

 

Honing
De productie van honing brengt nogal wat met zich mee. Het afpakken van de honing om de bijenvolken vervolgens suikerwater te voeren is een bekend gegeven. Het suikerwater is bovendien niet gezond voor de bijen, wat weer bijensterfte tot gevolg heeft. En dat terwijl het al niet best gesteld is met deze waardevolle insecten. Een aantal andere ingrepen die nodig zijn voor het verkrijgen van honing: het kunstmatig insemineren van Koninginnen, vleugels afknippen om te voorkomen dat het bijenvolk hun natuurlijk weg volgt en zich splitst om elders te gaan wonen, het spuiten met zuren bij de volken om ziektes te voorkomen. Voor zowel voedingswaarde als de zoete smaak zijn tal van alternatieven te vinden óf zelf te maken.

 

Leer
Veel mensen denken dat leer een ‘bijproduct’is van de vleesindustrie. Niets is minder waar. Het draagt wezenlijk bij aan de opbrengst van het slachtproces van onder meer koeien, varkens, paarden, krokodillen, schapen, geiten, kangoeroes, honden en katten. Bovendien komt het meeste leer uit landen als China en India, daar waar slachtmethodes met onvoorstelbare gruwelijkheden gepaard gaan. Van welk dier het leer in kleding of accessoires gemaakt is, is niet altijd goed te herleiden. Daarnaast worden er wereldwijd circa 1 miljard dieren speciaal gefokt voor het leer, zo bekeken is de leerindustrie niet anders dan de bontindustrie. Steeds meer mensen worden zich daar van bewust. Met als gevolg dat vandaag de dag vegan schoenmerken de markt veroveren en stijlvolle tassenmerken ook kiezen voor diervrije collecties.

 

Bont
De bontindustrie voltrekt zich grotendeels buiten het zicht van het publiek. Dat is niet voor niks. De dieren worden in kleine gazen kooien gehouden en geëlektrocuteerd als de vacht ‘klaar voor gebruik’ is. En dan zijn er nog de bontsoorten van coyotes en andere dieren die met wildklemmen worden gevangen, of de jonge zeehonden die worden doodgeknuppeld voor hun vel. Het bont van honden en katten komt wrang genoeg nogal eens terecht in speeltjes voor….honden en katten. Bont voor Dieren zet zich in om de bewustwording van bont in kleding te vergroten met onder andere bonttests. Soms denken mensen namelijk dat ze nepbont hebben gekocht, wat vaak niet het geval blijkt te zijn.

 

Wol
Schapenwol lijkt een onschuldig product, helaas is dat nogal eens een misverstand. De schapen die voor hun wol gefokt worden krijgen een heel dikke vacht. Dat brengt immers meer op. Het scheren gaat er niet altijd even zachtaardig aan toe, want de schaapsscheerders moeten immers ook productie draaien. Door de dikke vacht hebben de schapen vaak rimpels in hun huid en als daar het scheerapparaat overheen gaat….precies. Ook muleshing – het wegsnijden van huid rondom de anus – is een veelgebruikte methode bij het verkrijgen van wol.
Angorawol van de angorakonijnen kent een werkelijk misselijkmakende productiewijze. De wol wordt namelijk uit het levende konijn getrokken, dat met de pootjes is vastgebonden om niet te kunnen vluchten. Als je één keer het geluid hebt gehoord in een filmpje over het verkrijgen van angorawol, dan is je keuze snel gemaakt.

 

Zijde
De zachtheid van zijde komt van de cocon van de zijderups. En om dat te verkrijgen wordt de rups in de cocon met heet water gedood. Had het dier mogen uitgroeien tot vlinder – het hele idee van het leven van de rups – dan was de cocon beschadigd geraakt en dat levert geen geld op voor de zijde-industrie.

 

Dons
Dons van eenden en ganzen is veelgebruikt in de interieurindustrie. Wat veel mensen niet weten is dat dons geregeld van levende dieren wordt geplukt. Dat groeit weer aan om vervolgens nogmaals te worden geplukt, een proces dat zich een aantal keer in het leven van het dier herhaalt. Er is ook veel dons van slachtdieren, wat gemixt wordt met dons van de levende dieren. Dat wetende is het voor steeds meer mensen reden om hun hoofd niet op een donsen kussen te leggen. En alternatieven zijn goed verkrijgbaar.

 

Dierproeven
Honden, katten, apen, muizen, vissen: ontzettend veel diersoorten worden gebruikt voor dierproeven. Hoewel er steeds meer regels komen – proeven voor cosmetica-ingrediënten zijn in delen van de wereld al aan banden gelegd – leven er vele duizenden dieren in Nederlandse laboratoria. Zolang ze ‘nuttig’ zijn zitten ze in een klinische omgeving waar ze weerzinwekkende behandelingen te ondergaan. De foto van Beagles die met een mondkap dieselgas moesten inademen ging lange tijd rond op social media. Proefdiervrij initieert veel succesvolle acties voor bewustwording en het vervangen van dierproeven door diervrije alternatieven.

 

Entertainment
Instagram waarschuwt voor dierenleed als iemand zoekt op selfies met tijgers of olifantenritten. Het verbod op wilde dieren in circussen verspreid zich over de wereld, net als de roep om dolfinaria te sluiten. En ook bijvoorbeeld paardenkoetsen op drukke toeristische plekken zoals De Dam zijn niet meer toegestaan. Er komt gelukkig steeds meer besef dat ook het belang van het dier telt. Onder het kopje entertainment kun je ook de jacht scharen. Wat er precies entertainend is aan het willekeurig neerschieten van wilde dieren is ons ook een raadsel.

 

‘Groen doen’
Veganistisch leven is voor veel mensen meer dan voeding en producten gebruiken waar geen dieren aan te pas komen. Je ziet vaak dat het goed willen doen verder doorgevoerd wordt in de levensstijl. Dat betekent ook aandacht voor de leefomgeving hebben, en voor de mensen die daar wonen. Chemicaliën vermijden. En het gebruik van plastic drastisch verminderen. ‘Groen doen’ en de vegan lifestyle gaan hand in hand. Een fantastisch mooie ontwikkeling!

Deel deze pagina